Στην ελληνική startup Purposeful επενδύει η PharOS

Στην ελληνική startup Purposeful επενδύει η PharOS

Η PharOS αναμένεται να αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό στη νεοφυή επιχείρηση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ελληνική νεοφυή εταιρεία Purposeful επενδύει, σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία PharOS στην οποία έχει επενδύσει το ελληνικό fund, Deca Investments. Η PharOS αναμένεται να αποκτήσει έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία. 

Η Purposeful μέσω της υπολογιστικής πλατφόρμας που έχει αναπτύξει, δραστηριοποιείται στην επανατοποθέτηση φαρμάκων, ανακαλύπτει δηλαδή επιπρόσθετες δράσεις των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών.

Η τεχνολογία της μπορεί να ανακαλύψει εναλλακτικές εφαρμογές για φάρμακα που βρίσκονται ήδη στην αγορά μέσα από τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο καθώς και το κόστος.

Η Purposeful ιδρύθηκε το 2018 από τους Δρ. Γιώργο Δρακάκη, Χαράλαμπο Χωμενίδη, Δρ. Γεωργία Τσιλίκη και τον καθ. Αριστείδη Δοκουμετζίδη, ομάδα με έντονο ακαδημαϊκο προφίλ, ενώ έχει λάβει χρηματοδότηση από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC, το οποίο έχει επενδύσει μεταξύ άλλων και στην πατρινή Think Silicon. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσει καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για σπάνιες ασθένειες έχοντας, σε κάποιες περιπτώσεις, προχωρήσει σε υποβολή πατεντών καθώς και σε προκαταρκτικές κλινικές μελέτες. 

Από την πλευρά της, η φαρμακευτική εταιρεία PharOS, ξεκίνησε την δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2002 και έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη, έγκριση, παραγωγή και διάθεση γενοσήμων φαρμάκων, ενώ διατηρεί και παραγωγική μονάδα στην Μάλτα. Εχει ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 89 προϊόντα ενώ διαθέτει περισσότερες από 7.900 άδειες κυκλοφορίας παγκοσμίως.

Η διοίκηση της εταιρείας ασκείται από την Στέλλα Κουκάκη, Θοδωρή Παναγόπουλο και Παναγιώτη Παναγόπουλο, τρία στελέχη με εμπειρία στον κλάδο των γενοσήμων φαρμάκων. Σημειώνεται πως το 2019, ανακοινώθηκε η απόκτηση από την Deca Investments του 25% της φαρμακευτικής εταιρείας. 

Κύκλοι της αγοράς, αναφέρουν πως η τεχνολογία της Purposeful θα δράσει συμπληρωματικά στην δραστηριότητα της PharOS με τις δύο εταιρείες να προχωρούν σε στρατηγική συνεργασία.

Το deal περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Purposeful και μερική εξαγορά των ποσοστών υφιστάμενων μετόχων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή