Στον όμιλο Γκριμάλντι καταλήγει το 67% του λιμένα Ηρακλείου

Στον όμιλο Γκριμάλντι καταλήγει το 67% του λιμένα Ηρακλείου

Με προσφορά 80 εκατ. ευρώ πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσφορά ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, που ελέγχει το 100% των Μινωικών Γραμμών, αποκτά δεύτερο ελληνικό λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος. Η οικονομική προσφορά του ιταλικού ομίλου διαμορφώνει την αποτίμηση του μεγαλύτερου λιμανιού της Κρήτης (για το 100% δηλαδή του μετοχικού κεφαλαίου) στα επίπεδα των 120 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος επενδυτής απέκτησε προ μηνών και το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έναντι τιμήματος 84 εκατομμυρίων. Η προσφορά για το Ηράκλειο είναι πολλαπλάσια της δίκαιης αποτίμησης που έγινε από ανεξάρτητο εκτιμητή για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ και σχεδόν διπλάσια από αυτήν του άλλου υποψηφίου, της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/ΑΒΙΑΡΕΠΣ, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο όμιλος Γκριμάλντι αναμένεται να επενδύσει μεσοπρόθεσμα και στα δύο λιμάνια επιπλέον 10-20 εκατομμύρια προκειμένου να τα αναβαθμίσει ενεργειακά, ηλεκτροδοτώντας τα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, του μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού τους. Ητοι, η όψιμη είσοδός του στα ελληνικά λιμάνια ισοδυναμεί με επένδυση της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων (164 εκατ.) αποτελούν έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Οπως και στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας έτσι και στο Ηράκλειο το τίμημα που προσφέρθηκε υπερβαίνει μακράν τις προσδοκίες της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προ φόρων αποτελέσματα της χρήσεως 2022 διαμορφώθηκαν σε 3,77 εκατ. Το τίμημα, δηλαδή, είναι 31 φορές υψηλότερο από τα κέρδη EBITDA.

Ο ιταλικός όμιλος προ μηνών απέκτησε και το 67% του λιμένα Ηγουμενίτσας καταβάλλοντας το ποσό των 84 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, μετά την ανακήρυξη του ομίλου Γκριμάλντι ως προτιμητέου επενδυτή από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ τη Δευτέρα, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, αφού απαιτείται η υποβολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση και η κύρωση της παραχώρησης από τη Βουλή. Θα γίνει, δηλαδή, πιθανότατα προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας αποκλειστικά στην «Κ» στα τέλη Μαρτίου ο επικεφαλής του ομίλου, Εμανουέλε Γκριμάλντι, τόνισε ότι «όπως και στην Ηγουμενίτσα έτσι και στο Ηράκλειο είμαστε εκ των βασικών πελατών. Οπότε το να εξασφαλίσουμε πως το λιμάνι δεν θα πέσει στα χέρια ενός επενδυτικού σχήματος που προσβλέπει σε υπεραξίες σε ορίζοντα πέντε – επτά ετών αυξάνοντας τα τέλη ελλιμενισμού, για να δείξει έσοδα και κερδοφορία και να μεταπωλήσει μετά το λιμάνι, είναι για εμάς σημαντικό κίνητρο. Υπό μία θεώρηση, εξαγοράζοντας τα λιμάνια ελέγχουμε και τα κόστη μας, και μαζί τα κρατάμε ανταγωνιστικά και για τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες. Είναι εξάλλου σημαντικό για εμάς τα λιμάνια που χρησιμοποιούμε να έχουν τις καλύτερες δυνατές υποδομές και να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της πελατείας μας». Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική του ομίλου Γκριμάλντι, η ελληνική ακτοπλοϊκή Μινωικές Γραμμές, αποτελεί τον έναν από τους δύο μεγαλύτερους παίκτες στην ελληνική ακτοπλοΐα πραγματοποιώντας δρομολόγια από την Κρήτη στον Πειραιά με έδρα το Ηράκλειο, ενώ παράλληλα η μητρική της δραστηριοποιείται στις γραμμές της Αδριατικής από την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα. Τόσο στην Αδριατική όσο και στο Αιγαίο ανταγωνίζεται άμεσα την Attica Group και την ΑΝΕΚ, έχοντας μικρό προβάδισμα στα μερίδια των γραμμών στην Αδριατική και σχετική ισορροπία σε αυτές της Κρήτης.

Ο όμιλος Γκριμάλντι διεθνώς ελέγχει ένα στόλο με περισσότερα από 130 πλοία που δραστηριοποιούνται τόσο στις επιβατικές και οχηματαγωγές μεταφορές, όσο και στις μεταφορές καινούργιων αυτοκινήτων (car carriers) και εμπορευμάτων, ενώ παράλληλα έχει μερίδια ή παραχωρήσεις σε αριθμό τερματικών λιμενικών σταθμών στην Ιταλία και αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή