Το δικαστικό σίριαλ της Folli Follie συνεχίζεται

Το δικαστικό σίριαλ της Folli Follie συνεχίζεται

Αναβλήθηκε ξανά η δίκη, πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου - Kίνδυνος παραγραφής επιμέρους πράξεων του κατηγορητηρίου

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες εισήλθε και πάλι η πολύκροτη δίκη για την εταιρεία Folli Follie, καθώς το δικαστήριο, όπου επρόκειτο να ξεκινήσει χθες η εκδίκαση της υπόθεσης, όρισε νέα δικάσιμο με το νέο δικαστικό έτος. Μάλιστα, η υπόθεση με βασικούς κατηγορουμένους τους άλλοτε μεγαλομετόχους της εταιρείας, Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, χθες δεν εκφωνήθηκε καν από το δικαστήριο με αποτέλεσμα να μην αρχίσει ούτε τυπικά η εκδίκασή της. Το δικαστήριο ενημέρωσε ότι η εισαγγελέας της έδρας αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα και δεν παρέστη.

Η νέα δικάσιμος που δόθηκε για τη δίκη της Folli Follie είναι η 14η Σεπτεμβρίου, δηλαδή η πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, που προσέθεσε ένα ακόμα έργο στο δικαστικό σίριαλ της δίκης, ο κίνδυνος παραγραφής επιμέρους πράξεων που περιλαμβάνονται στο βαρύ κατηγορητήριο αυξάνεται, ενώ για μία ακόμη φορά το νομικό μας σύστημα εμφανίζεται να έχει σειρά προβλημάτων και να αδυνατεί να διεκπεραιώσει σε σύντομο χρόνο –για πολλούς λόγους– δίκες για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Η υπόθεση της Folli Follie, που περιγράφεται στο βαρύ κατηγορητήριο ως ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το οποίο εκφεύγει του ελληνικού ενδιαφέροντος καθώς, όπως τονίζεται, διαθέτει και διεθνή διάσταση, λόγω της επέκτασης εκτός ελληνικών συνόρων της δραστηριότητας της εταιρείας, εμφανίζει δικαστικές περιπέτειες που προκαλούν αίσθηση και έχουν επισημανθεί με έμφαση και από την πρόεδρο που ξεκίνησε να δικάζει την εν λόγω υπόθεση.

Η διαφωνία των δικηγόρων

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις αρχές του 2022, δηλαδή πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ ήδη οι ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί τουλάχιστον 4,5 χρόνια πριν.

Στις 14 Σεπτεμβρίου η νέα δικάσιμος

Αν και το δικαστήριο που ανέλαβε να δικάσει, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια η δίκη να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, εντούτοις οι προσπάθειές του προσέκρουσαν στην απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου να απέχουν οι δικηγόροι από δίκες, όπου κατηγορούμενοι δικάζονταν μεταξύ άλλων και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς διαφωνούσαν οι δικηγορικοί σύλλογοι με νομοθετική τροποποίηση που έγινε τον Απρίλιο του 2022. Η επίμαχη ρύθμιση, που προκάλεσε την αντίδραση του δικηγορικού σώματος με αποτέλεσμα την πολύμηνη δικηγορική αποχή, προέβλεψε ότι όσοι καταδικάζονται για σειρά αδικημάτων, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, δηλαδή σε μεγάλες ή μικρές ποινές, θα μπαίνουν στο εξής στη φυλακή και θα εκτίουν την επιβληθείσα ποινή, χωρίς να έχουν δικαίωμα αναστολής μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο.

Το δικαστικό σίριαλ στην υπόθεση της Folli Follie ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022. Τότε άρχισε η δίκη. Mέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πια το δικαστήριο αναγκάστηκε να αναβάλει για τον Ιούνιο, για χθες δηλαδή, έγιναν συνολικά 22 συνεδριάσεις.

Οπως ανακοινώθηκε τότε κατά την πολύμηνη διαδικασία της δίκης που πήγαινε από διακοπή σε διακοπή λόγω αποχής των δικηγόρων, λύθηκαν πολλά ουσιαστικά και τυπικά προβλήματα.

Ομως η δίκη δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Αιτία η αποχή των δικηγόρων, που κηρύχθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, αλλά και άλλους δικηγορικούς συλλόγους σε αντίδραση ρύθμισης που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με την οποία διαφωνούσαν –και συνεχίζουν να διαφωνούν– οι δικηγόροι.

Αυτή η αντίδραση των δικηγόρων στην υπόθεση της Folli Follie είχε ως συνέπεια να διακοπεί η δίκη επτά φορές και να μην μπορέσει το δικαστήριο, παρά τις εκκλήσεις, να προχωρήσει. Συνολικά 35 συνεδριάσεις ματαιώθηκαν, ώσπου πια πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, η πρόεδρος της δίκης Μαρία Ανδρεοπούλου, εκπροσωπώντας το δικαστήριο δεν άντεξε. Κατήγγειλε ότι το δικαστήριο «βρίσκεται σε ομηρία», δεν μπορεί να δικάσει, τα «έριξε» στον Δικηγορικό Σύλλογο και ανέβαλε τη δίκη για χθες, ενώ της κριτικής της δεν ξέφυγε ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν φρόντισε ώστε να βρεθεί κάποια λύση με τους δικηγόρους. Το δριμύ κατηγορώ της προέδρου ήταν κάτι ασυνήθιστο στα δικαστικά μας χρονικά. Είχε όμως αποτέλεσμα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έδωσε τελικά άδεια στους δικηγόρους να πάνε χθες στη δίκη της Folli Follie για να γίνει. Ομως η άδεια στους δικηγόρους δεν στάθηκε ικανή προϋπόθεση για να προχωρήσει η δίκη με αποτέλεσμα χθες να δοθεί νέα δικάσιμος.

Mε αυτά τα δεδομένα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και η δίκη πράγματι ξεκινήσει εκ νέου τον Σεπτέμβριο, δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του 2024. Κατά τα άλλα οι κατηγορούμενοι, πρώην μεγαλομέτοχοι και πρώην βασικά στελέχη της εταιρείας, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εγκληματική οργάνωση, απάτες, πλαστογραφίες και άλλα οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με σωρεία παραβάσεων για παραποιημένους ισολογισμούς και ψευδή οικονομικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή