Νέα όπλα στη μάχη κατά της ανασφάλιστης, επισφαλούς ή και υποαμειβόμενης απασχόλησης ρίχνει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων αλλά και τη διεξοδική και ποιοτική ανάλυση των δεδομένων. Καθώς μάλιστα οι παρεμβάσεις στα εργασιακά λαμβάνουν επείγοντα χαρακτήρα, στον απόηχο των επανειλημμένων περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά και… παραδοξότητας, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, τις επόμενες ημέρες ο επικεφαλής της Αρχής Γιώργος Τζιλιβάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να συζητήσουν και τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής περιλαμβάνει έως το τέλος του χρόνου τη διενέργεια τουλάχιστον 66.000 ελέγχων, κατά κύριο λόγο σε τομείς και κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως ο επισιτισμός – τουρισμός, οι υπηρεσίες και κυρίως η καθαριότητα και η φύλαξη καθώς και ο τομέας των μεταφορών με αιχμή τους κούριερ. Ηδη, στο 5μηνο έχουν πραγματοποιηθεί 28.805 έλεγχοι, γεγονός που συνηγορεί πως έως το τέλος του έτους, με δεδομένη και την εντατικοποίηση του επόμενου διαστήματος, ο ποσοτικός στόχος θα ξεπεραστεί.
Τα όπλα των επιθεωρητών εργασίας είναι η χρήση τάμπλετ, τα οποία είναι διασυνδεδεμένα με το σύστημα «Εργάνη», με αποτέλεσμα ο έλεγχος να γίνεται αυτόματα, όπως αυτόματα καταχωρίζονται και οι όποιες παραβάσεις. Μάλιστα στόχος είναι το 70% των ελέγχων να διενεργούνται πλέον από κλιμάκια με τάμπλετ, προκειμένου τα δεδομένα να χρησιμοποιούνται άμεσα και για τον ποιοτικό έλεγχο των στοιχείων, που θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερους ελέγχους.
Αλλωστε, τα πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν ότι το ζητούμενο δεν είναι η διεξαγωγή ελέγχων αλλά και η αποτελεσματική λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών και την προστασία της μισθωτής εργασίας.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Αρχής, το τελευταίο διάστημα και παρά τα σημαντικά οργανωτικά προβλήματα που παραμένουν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης (για παράδειγμα, ακόμη η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει βρει κτίριο προκειμένου να στεγαστεί), διενεργούνται έλεγχοι με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, ακόμη και την εξέταση αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον αυτές ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι έχουν βάση, αλλά και ποιοτική ανάλυση δεδομένων, προκειμένου οι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικότεροι. Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και στην πολύ σοβαρή υπόθεση κυκλώματος παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών, που εντοπίστηκε στην Ανατολική Αττική, έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι… παραδοξότητες που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο παραθαλάσσιο μπαρ της Ρόδου, ανέδειξαν επίσης την αναγκαιότητα προώθησης νομοθετικών παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα την επανεξέταση και τον επανακαθορισμό ορισμένων από τους κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό του προβλήματος που έχει ανακύψει, είναι το γεγονός ότι η εξυπηρέτηση πελατών σε πλωτές πλατφόρμες με τους εργαζόμενους να βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, όπως διαπιστώθηκε, δεν απαγορεύεται ρητά και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Η υπόθεση βέβαια ανάδειξε και τις παθογένειες που υπάρχουν όσον αφορά τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς ο έλεγχος που διενεργήθηκε, εκτός από το γεγονός ότι είχε «διαφημιστεί» από τα μέσα ενημέρωσης, πριν καλά καλά δοθεί εντολή από την Αρχή να ξεκινήσει, έγινε τελικά από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και όχι Υγιεινής και Ασφάλειας, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο κλιμάκιο στη Ρόδο και θα έπρεπε να βρεθεί και να ταξιδέψει από τον Πειραιά.