Καλπάζουν οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως

Καλπάζουν οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως

Σε υψηλά δεκαετίας ζάχαρη και ρύζι, στα ύψη το κόστος του καφέ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης

Οσο περισσότερη ζάχαρη έχει ο καφές τόσο πιο… πικρός είναι. Ο λόγος; Οι απαγορευτικές τιμές δύο βασικών προϊόντων που για πολλούς αποτελούν μία καθημερινή πρωινή απόλαυση: του καφέ και της ζάχαρης. Μάλιστα, οι τιμές της τελευταίας φαίνεται πως αφήνουν πικρή γεύση στη διεθνή αγορά, επηρεάζοντας μια σειρά από διατροφικά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων. Την ίδια στιγμή, SOS εκπέμπει και η παγκόσμια αγορά ρυζιού, καθώς η μείωση της παραγωγής έχει οδηγήσει την τιμή του στα ύψη.

Τα συμβόλαια ακατέργαστης ζάχαρης σκαρφάλωσαν στα 24 σεντς ανά λίβρα, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και δυσμενών για τις καλλιέργειες καιρικών συνθηκών. «Τα θεμελιώδη δεδομένα στην αγορά της ζάχαρης δείχνουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», σχολίασε ο αναλυτής της S&P, Γκίρις Τσίμγουαλ, επικαλούμενος κινδύνους κυρίως από τις καιρικές συνθήκες για τους κορυφαίους παραγωγούς του προϊόντος στον κόσμο. Οι τιμές στη διεθνή αγορά θα περάσουν στην αγορά σε σνακ, αναψυκτικά και άλλα προϊόντα με ζάχαρη, τόνισε από την πλευρά του ο Τζον Στάνσφιλντ, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στην DNEXT μιλώντας στο CNBC.

Oι τιμές των κατεργασμένων τροφίμων αυξάνονται επίσης παγκοσμίως, πρόσθεσε. «Μία μπάρα σοκολάτας περιέχει γάλα, σκόνη κακάο κ.λπ. Οι τιμές αυτών των προϊόντων σημειώνουν επίσης άνοδο, ενώ μεγαλώνει και το εργοδοτικό κόστος καθώς και το κόστος ενέργειας». Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Κίνα και το Πακιστάν έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα επίπεδα παραγωγής.

Μειώνονται τα παγκόσμια επίπεδα παραγωγής, ντόμινο αυξήσεων στα κατεργασμένα προϊόντα.

Να σημειωθεί ότι η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία. Ενδεικτικά, στις αρχές Απριλίου, ο σύνδεσμος παραγωγών ζάχαρης στην Ινδία χαμήλωσε κατά 3% τις εκτιμήσεις για την παραγωγή την περίοδο συγκομιδής που ξεκινάει από τον Οκτώβριο 2022 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τσίμγουαλ, ενώ η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της για να μειώσει τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει στο CNBC o Mάθιου Μπίγκιν, αναλυτής εμπορευμάτων στη Fitch Solutions, η συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στη νοτιοκεντρική Βραζιλία –η οποία αντιστοιχεί στο 90% της συνολικής παραγωγής της χώρας– διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο, γι’ αυτό και η απόδοσή της θα αποτελέσει κλειδί για τις μετρήσεις. Ωστόσο προσθέτει πως οι τιμές είναι τόσο υψηλές τώρα, που ακόμη και εάν αυτές σταθεροποιηθούν, θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ενας άλλος παράγοντας που έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές είναι και η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Εκτός από τις απαγορευτικές τιμές της ζάχαρης η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού έχει αρχίσει να μειώνεται, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται δραματικά, επηρεάζοντας περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους πληθυσμούς στην Ασία και στον Ειρηνικό, όπου καταναλώνεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.

Η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να εμφανίσει φέτος το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τη Fitch Solutions. Το έλλειμμα αυτό θα πλήξει τις χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλότερες τιμές του εδώ και μια δεκαετία», δηλώνει ο Τσαρλς Χαρτ, αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions, σύμφωνα με το CNBC. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions. Σε ό,τι αφορά τον καφέ, πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλούνταν εκτιμήσεις της Rabobank International, επεσήμανε πως παρά τη μείωση των τιμών στα προθεσμιακά συμβόλαια, αυτή δεν θα γίνει αισθητή στους καταναλωτές καθώς το κόστος παραγωγής του παραμένει υψηλό.

Ενδεικτικά, στα τέλη Ιανουαρίου, τα προθεσμιακά συμβόλαια του καφέ ποικιλίας Arabica σημείωσαν σημαντική πτώση από τα υψηλά επίπεδα δεκαετίας που είχαν αγγίξει το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, τα υψηλά εργοδοτικά κόστη, τα κόστη ενέργειας και υλικών συσκευασίας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών καφέ, γεγονός που θα διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT