Πιθανές αυξήσεις στους λογαριασμούς τηλεφώνου εν μέσω πληθωρισμού

Πιθανές αυξήσεις στους λογαριασμούς τηλεφώνου εν μέσω πληθωρισμού

Λόγω του υπό διαβούλευση κανονισμού της ΕΕΤΤ που προβλέπει τιμαριθμική αναπροσαρμογή συμβολαίων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατιμήσεις στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αναμένεται να διαδεχτούν το μπαράζ προσφορών και εκπτώσεων που υπήρξε τους τελευταίους μήνες.

Αιτία είναι το αυξημένο κόστος, σε συνδυασμό με τον ενισχυμένο πληθωρισμό που έχουν, ήδη, πυροδοτήσει αυξήσεις στα τιμολόγια των εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Αν και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, οι όροι και προϋποθέσεις των λογαριασμών ορίζουν ότι οι χρεώσεις αναπροσαρμόζονται βάσει του πληθωρισμού, στην Ελλάδα η πρόβλεψη αυτή δεν ισχύει.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει θέσει, έως τις 13 Ιουλίου, σε δημόσια διαβούλευση το νέο κανονισμό γενικών αδειών που προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συμβάσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Το σκεπτικό της ανεξάρτητης αρχής στηρίζεται στο γεγονός ότι το 2022, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο μέσος όρος του μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) της ομάδας Επικοινωνίες σημείωσε αρνητική μεταβολή -2,44%, δηλαδή αποπληθωρισμό. Αντίθετα, το σύνολο των υπηρεσιών και αγαθών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εμφάνισε πληθωρισμό της τάξεως του 9,65%. Η τροποποίηση του κανονισμού γενικών αδειών θα δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους να μεταβάλλουν τις τιμές των συμβολαίων μία φορά το χρόνο, ενώ απαγορεύεται να αναπροσαρμόσουν τις χρεώσεις πριν παρέλθουν τρεις μήνες από τη σύναψη του συμβολαίου.

«Οι πάροχοι που πραγματοποιηθούν αυτές τις επενδύσεις (σημ.: για την επέκταση των δικτύων) θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μην απορροφούν ολόκληρο το κόστος για να αντεπεξέλθουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως το ζήσαμε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια» σημείωσε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, σχολιάζοντας την, εν εξελίξει, διαβούλευση για το νέο κανονισμό της ΕΕΤΤ.

Αντίστοιχος, μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής υφίσταται στην Αυστρία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στην Γαλλία και την Ισπανία, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ. Η Αρχή τοποθετεί από 21% έως 43% την αύξηση του κόστους ρευματοδότησης δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών βάσης του δικτύου πρόσβασης κινητής τηλεφωνίας, των κόμβων του δικτύου σταθερής, των συνεγκαταστάσεων, των κέντρων δεδομένων, καθώς και των κτιρίων γραφείων των παρόχων.

Επίσης, ανάλυση για την επίδραση του πληθωρισμού στο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, φανερώνει ότι αυτό έχει συμπιεστεί από το 2020 από 2% έως 5%, ενώ το μισθολογικό κόστος έχει ενισχυθεί έως 8% αντίστοιχα.

Από τις αρχές της χρονιάς, επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε ένα σημαντικό αριθμό χωρών, όπως η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις λόγω του πληθωρισμού. Σ

την Ευρώπη των 27 κρατών-μελών, από το 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2023, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για τις τηλεπικοινωνίες έχει μειωθεί κατά 8,8%, με το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα να είναι -3,5%. Κατά την εν λόγω περίοδο των περίπου τεσσάρων ετών, την μεγαλύτερη μείωση του εναρμονισμένου ΔΤΚ στις επικοινωνίες εμφανίζει η Δανία (-29,6%) και ακολουθούν οι Κάτω Χώρες (-27,3%) και η Γαλλία (-23,6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή