Χωρίς τέλος το ράλι τιμών στα ακίνητα

Χωρίς τέλος το ράλι τιμών στα ακίνητα

Τα προγράμματα «Σπίτι μου» και «χρυσή βίζα» ενισχύουν τη ζήτηση και τις αξίες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση ήταν η επίπτωση του προγράμματος «Σπίτι μου» στις τιμές πώλησης κατοικιών. Παρατηρείται σημαντική αύξηση του ρυθμού ανόδου των τιμών το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στα δυτικά προάστια, ακριβώς στα σημεία δηλαδή όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο απόθεμα ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών, επιδοτώντας το επιτόκιο δανεισμού μέχρι 75%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI) του ηλεκτρονικού δικτύου αγγελιών, οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 11% έναντι αύξησης 8,5% και διαμορφώνονται πλέον σε 1.890 ευρώ/τ.μ., από 1.700 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Αντιστοίχως, στα δυτικά προάστια η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανέρχεται σε 1.715 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κι ενώ η αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί σε 11,2%.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά κατοικίες που ανεγέρθηκαν πριν από το 2007, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ. Φορείς της αγοράς ακινήτων είχαν σπεύσει να προειδοποιήσουν ότι, παρότι το πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα οδηγούσε νομοτελειακά σε αυξήσεις των τιμών περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη δεξαμενή των ακινήτων που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για τους ενδιαφερομένους. Αυτό προκύπτει εξαιτίας του ότι προστέθηκε απότομα μια επιπλέον ζήτηση της τάξεως των 35.000 αγοραστών (με βάση τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις τράπεζες), σε μια αγορά που ήδη μαστίζεται από χαμηλή προσφορά.

Στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή φθάνει στα 1.890 ευρώ/τ.μ., ενώ στα δυτικά προάστια στα 1.715 ευρώ/τ.μ.

Εκτός όμως από το εν λόγω πρόγραμμα, ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας επιδρά φέτος στην αγορά κατοικίας, ιδίως στο κέντρο και στα νότια προάστια. Ο λόγος για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος. Η επικείμενη λήξη της προθεσμίας (31 Ιουλίου) που μπορούν να συνάπτουν προσύμφωνα αγοράς κατοικιών αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την εξασφάλιση της άδειας, προτού η ελάχιστη αξία διπλασιαστεί σε 500.000 ευρώ από την 1η Αυγούστου, έχει προκαλέσει «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών, που επίσης αντανακλάται στις αυξήσεις των τιμών.

562485163

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos Property Index (SPI), στα νότια προάστια οι μέσες ζητούμενες τιμές κατά το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 14,7%, σε 3.511 ευρώ/τ.μ.

Στην πρόσφατη έκθεσή της η ΤτΕ σημείωσε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 εισέρρευσαν στην ελληνική αγορά ακινήτων ξένα κεφάλαια σχεδόν 500 εκατ. ευρώ (497 εκατ. ευρώ), ποσό που είναι αυξημένο κατά 33% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Τότε είχαν επενδυθεί 374 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεσή της η ΤτΕ ανέφερε ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2023 η ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς αύξησης των τιμών (14,5% κατά το πρώτο τρίμηνο σε πανελλαδικό επίπεδο και 11,7% συνολικά το 2022), ως αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς σύγχρονων ακινήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, «η χαμηλή προσφορά σύγχρονων ακινήτων οδηγεί σταδιακά στη διάχυση των αυξήσεων των τιμών προς ακίνητα χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT