H Lamda Malls φέρνει κεφάλαια για τα νέα malls στο Ελληνικό

H Lamda Malls φέρνει κεφάλαια για τα νέα malls στο Ελληνικό

Σημαίνοντα ρόλο στη χρηματοδότηση του έργου στο Ελληνικό αναμένεται ότι θα διαδραματίσει η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, κάτι που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαίνοντα ρόλο στη χρηματοδότηση του έργου στο Ελληνικό αναμένεται ότι θα διαδραματίσει η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, κάτι που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, δηλαδή το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε πρόσφατα και ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development.

Η Lamda Malls διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο από τέσσερα εμπορικά κέντρα, εκτιμώμενης μεικτής εμπορικής αξίας της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το The Mall Athens, το Golden Hall, το Mediterranean Cosmos και το Designer Outlet Athens. Μάλιστα, η αξία αυτή αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο φέτος, καθώς οι επιδόσεις των εμπορικών κέντρων καταγράφουν σταθερή βελτίωση, έχοντας ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα της εταιρείας αυξήθηκε κατά 38%, έναντι του 2022, ενώ ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 32% σε ετήσια βάση. Επίσης, η συνολική λειτουργική κερδοφορία των εμπορικών κέντρων της εταιρείας σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 36%, σε 20,9 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από τη διάθεση του 35% της εταιρείας μέσω Χρηματιστηρίου μπορούν να φθάσουν στα 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο ενεργητικό της Lamda Malls θα προστεθούν επίσης τα δύο εμπορικά κέντρα που θα αναπτύξει η εταιρεία στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria, των οποίων η εκτιμώμενη αξία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, μόνο το κόστος κατασκευής τους είναι αυτής της τάξης μεγέθους, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι παράγοντες που γεννούν υπεραξίες. Σημειωτέον ότι ήδη το μισθωτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τα δύο αυτά εμπορικά κέντρα ανέρχεται στο 190% της συνολικής τους επιφάνειας. Παράλληλα, έως το τέλος του 2023 η Lamda αναμένεται ότι θα έχει υπογράψει προσύμφωνα για το 70% του Vouliagmenis Mall και το 50% του Riviera Galleria.

Αν λοιπόν επιλέξει να διαθέσει ένα ποσοστό της τάξεως του 35% της Lamda Malls στο επενδυτικό κοινό, στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής, εκτιμάται ότι τα πιθανά έσοδα για τη Lamda Development δύνανται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Αν πραγματωθεί το σενάριο αυτό, ουσιαστικά η εταιρεία είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστεί ούτε το 2024, ενδεχομένως ούτε το 2025, να κάνει χρήση των τραπεζικών δανείων, που ούτως ή άλλως έχει εξασφαλίσει για τη χρηματοδότηση των έργων στο Ελληνικό. Θα πρόκειται για μια ιδανική συνθήκη για τη Lamda Development, καθώς θα της επιτρέψει να ξεπεράσει έναν σημαντικό «σκόπελο» στο πλαίσιο της υλοποίησης της επένδυσης, αυτόν της απότομης αύξησης του χρηματοδοτικού κόστους, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Σημειωτέον ότι τα τραπεζικά δάνεια, ύψους 550 εκατ. ευρώ, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των δύο εμπορικών κέντρων. Μάλιστα, για το 25% εξ αυτών (137,5 εκατ. ευρώ) έχουν συναφθεί συμφωνίες αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική έκθεση της Lamda στον κίνδυνο των υψηλότερων επιτοκίων και τις αυξήσεις του Euribor, αφορά 412,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή