Τουλάχιστον 300 διαμερίσματα θα κατασκευάσει η Dimand

Τουλάχιστον 300 διαμερίσματα θα κατασκευάσει η Dimand

Από 5.000 έως 10.000 ευρώ το τ.μ., οι τιμές πώλησης – Πού θα γίνουν

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάπτυξη τουλάχιστον 300 διαμερισμάτων κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών έως πέντε ετών στοχεύει η Dimand Real Estate. Η εισηγμένη σχεδιάζει να επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στον κλάδο των κατοικιών τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας ότι η ζήτηση για οικιστικά ακίνητα θα παραμείνει υψηλή.

«Εχουμε αποφασίσει να αναπτύξουμε το σκέλος των δραστηριοτήτων μας στην κατοικία μέσω της ανάπτυξης και περισσότερων και μεγαλύτερων ακινήτων, που θα απευθύνονται σε μόνιμους κατοίκους, Eλληνες ή ξένους. Ωστόσο, δεν θα κινηθούμε στον τομέα των πολυτελών κατοικιών, με τιμές πώλησης της τάξεως των 20.000-25.000 ευρώ/τ.μ., αλλά σε ακίνητα πιο μαζικού χαρακτήρα», ανέφερε χθες ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Ασφαλώς, ακόμη κι έτσι, τα ακίνητα αυτά αναμένεται να πωληθούν αντί ποσών από 5.000 έως 10.000 ευρώ/τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι το βασικό κοινό τους θα είναι επενδυτές που στη συνέχεια θα τα εκμισθώσουν.

Αυτήν την περίοδο η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη τεσσάρων-πέντε κτιρίων, επιφανείας από 2.000 τ.μ. έως 5.000 τ.μ., κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, έχει προκριθεί η χρήση κατοικίας στο πλαίσιο της αξιοποίησης αυτοτελούς κτιρίου στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Απελλού, στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, μελετάται η προσθήκη χρήσης κατοικίας σε ένα μέρος του εμβληματικού συγκροτήματος ακινήτων που βρίσκεται στη συμβολή των Σοφοκλέους και Αιόλου. Πρόκειται για ένα συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ., που θα περιληφθεί στο πακέτο των ακινήτων που θα μεταβιβάσει η Alpha Bank στην εταιρεία του Project Skyline, όπου εκτός από την τράπεζα μετέχουν επίσης η Dimand και η Premia Properties ΑΕΕΑΠ, ενώ σύντομα θα προστεθεί και η EBRD.

Παράλληλα, η Dimand ενσωματώνει χρήσεις κατοικίες τόσο στο υπό ανακατασκευή Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην επένδυση της ανάπλασης του παλιού εργοστασίου της ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, τόσο στα 36.000 τ.μ. νέων κτιρίων που θα δημιουργηθούν όσο και στα 15.500 τ.μ. των διατηρητέων υφιστάμενων κτισμάτων, θα κατασκευαστούν περίπου 200 διαμερίσματα. Κατοικίες εξετάζονται και για δύο ιδιόκτητα ακίνητα (οικόπεδο και κτίριο) στον Αγιο Διονύσιο Πειραιά, ενώ μεταγενέστερα θα αναζητηθούν κατάλληλα ακίνητα και κατά μήκος της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας.

Στον τομέα των γραφείων, όπου η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την απόκτηση του οικοπέδου που βρίσκεται στον κόμβο της Αττικής Οδού, στη Λ. Κηφισίας («Δαχτυλίδι»), μπροστά από το συγκρότημα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι. Πριν από λίγες ημέρες ελήφθη η έγκριση της σχετικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή (μέσω αντιπαροχής) ενός πράσινου κτιρίου γραφείων επιφανείας ανωδομής 12.000 τ.μ. Πρόκειται για κοινή επένδυση των Dimand, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του ομίλου του Ιατρικού Κέντρου, ενώ το ΤΕΕ, στο οποίο ανήκει η έκταση, θα λάβει ως αντιπαροχή περίπου 3.500 τ.μ. γραφειακών χώρων. Μάλιστα, ήδη έχει εξασφαλιστεί μισθωτής για το υπόλοιπο ποσοστό του κτιρίου.

Συνολικά, αυτήν την περίοδο η Dimand έχει σε διάφορα στάδια εξέλιξης 23 έργα με συνολική αξία ανάπτυξης 1,16 δισ. ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 60% σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο των 700 εκατ. ευρώ που διέθετε πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, το 30% των έργων αυτών έχει ήδη προπωληθεί, μια επιλογή που γίνεται συνειδητά, για τη μείωση του επενδυτικού ρίσκου της εταιρείας. Παράλληλα, από τα έργα που πρόκειται να παραδοθούν φέτος και μέχρι το τέλος του 2024 έχουν εξασφαλιστεί μισθωτές για το 52% της συνολικής επιφάνειας των κτιρίων. Το σύνολο των έργων θα έχει παραδοθεί έως το τέλος του 2026.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διασπορά ανάλογα με τη χρήση. Ειδικότερα, με βάση την επιφάνεια των ακινήτων που αναπτύσσονται, το 30%-35% αφορά αμιγώς χρήση γραφείων κι ένα πρόσθετο 30%-35% αφορά κτίρια μεικτής χρήσης, στα οποία συνδυάζονται αρκετές διαφορετικές λειτουργίες (π.χ. γραφεία, κατοικίες, καταστήματα κτλ.). Ενα πρόσθετο ποσοστό της τάξεως του 15%-17% αφορά logistics, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται σε ξενοδοχειακά ακίνητα ή κατοικίες, και δη εξυπηρετούμενα διαμερίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT