ΤΙΤΑΝ: «Βλέπει» δυναμική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ελλάδα

ΤΙΤΑΝ: «Βλέπει» δυναμική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Ανοδικά οι δύο αγορές, από τις οποίες προέρχεται το 70% των εσόδων του

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ για τις φετινές προοπτικές ανάπτυξης των δύο σημαντικότερων αγορών δραστηριοποίησης, των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Πρόκειται για τις αγορές από τις οποίες προέρχεται το 70% των ετήσιων εσόδων του ομίλου. Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, η αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 16% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μάλιστα οι προοπτικές είναι ακόμη θετικότερες φέτος, καθώς η ζήτηση έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, λόγω της σταδιακής εκκίνησης μιας σειράς από εμβληματικά έργα, όπως η νέα γραμμή 4 του μετρό και το Ελληνικό, όπου ο όμιλος έχει συνάψει συνεργασία με τη Lamda Development για την εγκατάσταση μιας νέας μονάδας έτοιμου σκυροδέματος υψηλών ποιοτικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών. Σύμφωνα με την παρουσίαση του ομίλου, τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται σημαντική άνοδος της ζήτησης τσιμέντου στην Ελλάδα, λόγω της εκκίνησης μιας σειράς από έργα που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κεφάλαια, συνολικού ύψους 71 δισ. ευρώ.

Αντιστοίχως στις ΗΠΑ, η Φλόριντα και ειδικότερα το Μαϊάμι εξακολουθούν να εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Για παράδειγμα, το Μαϊάμι έχει αναδειχθεί σε μία από τις πλέον δημοφιλείς πόλεις για την εγκατάσταση επιχειρήσεων από το εξωτερικό, κυρίως την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για χώρους γραφείων και κατοικίες. Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να «θωρακίσουν» τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ από μια πιθανή επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης στην αγορά κατοικίας, λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η εγχώρια αγορά τσιμέντου αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξεως του 16%.

Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει και το επενδυτικό του πρόγραμμα, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ από το 2000 μέχρι και το εννεάμηνο του 2022. Εξ αυτών, 3 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες βελτίωσης της αποδοτικότητας και εκσυγχρονισμού των εργοστασίων, ενώ 1,8 δισ. ευρώ έχει διατεθεί για εξαγορές. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά τη συμμετοχή στην εταιρεία «Περλίτες Αιγαίου», μέσω της οποίας θα εξασφαλιστούν οι μακροπρόθεσμες ανάγκες του ομίλου σε ποζολάνη. Πρόκειται για μια σημαντική πρώτη ύλη, με την οποία ο όμιλος ΤΙΤΑΝ θα εμπλουτίσει την παλέτα των τσιμεντοειδών προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Mείωση ρύπων

Μόνο για το 2023, η διοίκηση εκτιμά ότι θα υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, κυρίως προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτιστοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας και της μείωσης των εκπομπών ρύπων. Με βάση τον στόχο που έχει τεθεί, έως το 2030 ο όμιλος ΤΙΤΑΝ σχεδιάζει τη μείωση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 22,8% σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκονταν το 2020 και κατά 35% σε σχέση με το 1990. Για τον σκοπό αυτό πρόκειται να δαπανηθούν συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία (10 εκατ. ευρώ/έτος). Σημειωτέον ότι κατά το εννεάμηνο του 2022 το ενεργειακό μείγμα που χρησιμοποιήθηκε στα εργοστάσια του ομίλου αποτελούνταν σε ποσοστό 17,1% από εναλλακτικά καύσιμα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 δεν ξεπερνούσε το 8,9%. Σήμερα, το 19% του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του ομίλου είναι χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ποσοστό που σχεδιάζεται να αυξηθεί σε 58% έως το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή