Το κύμα της «μεγάλης παραίτησης» δεν έχει κοπάσει

Το κύμα της «μεγάλης παραίτησης» δεν έχει κοπάσει

Ενας στους τέσσερις δηλώνει ότι είναι πιθανό να αλλάξει δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 19% πέρυσι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργαζόμενοι που έχουν «καεί» από την υπερβολική εργασία, όσοι δυσκολεύονται να καλύψουν τα μηνιαία τους έξοδα εξαιτίας του υψηλού κόστους ζωής, καθώς και νέοι της γενιάς Ζ, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010, εμφανίζονται έτοιμοι να αλλάξουν εργοδότη, σε παγκόσμιο επίπεδο, με την οικονομική στενότητα να αυξάνει τις οικονομικές απαιτήσεις τους.

Παγκόσμια έρευνα

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των εργαζομένων που έχει διαθέσιμα χρήματα στο τέλος του μήνα, μειώνεται σημαντικά. Οσον αφορά τις τάσεις και συμπεριφορές σχεδόν 54.000 εργαζομένων σε 46 χώρες και γεωγραφικές περιοχές, που συμμετείχαν στην έρευνα «Hopes and Fears» της PWC, ένας στους τέσσερις (24%) δηλώνει ότι είναι πιθανό να αλλάξει δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 19% πέρυσι, αποδεικνύοντας ότι παρά την εξασθένηση της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, η «μεγάλη παραίτηση» φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει.

Ανάμεσα στους εργαζομένους που δήλωσαν ότι είναι πιθανότερο να αλλάξουν εργοδότη, περιλαμβάνονται εκείνοι που αισθάνονται ότι έχουν εργαστεί υπερβολικά (44%), όσοι δυσκολεύονται να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα (38%) και η γενιά Z (35%). Λιγότεροι από τους μισούς (47%) απάντησαν ότι θεωρούν την εργασία τους ικανοποιητική σε σύγκριση με το 57% εκείνων που δεν είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη.

Αντίστοιχα, όσοι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη δηλώνουν σε μικρότερο ποσοστό ότι «αισθάνονται ο εαυτός τους» στην εργασία τους, σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που σκοπεύουν να παραμείνουν στην τρέχουσα εργασία τους (51% έναντι 59%).

Ζητούν αυξήσεις

Σε διεθνές επίπεδο, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ολοένα και περισσότερο ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα διαθέσιμα εισοδήματα, καθώς η συρρικνούμενη οικονομία και οι πληθωριστικές προκλήσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονομική τους κατάσταση. Το ποσοστό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού που δήλωσε ότι απομένουν χρήματα στο τέλος του μήνα μειώθηκε στο 38%, έναντι 47% πέρυσι.

Ενας στους πέντε εργαζομένους (21%) απασχολείται πλέον σε πολλαπλές θέσεις, με το 69% να δηλώνει ότι το κάνει επειδή χρειάζεται πρόσθετο εισόδημα. Το ποσοστό των εργαζομένων με πολλαπλές θέσεις απασχόλησης είναι υψηλότερο ανάμεσα σε εκείνους που ανήκουν στη γενιά Z (30%) και στις εθνικές μειονότητες (28%).

Η οικονομική στενότητα οδηγεί, επίσης, σε αύξηση των μισθολογικών απαιτήσεων, με το ποσοστό των εργαζομένων που σκοπεύουν να ζητήσουν αύξηση μισθού να αυξάνεται από 35% σε 42% σε ετήσια βάση. Μεταξύ των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, σχεδόν οι μισοί εξ αυτών (46%) σχεδιάζουν να ζητήσουν αύξηση στο άμεσο μέλλον.

Οικονομικά προβλήματα

Η έρευνα δείχνει ακόμη πως οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα έχουν αντίστοιχα λιγότερες πιθανότητες και ευκαιρίες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να προσαρμοστούν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σύγκριση με τους εργαζομένους που μπορούν να ανταποκριθούν άνετα στις υποχρεώσεις τους, εκείνοι που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταποκριθούν είναι λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι αναζητούν ενεργά ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (62% έναντι 50%). Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που αισθάνονται πιο ασφαλείς οικονομικά, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν τη γνώμη των συναδέλφων και των προϊσταμένων τους στην εργασία και να την αξιοποιήσουν για να βελτιώσουν την απόδοσή τους (57%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT