«Κρυφές» αναδρομικές αυξήσεις σε 10.000 συνταξιούχους

«Κρυφές» αναδρομικές αυξήσεις σε 10.000 συνταξιούχους

Αναδρομικές αυξήσεις για περίπου 10.000 συνταξιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), παρέμειναν δηλαδή στην αρμοδιότητά του ακόμη και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και την ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικές αυξήσεις για περίπου 10.000 συνταξιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), παρέμειναν δηλαδή στην αρμοδιότητά του ακόμη και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και την ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ, έκρυβε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Οι περισσότεροι (περίπου 8.000) θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75%, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

Αναλυτικά, οι διατάξεις του β΄ κεφαλαίου του σχεδίου νόμου αφορούν ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, που υπάγονται ακόμη στην αρμοδιότητα του ΓΛΚ, όπως τα θύματα τρομοκρατίας και οι παθόντες από βίαιο συμβάν, οι δικαιούμενοι σύνταξης λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας, οι δικαιούμενοι πολεμικής σύνταξης και οι συνταξιούχοι λογοτέχνες – καλλιτέχνες. Πρόκειται δηλαδή για συντάξεις που απονέμονται από την πολιτεία για ειδικούς λόγους.

Αφορούν κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά.

Ειδικότερα, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αναπροσαρμογής της σύνταξης των προσώπων που έπεσαν θύματα τρομοκρατίας, των ατόμων που δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ ή ανασφάλιστου αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, μετά τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου για τους πολιτικούς υπαλλήλους και του νέου μισθολογίου των ειδικών κατηγοριών λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η αναπροσαρμογή της συντριπτικής πλειονότητας των συντάξεων είναι αυξητική, υπάρχουν όμως οριακές περιπτώσεις συντάξεων, οι οποίες μετά την αναπροσαρμογή θα μειωθούν. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να μην υπάρξει ανατροπή της οικονομικής κατάστασης των εν λόγω συνταξιούχων, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε σε ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία το ποσό της σύνταξης των αναπροσαρμοζόμενων συντάξεων που θα υφίσταντο μείωση παραμένει το ίδιο με αυτό που οι δικαιούχοι ελάμβαναν πριν από την προαναφερόμενη αναπροσαρμογή. Για τα ανωτέρω πρόσωπα, που κατά την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους προκύψει προσωπική διαφορά ή ποσό αναδρομικών από 1.1.2017 έως 31.12.2022 μικρότερο των 300 ευρώ, ορίζεται η καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ποσού 300 ευρώ ή του υπολειπόμενου ποσού μέχρι τη συμπλήρωση των 300 ευρώ, αντίστοιχα, προκειμένου να προστατευθεί εν μέρει το προερχόμενο από τη σύνταξη διαθέσιμο εισόδημά τους από τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, αυξάνεται η σύνταξη από 1ης Ιανουαρίου 2023 των αναπήρων οπλιτών, των λογοτεχνών – καλλιτεχνών και όσων πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΓΛΚ, κατά 7,75%, κατ’ αντιστοιχία και για λόγους ίσης μεταχείρισης προς τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ. Παράλληλα, επικαιροποιείται ο τρόπος υπολογισμού της προσαύξησης για εξάμηνα πτητικά, καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή και υποβρύχιου καταστροφέα, καθώς και των επιδομάτων νόσου και ανικανότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του νέου μισθολογίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή