Το στοίχημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Το στοίχημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Προτεραιότητα του υπ. Εργασίας η επέκτασή της σε όλες τις επιχειρήσεις για τον περιορισμό της «μαύρης» εργασίας.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πρώτες δράσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας θα είναι η συνέχιση μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης, που αφορά την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρχικά σε ΔΕΚΟ και βιομηχανία και στη συνέχεια σε τουρισμό και επισιτισμό.

Πρόκειται για ένα εργαλείο πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας που πλέον, ως παράβαση, συναντάται πιο συχνά ως υπο-ασφαλισμένη απ’ ό,τι ως πλήρως ανασφάλιστη εργασία. Ο νόμος ορίζει ότι το μέτρο σταδιακά θα εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ήδη έχει εφαρμοστεί σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες security. Λίγο πριν από τις εκλογές ξεκίνησε η διαδικασία επέκτασης της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε ΔΕΚΟ, η οποία όμως μένει να ολοκληρωθεί, καθώς λόγω εκλογών «πάγωσε». Ειδικότερα, μένει να ολοκληρωθεί η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε μια σειρά από ΔΕΚΟ που έχουν να κάνουν με τις συγκοινωνίες (π.χ. ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό) αλλά και άλλες ΔΕΚΟ όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ κ.ά.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η βιομηχανία και σε δεύτερο χρόνο η εστίαση και ο τουρισμός, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα, δεδομένων των τουλάχιστον «άστατων» ωραρίων που επικρατούν στον κλάδο της εστίασης αλλά και του τουρισμού.

Πρωταθλητές της παραβατικότητας άλλωστε θεωρούνται οι κλάδοι του επισιτισμού και κυρίως των εστιατορίων και των καφετεριών, τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, τα μικρά κατά κύριο λόγο ξενοδοχεία, τα ντελίβερι, η καθαριότητα και ο κλάδος των security.

Κι όπως παρατηρεί κανείς από τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει σε μηνιαία πλέον βάση η Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, το συνηθισμένο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι ότι δηλώνουν το προσωπικό με 4ωρη απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει 8-12 ώρες. Ετσι, αν γίνει κάποιος έλεγχος, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για παραβίαση ωραρίου.

Είναι βέβαιο πως η εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας σε εστίαση και τουρισμό θα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Εντατικοποίηση ελέγχων

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι κυρίως σε κλάδους που κατά κανόνα παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα. Ηδη άλλωστε, βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων για το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, οι πλέον συνηθισμένες παρατυπίες αφορούν την ενημέρωση του πίνακα προσωπικού, τη μη καταβολή δεδουλευμένων και τη μη τήρηση των χρονικών ορίων σε εργασία και ανάπαυση. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 28.804 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 5.790 κυρώσεις. Το συνολικό ποσό των επιβληθέντων προστίμων ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ. Διαπιστώθηκαν 1.406 παραβάσεις για πίνακες προσωπικού και 362 για αδήλωτους εργαζομένους. Αλλες 283 παραβάσεις αφορούσαν τη μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων εορτών και άλλων αποδοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT