Επενδύσεις 700 εκατ. σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Επενδύσεις 700 εκατ. σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες μίσθωσης οχημάτων Autohellas και Avis ανανεώνουν τον στόλο τους και αναπτύσσουν δίκτυο φορτιστών  

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά επενδύσεις σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα πραγματοποιούν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες στην ελληνική αγορά μίσθωσης οχημάτων. Αυτή η τάση είναι έντονη και στην Ευρώπη και αποδίδεται και στην απαγόρευση, από το 2030, των πωλήσεων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Βάσει διεθνών μελετών, εξάλλου, υπολογίζεται ότι με χρονικό ορίζοντα το 2027 η αξία της αγοράς των ενοικιαζόμενων ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα διαμορφωθεί σε 18 δισ. ευρώ παγκοσμίως.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Autohellas Hertz δρομολογεί την επόμενη πενταετία επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ για αγορά αυτοκινήτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων αλλά και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών υποστήριξης και φόρτισης στο δίκτυό της. Τον περασμένο Δεκέμβριο η εισηγμένη, που διαθέτει στόλο 53.700 οχημάτων, προχώρησε στην υπογραφή δανειακής σύμβασης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ύψους 170 εκατ. Αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με 51 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από την Εθνική Τράπεζα, κατά 85 εκατ. με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ 34 εκατ. αποτελούν ίδια συμμετοχή. Μέχρι το 2026 η Autohellas προχωρεί στην ανανέωση και επέκταση του στόλου της με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση, δηλαδή τη σταδιακή αντικατάστασή του με νέα, ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, με προδιαγραφές εκπομπών ρύπων έως 50 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο. Στις επενδύσεις που πραγματοποίησε τη διετία 2021-2022 η εταιρεία ανήκουν η απόκτηση 4.000 νέων αυτοκινήτων για τον στόλο των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, με στόχο τη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Συνολικά, πέρυσι οι αγορές αυτοκινήτων για τους τομείς του leasing και του rent-a-car ανήλθαν σε 11.700, με την καθαρή επένδυση (αγορές νέων μείον πωλήσεις μεταχειρισμένων του στόλου) να ανέρχεται στα 146 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Avis, που μαζί με την Autohellas ελέγχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής αγοράς μίσθωσης οχημάτων, δρομολογεί επενδύσεις της τάξεως των 400 εκατ. για την ανανέωση του στόλου της με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Από αυτά, τα 80 εκατ. θα αποτελέσουν ίδια κεφάλαια, 120 εκατ. θα εξασφαλιστούν μέσω τραπεζικού δανεισμού, με το υπόλοιπο ποσό να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η εταιρεία διαθέτει στόλο 52.000 οχημάτων, ο οποίος, κατά πληροφορίες, μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα έχει ανανεωθεί με 12.000 ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Avis Ανδρέας Ταπραντζής, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους παρόχους για την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών στις εγκαταστάσεις των πελατών της. Ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων (rent-a-car), όπως εξηγεί ο CEO, προσελκύει ισχυρή ζήτηση που δεν προέρχεται μόνο από τους τουρίστες, αλλά και από όσους πραγματοποιούν εταιρικά ταξίδια ή δεν έχουν δικό τους αυτοκίνητο. Ο κλάδος, όπως προσθέτει, δεν βρίσκεται αντιμέτωπος μόνο με τον αυξημένο πληθωρισμό, αλλά και με ζητήματα όπως η αύξηση, έως και κατά 40%, του κόστους των ανταλλακτικών, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και η σημαντική αύξηση των κλοπών αυτοκινήτων.

Κατά τη χρήση του 2022 η Avis Hellas αύξησε κατά 17,8% τον κύκλο εργασιών της, σε 231 εκατ. ευρώ, και ενίσχυσε κατά 20% και κατά 20,7% τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) και τα προ φόρων κέρδη, σε 123,2 εκατ. και 35,2% αντίστοιχα. Πέρυσι ο στόλος των μακροχρόνιων μισθώσεων εμφάνισε αύξηση κατά 15%, με ιστορικό υψηλό αριθμό 5.000 παραγγελιών, ενώ τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αυξήθηκαν κατά 55% σε ετήσια βάση λόγω των αυξημένων επιδόσεων του τουρισμού, της αναβάθμισης του δικτύου της Avis και της διεύρυνσης των μεριδίων αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή