Τηλεργασία: Tρεις ημέρες στο γραφείο και δύο στο σπίτι

Τηλεργασία: Tρεις ημέρες στο γραφείο και δύο στο σπίτι

Μετά τη Eurobank και την Εθνική, και η Alpha Bank προσφέρει τη δυνατότητα τηλεργασίας κάποιες ημέρες την εβδομάδα

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα σε περίπου 3.200 εργαζομένους να απασχολούνται από το σπίτι δύο ημέρες την εβδομάδα δίνει η Alpha Bank προωθώντας την πιλοτική εφαρμογή υβριδικού μοντέλου εργασίας για τους εργαζομένους των κεντρικών υπηρεσιών και των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου στο εσωτερικό.

Το μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας έχει οικειοθελή χαρακτήρα και θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις 15 Μαΐου και για έξι μήνες, προκειμένου να δοκιμαστεί, να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και να θεσμοθετηθεί με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις και παραλλαγές.

Ηδη, από την πρώτη ημέρα ενημέρωσης των εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξαν πάνω από 120 αιτήσεις από εργαζομένους που επιθυμούν να ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα, με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων να υπολογίζουν ότι τελικά την εξ αποστάσεως εργασία για δύο ημέρες την εβδομάδα θα επιλέξει τουλάχιστον το 80% του προσωπικού στις συγκεκριμένες θέσεις (περίπου 3.200 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 2.900 στις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας και οι υπόλοιποι 300 στις θυγατρικές του ομίλου).

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση αποδοχής έως το τέλος του μήνα, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η υπογραφή προσαρτήματος σύμβασης, με τους όρους και τις υποχρεώσεις που προβλέπει για τα δύο μέρη, εργαζομένους και εργοδότη, η σχετική νομοθεσία.

Το μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Alpha από τις 15 Μαΐου και για έξι μήνες.

Βέβαια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εργαζομένων απασχολούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα –από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και εφεξής– με το λεγόμενο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Αποτελεί, άλλωστε, βασική επιλογή κυρίως των νεότερων εργαζομένων καθώς και όσων ασχολούνται με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, ενώ δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που θέτουν ως προαπαιτούμενο πλέον την τηλεργασία, προκειμένου να επιλέξουν ή να παραμείνουν σε μια δουλειά.

Στη χώρα μας μάλιστα, σχετικά πρόσφατα, με τον νόμο 4808/2021 θεσμοθετήθηκαν μια σειρά από μέτρα, όπως ότι εφαρμόζεται έπειτα από συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί από τον εργοδότη, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί μονομερώς με αίτηση του εργαζομένου, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου της υγείας του. Με τον ίδιο νόμο ξεκαθαρίζεται ότι ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού για την τηλεργασία, καθώς και το κόστος των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού και της αποκατάστασης των βλαβών, ενώ απαγορεύεται η χρήση κάμερας (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου. Ορίζεται, δε, ότι οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε σε αυτή την απόφαση με στόχο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και ο σύλλογος προσωπικού της Alpha Bank, να συνδυασθούν αρμονικά η εργασία, η ισορροπία στην προσωπική ζωή των εργαζομένων αλλά και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τον περιορισμό των μετακινήσεων και της κατανάλωσης ενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του συλλόγου, δεν πρόκειται να θιγεί το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων, ούτε η εφαρμογή του νέου μοντέλου μπορεί να επηρεάσει τις άδειες. Τέλος υπογραμμίζεται ότι το ωράριο παραμένει και ισχύει όπως ακριβώς προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η κάλυψη του κόστους επιβαρύνει την τράπεζα σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι και η Eurobank από το περασμένο καλοκαίρι εφαρμόζει το υβριδικό μοντέλο εργασίας στις κεντρικές υπηρεσίες της, ενώ και η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και συλλόγου εργαζομένων προβλέπει αυτή τη δυνατότητα.

Μια νέα κανονικότητα στις επιχειρήσεις 

Σε περισσότερα από τα μισά καθήκοντα των εργαζομένων μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία, εκτιμά η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας διαμορφώνει μια νέα κανονικότητα στις επιχειρήσεις. Πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ σε δείγμα 251 επιχειρήσεων για την τηλεργασία έδειξε πως το 55% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι πλέον περισσότερα από τα μισά καθήκοντα των εργαζομένων μπορούν να υλοποιηθούν από απόσταση. Μάλιστα, σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις αξιολογούν ως μάλλον θετικά ή σίγουρα θετικά τα αποτελέσματα της τηλεργασίας, την ίδια στιγμή που οι εργοδότες θεωρούν πως το υβριδικό μοντέλο εργασίας προτιμάται σχεδόν από τους 9 στους 10 εργαζομένους. Προκειμένου, δε, να αντεπεξέλθουν οι εγχώριες επιχειρήσεις στις νέες προκλήσεις της εποχής, και σε ποσοστό 41%, παρείχαν οι ίδιες εκπαίδευση στη χρήση ψηφιακών μέσων και εργαλείων επικοινωνίας. Αλλωστε, περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις εφαρμόζουν υβριδικό μοντέλο με απομακρυσμένη εργασία έως δύο ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι 3 στις 10 επιχειρήσεις το εφαρμόζουν με εργασία από το σπίτι έως τρεις ημέρες.

Μάλιστα, περισσότερες από τα 2/3 των επιχειρήσεων θεωρούν ότι η τηλεργασία επέφερε αλλαγές στην κουλτούρα λειτουργίας τους. Η έρευνα έδειξε επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, ιδιαίτερα σε περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις δηλώνουν πως δεν βρίσκουν τα κατάλληλα «ταλέντα», καθώς για 7 στις 10 επιχειρήσεις η δυνατότητα τηλεργασίας θεωρείται στοιχείο προσέλκυσης προσωπικού.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT