100 δισ. δολ. απέσυραν οι καταθέτες από 4 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ

100 δισ. δολ. απέσυραν οι καταθέτες από 4 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ

Στροφή σε τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις το α΄ τρίμηνο του 2023

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα ότι οι πελάτες απέσυραν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στις αρχές του 2023, παρά το γεγονός ότι απέκτησαν νέους πελάτες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι καταθέτες που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε εναλλακτικές τοποθετήσεις, όπως αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, απέσυραν συνολικά σχεδόν 100 δισ. δολάρια από την JPMorgan, την Bank of America, τη Citi και τη Wells Fargo τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι καταθέσεις είναι συνήθως η φθηνότερη πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών και μια μείωσή τους θα μπορούσε να περιορίσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι μεγάλες τράπεζες χάνουν σταθερά καταθέσεις τους τελευταίους 12 μήνες παρά το ότι η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια. «Τα τρία πράγματα που πρέπει να δει κανείς στα αποτελέσματα τριμήνου είναι οι καταθέσεις, οι καταθέσεις και οι καταθέσεις», δήλωσε ο Τζέισον Γκόλντμπεργκ, αναλυτής στην Barclays.

Η JPMorgan, η Citi και η Wells Fargo ανακοινώνουν αποτελέσματα την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσει η Bank of America στις 18 Απριλίου. Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, που δραστηριοποιούνται πιο έντονα στην επενδυτική τραπεζική και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ανακοινώνουν στοιχεία στις 18 και 19 Απριλίου, αντίστοιχα.

Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου στις έξι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν λίγο περισσότερο από 6% σε ετήσια βάση.

Κατά μέσον όρο, τα έσοδα του α΄ τριμήνου στις έξι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν λίγο περισσότερο από 6% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν λίγο περισσότερο από 1%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα έσοδα θα αυξηθούν περισσότερο στις τράπεζες με μεγάλη δραστηριότητα στη λιανική τραπεζική, όπως οι JPMorgan, BofA, Citi και Wells.

Η επενδυτική τραπεζική αναμένεται να έχει ένα ακόμη δύσκολο τρίμηνο καθώς η Wall Street αντιμετωπίζει παρατεταμένη επιβράδυνση των συναλλαγών, που εκτιμάται πως θα πλήξει περισσότερο την Goldman και τη Morgan Stanley.

Ηδη πριν από την κατάρρευση της SVB και της Signature, υπήρχαν εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα σε τοποθετήσεις υψηλότερης απόδοσης, όπως αμοιβαία κεφάλαια, επειδή πολλές τράπεζες δεν έδιναν σημαντικά υψηλότερα επιτόκια στους καταθέτες. Ωστόσο, οι εκροές καταθέσεων τις υποχρεώνουν να αλλάξουν στάση, έστω και αν οι απώλειες των μεγάλων τραπεζών αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις εισροές καταθέσεων από μικρότερες, στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB. Πρόσφατα στοιχεία από τη Fed δείχνουν ότι από τις 8 Μαρτίου, όταν ενέσκηψε η ανησυχία για τη βιωσιμότητα της SVB, οι μεγαλύτερες 25 τράπεζες των ΗΠΑ είχαν κερδίσει καταθέσεις 73 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μικρότερες τράπεζες είχαν εκροές 206 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο.

Μεγαλύτερες τράπεζες όπως η JPMorgan, οι οποίες θεωρούνται από τις ρυθμιστικές αρχές συστημικά σημαντικές για την οικονομία, θεωρούνται και από τους καταθέτες ως πιο αξιόπιστοι θεματοφύλακες των μετρητών τους, δεδομένου ότι ελέγχονται.

Οι εισροές καταθέσεων προς αυτές τις τράπεζες, όμως, θα είναι βραχύβιες εάν δεν προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια, ώστε να ανταγωνιστούν άλλα αποταμιευτικά προϊόντα, όπως τα αμοιβαία, που είχαν εισροές άνω των 350 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT