Νέο κύκλο επενδύσεων ανοίγει η «Παπαστράτος»

Νέο κύκλο επενδύσεων ανοίγει η «Παπαστράτος»

Μέχρι σήμερα έχει τοποθετήσει στην Ελλάδα κεφάλαια 700 εκατ. ευρώ

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία επένδυση, 200 εκατομμυρίων αυτή τη φορά, δρομολογεί η Philip Morris International στη θυγατρική της στον Ασπρόπυργο, την «Παπαστράτος», ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό των επενδύσεων της τελευταίας εξαετίας στα 700 εκατομμύρια. Η Ελλάδα ενδυναμώνει έτσι τον κομβικό ρόλο που έχει στα σχέδια μετασχηματισμού της Philip Morris από μια παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε μια καινοτόμο βιομηχανία που στρέφεται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς προς εναλλακτικές του τσιγάρου. Αυτά τα σχέδια, που περιλαμβάνουν τον στόχο η Philip Morris International έως το 2025 να έχει τζίρο που θα προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα μη καιόμενα προϊόντα, εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο Μάσιμο Αντολίνα, ο πρόεδρος της Philip Morris International (PMI) στην Ευρώπη, ο οποίος επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Αθήνα στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου των 200 εκατομμυρίων.

– Γιατί προχωρείτε σε περαιτέρω επενδύσεις στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο;

– Η αρχική μας επένδυση, των 300 εκατομμυρίων ευρώ, στην Ελλάδα το 2017 σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή: η «Παπαστράτος» μετασχηματίστηκε από μια καπνοβιομηχανία σε μια εταιρεία τεχνολογίας και έγινε το ένα από τα δύο εργοστάσια στον κόσμο που προορίζονταν για την αποκλειστική κατασκευή θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS. Μέχρι το τέλος του 2022 ολοκληρώσαμε και μια δεύτερη επένδυση στην Ελλάδα που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα η «Παπαστράτος» έχει έναν αποφασιστικό, διεθνή ρόλο στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς τσιγάρο και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε σημαντικό εξαγωγικό κέντρο για την PMI. Σε αυτό το πλαίσιο πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε ακόμη μία σημαντική επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική θυγατρική μας, με το συνολικό επενδυτικό μας έργο στην Ελλάδα να ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. Προχωρούμε λοιπόν συνεχώς προς τα εμπρός και προς έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, και έτσι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό θεμέλιο για να βασιστούμε και μεγάλη ευελιξία για να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Εδώ η «Παπαστράτος» διαδραματίζει, και θα συνεχίσει να διαδραματίζει, αυτόν τον καίριο ρόλο. Στην PMI θεωρούσαμε πάντα την «Παπαστράτος» και την Ελλάδα πραγματικούς ηγέτες σε αυτό το ταξίδι.

– Πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για την PMI και τι σηματοδοτεί η εδώ παρουσία σας στο διεθνές δίκτυο δραστηριοτήτων σας;

Στόχος μας είναι να γίνουμε μια εταιρεία που το 2025 ο τζίρος μας θα προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα μη καιόμενα προϊόντα.

– Η σημαντικότητα της «Παπαστράτος» μέσα στην PMI ενισχύεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια χάρη σε μια σειρά αξιοσημείωτων αποτελεσμάτων που πέτυχαν οι συνάδελφοι στην Ελλάδα και μεγάλων επενδύσεων, ώστε η «Παπαστράτος» να γίνει θυγατρική-πρότυπο στην PMI αλλά και σε όλο τον κλάδο του καπνού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα φυσικό, γεωστρατηγικό σταυροδρόμι που προσφέρει ιδανικές συνθήκες για μεγαλύτερο διάλογο μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών. Αυτή την περίοδο, που οδηγούμε τον μετασχηματισμό του κλάδου, ο διάλογος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία προκειμένου να μοιραστούμε τα επιστημονικά δεδομένα, να ακούσουμε τις κριτικές απόψεις και τελικά να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές συγκλίνοντας σε καλύτερες λύσεις για τους ενήλικους καπνιστές, τη δημόσια υγεία και την κοινωνία γενικότερα. Η Ελλάδα και η «Παπαστράτος» ήταν και εξακολουθούν να είναι φορείς διαλόγου και, ως τέτοιοι, γνήσιοι πρωτοπόροι στο ταξίδι για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Η νέα επένδυση, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την «Παπαστράτος» ώστε να καλύψει την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, από ενήλικους καπνιστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η PMI συνεχίζει να πιστεύει ακράδαντα και να υποστηρίζει την Ελλάδα, την «Παπαστράτος» και την τεράστια δυναμική που διαρκώς επιδεικνύουν.

Νέο κύκλο επενδύσεων ανοίγει η «Παπαστράτος»-1
Η νέα επένδυση, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την «Παπαστράτος», ώστε να καλύψει την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

– Ποιο είναι το μερίδιο αγοράς των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού στην Ελλάδα και ποιος είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη; Ποιοι είναι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι σας;

– Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το τελευταίο τρίμηνο του 2022 τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού της PMI αντιπροσώπευαν το 8,8% της αθροιστικής αγοράς αυτών των προϊόντων και των τσιγάρων. Στην Ελλάδα έχουμε φθάσει στο 18,1%. Η επίτευξη αυτού του στόχου κατέστη δυνατή χάρη στο ρεαλιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο και στην ισχυρή αποδοχή από τους ενήλικους καπνιστές. Φιλοδοξία μας είναι να αντικαταστήσουμε πλήρως τα τσιγάρα με δυνητικά λιγότερο επιβλαβή προϊόντα νικοτίνης, χωρίς καπνό, προς όφελος των ενηλίκων καπνιστών, της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας. Ο πιο άμεσος στόχος μας είναι να γίνουμε μια εταιρεία που το 2025 ο τζίρος μας θα προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα μη καιόμενα προϊόντα. Στην Ευρώπη βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο για να το επιτύχουμε.

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις και προτεραιότητες στην Ευρώπη;

– Η Ευρώπη είναι η περιοχή πρωταρχικής σημασίας. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουμε λανσάρει ένα ή περισσότερα προϊόντα χωρίς καπνό –θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, ηλεκτρονικά τσιγάρα και, πιο πρόσφατα, nicotine pouches– στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, επιτρέποντας στους ενήλικους καπνιστές να κάνουν τη στροφή σε αυτά. Στην Ευρώπη, τα καθαρά έσοδα από αυτά τα εναλλακτικά προϊόντα έχουν ήδη ξεπεράσει το 40% των συνολικών καθαρών εσόδων μας για όλο το 2022. Παρότι αυτά τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά για εμάς και θετικά για τους ενήλικους καπνιστές που έκαναν τη στροφή, υπάρχουν μερικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε φέτος. Αρχικά είναι η ακρίβεια. Κατόπιν η έκρηξη της κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων. Σύμφωνα με την KPMG για το 2021, η συνολική κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 3,9%, ισοδύναμο με 1,3 δισ. τσιγάρα, φθάνοντας συνολικά τα 33,5 δισ. τσιγάρα. Σε ορισμένες χώρες με υψηλές αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καπνού, όπως η Γαλλία, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων σχεδόν τριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια. Στην PMI και, φυσικά, στην «Παπαστράτος» διαρκής στόχος μας είναι να αφήνουμε θετικό αποτύπωμα λειτουργώντας με βιώσιμο και συμπεριληπτικό τρόπο, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που οδηγούν πάντα προς το καλύτερο, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από το τσιγάρο. Και η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που μπορεί να το καταφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή