Δίκτυο οπτικών ινών θα αποκτήσουν 31 περιφερειακές ενότητες της χώρας

Δίκτυο οπτικών ινών θα αποκτήσουν 31 περιφερειακές ενότητες της χώρας

Θα καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1 Gbps

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από πέντε χρόνια και δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, γεγονός αποτελεί η συμβασιοποίηση του έργου για την ανάπτυξη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Το έργο υλοποιείται ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είναι προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο ΟΤΕ να αναλαμβάνει να υλοποιήσει τρεις από τις επτά περιοχές όπου θα αναπτυχθούν οι υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband. Χθες, ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος υπέγραψε με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη σύμβαση που θα επιτρέψει την πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1 Gbps μέσω οπτικής ίνας, σε περισσότερα από 350.000 νοικοκυριά.

«Από πλευράς της ελληνικής πολιτείας υπογράφω ως υπηρεσιακός υπουργός κάτι που σηματοδοτεί ότι το κράτος έχει συνέχεια και μπορεί να εργάζεται αδιαλείπτως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας.

Ο ΟΤΕ θα ολοκληρώσει τα δικά του τμήματα σε τρία χρόνια, αλλά ήδη από το 2024 θα είναι διαθέσιμα τα νέα εμπορικά προγράμματα σε ορισμένες περιοχές. Επίσης, η διάρκεια παραχώρησης του έργου (περίοδος υπηρεσιών) είναι 23 έτη, μετά την πάροδο των οποίων οι υποδομές θα μεταφερθούν στο Δημόσιο.

«Στον όμιλο ΟΤΕ επενδύουμε εντατικά πάνω από 3 δισ. ευρώ έως το 2027, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές της Ελλάδας και να κάνουμε πράξη την κοινωνία των Gigabit. Είμαστε ο μοναδικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πολιτείας για επενδύσεις στο UFBB, ένα τόσο σημαντικό έργο για τη χώρα μας και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Το σκεπτικό του έργου –χρονολογείται τουλάχιστον από τον Μάιο του 2018, οπότε η τότε διοίκηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε δημοσιοποιήσει δημόσια πρόσκληση προς τους παρόχους– είναι να κατασκευαστεί οπτική ίνα σε περιοχές που δεν ανήκουν στο επενδυτικό πλάνο των εταιρειών.

Σε περιοχές, δηλαδή, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων των παρόχων για να υλοποιηθεί οπτική ίνα, στην οποία, όπως υπολογίζεται, θα έχουν πρόσβαση περισσότερα από 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο όμιλος ΟΤΕ θα υλοποιήσει οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 31 περιφερειακές ενότητες, από τη Ροδόπη, τη Δράμα και τον Εβρο μέχρι την Κάρπαθο και την Κω.

Πλέον, σειρά έχει η συμβασιοποίηση του τμήματος –αντιστοιχεί στις υπόλοιπες 4 περιοχές– που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom και του οποίου εκκρεμεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή