Π. Τσακλόγλου: «Οι Γάλλοι ζουν αυτό που ζήσαμε εμείς το 2001»

Π. Τσακλόγλου: «Οι Γάλλοι ζουν αυτό που ζήσαμε εμείς το 2001»

Στη χώρα μας δεν είναι πιθανό να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποια στιγμή, όλες οι χώρες θα προβούν σε μια κίνηση αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο στη Γαλλία, όμως αυτό δεν θα γίνει άμεσα στη χώρα μας, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου

Μιλώντας στην ΕΡΤ και σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις που γίνονται στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό με αφορμή την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 έτη στα 64, ο αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση υφυπουργός εκτίμησε ότι οι Γάλλοι ζουν σήμερα αυτό που ζήσαμε εμείς στην Ελλάδα το 2001. Ξεκαθάρισε ότι ήδη στη χώρα μας το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκε το 2013 στα 67 έτη, και επεσήμανε ότι παρότι όλες οι χώρες θα αναγκαστούν στο μέλλον να προχωρήσουν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αυτό στη χώρα μας δεν είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, τα συνταξιοδοτικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών, όπως και σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, είναι τα λεγόμενα διανεμητικά. Δηλαδή οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται με τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων. Τα συστήματα αυτά όταν δημιουργήθηκαν είχαν πολλούς εργαζομένους και λίγους συνταξιούχους και ήταν εύκολη η χρηματοδότησή τους.

Τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σταδιακά σε όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε σειρά μεταρρυθμίσεων. Στη χώρα μας, μάλιστα, μια τέτοια μεταρρύθμιση που συνδέει το προσδόκιμο ζωής με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχει ήδη εφαρμοστεί, σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου αντίστοιχη νομοθεσία δεν υπάρχει.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός, αυτό που βλέπουμε στη Γαλλία αυτή τη στιγμή, σε μικρότερο όμως βαθμό, είναι κάτι το οποίο το ζήσαμε στη χώρα μας το 2001 με υπουργό τον κ. Τ. Γιαννίτση. Η μεταρρύθμιση δεν έγινε, με αποτέλεσμα την αύξηση του δημοσίου χρέους, κατά την προηγούμενη 10ετία. «Αυτό το πληρώσαμε ιδιαίτερα ακριβά σαν οικονομία και σαν κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα μάλιστα με το κ. Τσακλόγλου, στην Ελλάδα, από το 2012, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι συνδεδεμένα με το προσδόκιμο επιβίωσης.
Βέβαια, μεταγενέστερα, η χώρα μας προχώρησε και στην αύξηση του ορίου ηλικίας από το 65ο, στο 67ο έτος.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη του 2012, κι ούτε αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα, δήλωσε ο υφυπουργός, για να συμπληρώσει βέβαια ότι κάποια στιγμή όλες ανεξαιρέτως οι χώρες θα προβούν σε μια τέτοια κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή