Σπίτια μόνο για κροίσους σε Αττική Ριβιέρα και Αθήνα

Σπίτια μόνο για κροίσους σε Αττική Ριβιέρα και Αθήνα

Πληθαίνουν οι συναλλαγές άνω των 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοένα και ισχυρότερη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Αττική από φυσικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικονομική ισχύ και η περιορισμένη προσφορά τέτοιου στοκ ακινήτων, ακόμα κι αν συνυπολογιστούν project που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα χρειαστούν χρόνο για να μπουν στην αγορά, έχει αρχίσει να διαμορφώνει τιμές άνω των 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον, η ζήτηση αυτή προκαλεί αυτοτροφοδοτούμενη αύξηση καθώς επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούνται σε τέτοια ακίνητα με στόχο να τα μεταπωλήσουν.

Με τον αριθμό των υπό ανάπτυξη τέτοιων διαμερισμάτων και κατοικιών να είναι αυτή τη στιγμή πεπερασμένος, και να προσδιορίζεται ουσιαστικά από τα projects στο Hilton, το Ελληνικό και μία – δύο ακόμα μεγάλες αναπτύξεις, κτηματομεσιτικές πηγές εκτιμούν πως η αγορά θα δει ακόμα υψηλότερες τιμές στα επόμενα χρόνια. Ειδικά, καθώς η Αθήνα παραμένει φθηνή συγκριτικά με άλλες πόλεις που γνωρίζουν υψηλή ζήτηση για πολυτελή διαμερίσματα. Η συζήτηση αφορά βεβαίως προνομιακά ακίνητα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, είτε ιστορικής είτε τρέχουσας, σε πολύ καλές περιοχές. Σημειώνεται όμως ότι η ζήτηση έχει πλέον διαχυθεί από την Αττική Ριβιέρα και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Της μοναδικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και πλούσια ιστορία με μοναδικά αρχαιολογικά και άλλα αξιοθέατα παγκόσμιας εμβέλειας.

Το πρόσφατο ιστορικό συναλλαγών σε τέτοια διαμερίσματα και κατοικίες αποκαλύπτει τιμήματα που μόλις πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητα ακόμα και από τους πλέον αισιόδοξους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η πρόσφατη συναλλαγή πώλησης διαμερίσματος επιφάνειας 320 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Ηρώδου Αττικού στην περιοχή των Ανακτόρων, το οποίο άλλαξε χέρια έναντι 18 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσό ρεκόρ 58.000 ανά τετραγωνικό. Οπως αποκάλυψε η «Κ», πρόκειται για το ρετιρέ στον αριθμό 17 της Ηρώδου Αττικού, δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο, που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο. Αγοραστής του ακινήτου είναι ο Τόμας Φλορ, πεθερός του πρίγκιπα Φιλίππου, γιου του τέως βασιλιά της Ελλάδος, Κωνσταντίνου.

Στο ποσό-ρεκόρ των 58.000 ευρώ το τετραγωνικό πωλήθηκε πρόσφατα διαμέρισμα στην οδό Ηρώδου Αττικού.

Πωλητές ήταν οι κληρονόμοι του Καρόλου Φιξ. Εδώ ο συνδυασμός αρχιτέκτονα, περιοχής, χαρακτηριστικών διαμερίσματος, θέας αλλά και της ιστορίας του συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας τέτοιας τιμής. Ωστόσο δεν είναι η μοναδική συναλλαγή με τίμημα που ξεπερνάει κατά πολύ τις 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό στο κέντρο της Αθήνας. Δέκα εκατομμύρια ευρώ για την αγορά πολυτελούς διαμερίσματος στον ίδιο δρόμο φέρεται να κατέβαλε για μικρότερης επιφάνειας ακίνητο και ο Ελληνας δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων και trader εμπορευμάτων, Τέλης Μυστακίδης. Μετά τις αλλαγές αυτές η οδός Ηρώδου Αττικού ανέκτησε τα σκήπτρα της ως ο ακριβότερος δρόμος στην πρωτεύουσα, σχολιάζουν κτηματομεσίτες, δραστήριοι σε αυτό το τμήμα της αγοράς.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Δυσθεώρητα για τα μέχρι πρότινος δεδομένα της Αθήνας τιμήματα έχουν καταγραφεί και στις συναλλαγές πώλησης των διαμερισμάτων που αναπτύσσει η ΤΕΜΕΣ στο κτίριο του ιστορικού ξενοδοχείου Hilton. Το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, που μέχρι σήμερα είναι ακόμα γνωστό ως Hilton, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του 2025, αλλά ήδη στη συντριπτική τους πλειονότητα τα 50 διαμερίσματα που διαμορφώνονται στους τέσσερις τελευταίους ορόφους του, έχουν πουληθεί.

Οι αγοραστές στην πλειοψηφία τους είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ελληνες. Οι δύο τελευταίοι όροφοι, που βρίσκονται κάτω από το παλαιό Galaxy, είναι αυτοί που πουλήθηκαν ακριβότερα. Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο έχει διαμορφωθεί κοντά στις 24.000 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα φιλοξενούνται διαμερίσματα διαφόρων τύπων συντηρητικού ως επί το πλείστον μεγέθους αλλά και μία πολύ μεγάλη κατοικία.

Οι δύο επόμενοι προς τα κάτω όροφοι πωλήθηκαν έναντι 21.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Τα διαμερίσματα στους δύο τελευταίους ορόφους φέρουν το brand της Waldorf Astoria, ενώ οι δύο επόμενοι προς τα κάτω αυτό της Conrad. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2022, και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2024 με αρχές 2025.

Ανάλογες τιμές, πέριξ των 20.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, έχουν διαμορφώσει και οι συναλλαγές στις πολυτελείς παραθαλάσσιες βίλες στο Ελληνικό, όπως και στα καλύτερα από τα διαμερίσματα που βρίσκονται στον –ακόμα υπό θεμελίωση– «Πύργο της μαρίνας» στο Ελληνικό. Και εδώ η συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών έχει πουληθεί.

Καθίσταται σαφές πως η Αθήνα, και η Αττική εν γένει, έχουν μπει στο ραντάρ χαρτοφυλακίων που αναζητούν πολυτελείς κατοικίες. Ενας πρόσθετος λόγος, εκτός από τη μεγάλη ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης για τη χώρα τα τελευταία χρόνια, είναι και ο αριθμός και η έκταση των υπό εξέλιξη αστικών αναπλάσεων που υπόσχονται να αναβαθμίσουν δραστικά το πρόσωπο της πόλης και των προαστίων της, για πρώτη φορά ύστερα από μισό αιώνα, σημειώνει μιλώντας στην «Κ» Ελληνας επενδυτής που τοποθετείται επιθετικά στο πολυτελές real estate.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή