Επενδύουν στην κυβερνοασφάλεια

Επενδύουν στην κυβερνοασφάλεια

Με κακόβουλο λογισμικό οι 440 στις 100.000 ελληνικές ιστοσελίδες

Με τη διαρροή δεδομένων να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις, οι τελευταίες και ιδίως όσες δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και η υγεία, θέτουν σε άμεση προτεραιότητα τη θωράκισή τους έναντι πιθανών κυβερνοεπιθέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι παγκοσμίως οι δαπάνες για την προστασία των επιχειρήσεων έναντι των χάκερ εξακολούθησαν να εμφανίζουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης (12,5%) κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και να διαμορφώνονται σε περίπου 17 δισ. ευρώ. Ανά γεωγραφικές ενότητες, η περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση δαπανών (13,4%) μετά τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με έρευνα της τεχνολογικής εταιρείας Canalys. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της τεχνολογικής εταιρείας IBM, το 83% των επιχειρήσεων βρέθηκε αντιμέτωπο με τουλάχιστον ένα περιστατικό διαρροής δεδομένων κατά τη διάρκεια του 2022, ενώ υπολογίζεται ότι οι απώλειες για τις επιχειρήσεις θα αυξηθούν από 8 τρισ. ευρώ σε 22 τρισ. ευρώ μέχρι το 2027.

Την ίδια στιγμή, με την τηλεργασία να έχει καθιερωθεί, η προστασία των επιχειρήσεων έναντι των κυβερνοπειρατών είναι ακόμη πιο σημαντική. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Indusface, μια πολυεθνική τεχνολογική εταιρεία, πραγματοποίησε έρευνα με στόχο να εντοπίσει σε ποιες χώρες η απομακρυσμένη εργασία είναι ασφαλής. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς της, η Ελλάδα ανήκει στην πεντάδα των πιο ασφαλών ευρωπαϊκών χωρών, διαθέτοντας δείκτη κυβερνοασφάλειας (με ανώτατο το 100) 76,31. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Φινλανδία, ακολουθούν το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ελβετία και η Ελλάδα, με τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Εσθονία να έπονται.

Η Ελλάδα ανήκει στην πεντάδα των πιο ασφαλών ευρωπαϊκών χωρών για την απομακρυσμένη εργασία.

Παρά τις καλές επιδόσεις, η Ελλάδα καταλαμβάνει χαμηλή θέση σε ορισμένες κατηγορίες κυβερνοχτυπημάτων, που απαρτίζουν το σύνολο στο οποίο στηρίζεται η αξιολόγησή της. Για παράδειγμα, μεταξύ των οκτώ προηγούμενων χωρών είναι η τρίτη μετά την Εσθονία και τη Νορβηγία σε επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης DDOS (ένας σέρβερ ή ιστοσελίδα κατακλύζεται με μεγάλο αριθμό εικονικών αιτημάτων) οι οποίες ανέρχονται σε 386 ανά 100.000 χρήστες. Βάσει της ίδιας έρευνας, η Ελλάδα διαθέτει περίπου 370 ψεύτικες ιστοσελίδες ανά 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμός που αυξάνεται σε 440 όταν πρόκειται για ιστοτόπους που διαθέτουν κακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Indusface, βασικό μέσο αποτροπής των κυβερνοεπιθέσεων είναι η εκπαίδευση των εργαζομένων, η αποφυγή χρήσης κωδικών σε πολυάριθμους λογαριασμούς, η δημιουργία συστημάτων ισχυρής ταυτοποίησης των εργαζομένων που απασχολούνται από απόσταση.

Επενδύουν στην κυβερνοασφάλεια-1
Το 58% των ελληνικών επιχειρήσεων σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα με την Deloitte. EPA

Με τα δεδομένα αυτά, το 58% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει άμεσα τις επενδύσεις του στην υιοθέτηση μέτρων αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων των οποίων ο ρόλος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών θεωρείται κρίσιμος, όπως προκύπτει από έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte για τον αντίκτυπο της κυβερνοασφάλειας στις επιχειρήσεις. Η στρατηγική αυτή, κατά την έρευνα, οδηγεί σε σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη φήμη του brand τους, στην εμπιστοσύνη των πελατών τους, στη σταθερότητα της λειτουργίας τους, αλλά και στα έσοδά τους. «Η κυβερνοασφάλεια κερδίζει σταθερά μια θέση στην ατζέντα των διοικητικών συμβουλίων, αποτελώντας κομβικό σημείο για πρωτοβουλίες αλλά και επενδύσεις», ανέφερε ο εταίρος και Cyber Leader της Deloitte Ελλάδας, Χρήστος Βιδάκης. Η ανάγκη για την περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας έχει μεγιστοποιηθεί επειδή, σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις θεωρούν ως πυλώνες του ψηφιακού τους μετασχηματισμού το ψηφιακό νέφος (cloud), την ανάλυση δεδομένων (data analytics), την επιχειρησιακή τεχνολογία και τα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου, την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT