Χωρίς επαρκή ενημέρωση για την κυκλική οικονομία μία στις δύο επιχειρήσεις

Χωρίς επαρκή ενημέρωση για την κυκλική οικονομία μία στις δύο επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, καλύτερα προετοιμασμένες για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόθυμες να επενδύσουν στην κυκλική οικονομία εμφανίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις αν και οι περισσότερες από τις μισές, και συγκεκριμένα το 53%, δηλώνουν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες ή έχουν περιορισμένες γνώσεις για τον «πράσινο» κλάδο, που αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal) και μέσο για την επίτευξη των κύριων στόχων της.

Το 60% μάλιστα των επιχειρήσεων της χώρας δηλώνει πως εντός των επόμενων δύο ετών θα βρίσκεται σε προηγμένο στάδιο όταν επί του παρόντος σε προηγμένο στάδιο βρίσκεται μόλις το 38%. Τα στοιχεία αποτυπώνονται στην έρευνα που διεξήγαγε η EY Ελλάδος για λογαριασμό του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Κυκλική οικονομία: Ξεπερνώντας τα εμπόδια, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις», που πραγματοποιήθηκε προχθές σε συνέχεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έρευνα, υψηλότερο ποσοστό ενημέρωσης παρατηρείται στις μεγάλες επιχειρήσεις (71%) και στις επιχειρήσεις μελών του ΣΕΒ (55%), οι οποίες, όπως διαπιστώνεται, αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες όσον αφορά την κυκλική οικονομία. Σε ό,τι αφορά τη δυναμική μετάβασης σε προηγμένο στάδιο, φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, από 29% στο 53%. Αντίστοιχα, οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ βρίσκονται ήδη σε πιο ανεπτυγμένο στάδιο, δηλώνουν πρόθυμες να συνεχίσουν τη μετάβαση από 58% στο 74%. Κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάπτυξη ή ωρίμανση επιχειρηματικών σχεδίων, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η ανεπάρκεια υποδομών και το έλλειμμα τυποποίησης και τεχνικών προδιαγραφών. Η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, η επιμόρφωση και επιβράβευση των καταναλωτών όπως και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την παροχή κινήτρων που ενθαρρύνουν την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, αναγνωρίζονται οριζόντια από τις επιχειρήσεις ως ευκαιρίες που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ή ωρίμανσης των επιχειρηματικών σχεδίων. Ταυτόχρονα, η δημιουργία συνεργειών στην αλυσίδα αξίας προκρίνεται ως άμεση προτεραιότητα από τις μεσαίες επιχειρήσεις.

«Η κυκλική οικονομία αποτελεί κεντρικό πεδίο δράσης, στο οποίο τα τελευταία χρόνια έχουμε συμβάλει στη διαμόρφωση του εθνικού σχεδιασμού στη χώρα καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις στον δημόσιο διάλογο. Συνεργαστήκαμε με την ΕΥ Ελλάδος στην υλοποίηση έρευνας, ώστε να αποκτήσουμε μία δομημένη αποτύπωση της γνώσης, αλλά και της ετοιμότητας της ελληνικής επιχειρηματικότητας να επενδύσει στην κυκλική οικονομία. Τα ευρήματα μάς βοηθούν να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ακόμη πιο στοχευμένες παρεμβάσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα», σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ανδρέας Σιάμισιης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του.

Η έρευνα διεξήχθη σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, με δραστηριότητα σε 7 διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους (μεταφορές / αποθήκευση, εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση, ξενοδοχεία / εστιατόρια, κατασκευές και πρωτογενής παραγωγή), μέσω της χρήσης δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου κλειστών και ανοιχτών ερωτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή