ΔΕΗ: Ένα βήμα πριν από την εξαγορά της Enel Romania

ΔΕΗ: Ένα βήμα πριν από την εξαγορά της Enel Romania

Εκλεισε το ντιλ, μέσα στις επόμενες ώρες υπογράφεται η συμφωνία

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα ωρών φέρεται να είναι η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ. Μέχρι και χθες αργά το βράδυ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχαν οριστικοποιηθεί επίμαχα ζητήματα των διαπραγματεύσεων που αφορούσαν την αποτίμηση της Enel Romania, νομικές εξασφαλίσεις, χρηματοδότηση και διευθετήσεις θεμάτων που συνδέονται με τη συμμετοχή του ρουμανικού δημοσίου στο υπό εξαγορά χαρτοφυλάκιο.

Το τίμημα

Την αποτίμηση της Enel Romania για λογαριασμό της ΔΕΗ ανέλαβε κοινοπραξία διεθνών οίκων με άξονα τη Citi και, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα καταβάλει η ΔΕΗ ως τίμημα για την εξαγορά του 100% της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία, είναι συνάρτηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για τα δάνεια ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ που βαρύνουν την υπό εξαγορά εταιρεία. Από το ύψος των δανείων που θα αναλάβει η ΔΕΗ θα εξαρτηθεί και το τίμημα που θα καταβάλει. Ολική ανάληψη εκ μέρους της θα περιορίσει το τίμημα στο 1,3 δισ. ευρώ και είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο συζητούν οι δύο πλευρές. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω κοινοπρακτικού δανείου για το οποίο η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική). Το ύψος του συζητούμενου δανείου κινείται στην περιοχή των 800 εκατ. ευρώ. Aυτό σημαίνει χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που το τίμημα οριστικοποιηθεί στο 1,3 δισ. ευρώ.

Τρία εκατ. πελάτες

Η εξαγορά, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει στην «Κ» ο επικεφαλής της ΔΕΗ, «δεν πρόκειται να αλλάξει τους δείκτες της επιχείρησης». Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτά στη Ρουμανία ένα καθετοποιημένο χαρτοφυλάκιο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην ενιαία περιφερειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας, κάτι που ενισχύει και τη γεωπολιτική θέση της χώρας στην περιοχή. Η Enel Romania με παρουσία από το 2005, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα στη Ρουμανία. Απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια πελάτες.

Η αποτίμηση της Enel Romania ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 1,9 δισ. ευρώ.

Οι εταιρείες E-Distributie λειτουργούν δίκτυα συνολικού μήκους άνω των 133.000 χιλιομέτρων σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας: South Muntenia (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, καλύπτοντας το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς διανομής. Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η προσφορά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά και παροχή υπηρεσιών.

Η Enel Green Power Romania είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5.000 MW. Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα ενισχυθεί και με τα 210 MW που εξαγόρασε πρόσφατα η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» από τη Mytilineos. To χαρτοφυλάκιο της Enel Romania συμπληρώνεται και με τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες για τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά πάνελ, καθώς και προηγμένα συστήματα e-city και e-home μέσω της θυγατρικής Enel X Romania η οποία λειτουργεί και ένα εθνικό δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Με την εξαγορά η ΔΕΗ θα κληρονομήσει όμως και τη δικαστική εκκρεμότητα της Enel με το ρουμανικό δημόσιο για την επιβολή φόρου σε υπερκέρδη των ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ επικράτησε μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών για το χαρτοφυλάκιο της Enel στη Ρουμανία και ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την ιταλική εταιρεία από τον περασμένο Δεκέμβριο. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε και το γεγονός της πολύ καλής γνώσης για την αγορά της Ρουμανίας του κ. Στάσση, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Enel Romania πριν αναλάβει το τιμόνι της ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019.

Ο ιταλικός κολοσσός

Η Enel, σύμφωνα με τα όσα επισήμως έχει ανακοινώσει στους αναλυτές ο επικεφαλής τoυ ιταλικού κολοσσού Φραντσέσκο Σταράτσε, αποχωρεί από τη Ρουμανία, την Αργεντινή και το Περού, στο πλαίσιο της στρατηγικής πώλησης περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη μείωση του καθαρού χρέους κατά 21 δισ. ευρώ έως το 2024. Στην Ελλάδα η Enel αναζητεί επίσης στρατηγικό επενδυτή για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος. Η συμφωνία πώλησης της Enel Romania θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία που θα υπογράψει ο κ. Σταράτσε πριν από τη λήξη της θητείας του στον κολοσσό που ελέγχεται από το ιταλικό κράτος και σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 37 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στις βασικές του αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Χιλής και της Κολομβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή