Ελεύθεροι επαγγελματίες – Αγρότες: Ανοίγει ο δρόμος για σύνταξη ακόμη και με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες – Αγρότες: Ανοίγει ο δρόμος για σύνταξη ακόμη και με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για την συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και αγροτών, με χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, αποκάλυψε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει μια «δίκαιη λύση» στο πρόβλημα που ταλανίζει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές για πολλά έτη, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρεται» η διαδικασία συνταξιοδότησής τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα αναζητηθεί λύση που θα δίνει διέξοδο στο πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα, μη μισθωτοί με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον αυτό ποσό, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση. Οσο για τις οφειλές έως 20.000 ευρώ (ή 6.000 για τους αγρότες), αυτές παρακρατούνται σε έως 60 δόσεις.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, η σύνταξη για χρέη έως και ένα ύψος, θα εκδίδεται κανονικά. Στη συνέχεια θα συμψηφίζεται με την οφειλή μέχρι αυτή να μειωθεί στα 20.000 ευρώ και μετά θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους, με την παρακράτηση έως 60 δόσεων, όπως ισχύει σήμερα. 

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης συνταξιούχος για ένα σημαντικά μεγάλο διάστημα, έως ότου η οφειλή του θα πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ, δεν θα λαμβάνει καθόλου σύνταξη. Το ποσό θα έχει υπολογιστεί, όμως στο σύνολό του θα παρακρατείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ. Όταν το χρέος περιοριστεί στα 20.000, τότε ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα μέρος της σύνταξης, καθώς η οφειλή θα ρυθμίζεται  σε έως 60 ισόποσες δόσεις.

Να σημειωθεί εδώ, ότι καθώς ο στόχος της προωθούμενης διάταξης είναι να δώσει ανάσα σε μη μισθωτούς που για κάποιο διάστημα, εντός των συνεχιζόμενων κρίσεων (δημοσιονομικής, υγειονομικής ή κρίσης τιμών λόγω Ουκρανικού πολέμου) δεν κατάφεραν για κάποιο διάστημα να καταβάλλουν τις αναλογούσες εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ, δεν αποκλείεται να υπάρξει κι ένα πλαφόν στις οφειλές, πάνω από το οποίο να μην ισχύει η δυνατότητα έκδοσης της σύνταξης. Αυτό το ποσό, μπορεί να είναι για παράδειγμα μεταξύ των 30.000 και 50.000, που αφορά άλλωστε και την πλειονότητα των οφειλετών.

Το ισχύει με την απασχόληση των συνταξιούχων

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εφαρμογή ενός δικαιότερου συστήματος κατά την απασχόληση συνταξιούχων. Όπως είναι γνωστό, η μείωση της σύνταξης κατά 30% θα καταργηθεί. Θα επιβληθεί ένα ποσοστό κράτησης στο εισόδημα του συνταξιούχου από την απασχόλησή του, εν είδει «ειδικής εισφοράς», το οποίο σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα είναι μικρό και δεν θα οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση του συνολικού εισοδήματος των συνταξιούχων που εργάζονται, με αυτήν που ισχύει σήμερα.

Στον τομέα των εργασιακών, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που θα διασφαλίζει τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, σε τομείς όπως ο τουρισμός, κυρίως μετά και τα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, αλλά και σε άλλους κλάδους που έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα στις ταχυμεταφορές.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν δίκαια τους μισθούς των εργαζομένων ώστε να απολαύσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την ανάπτυξη της εθνικής  οικονομίας και εκτίμησε ότι η επαναφορά των μισθολογικών τριετιών θα γίνει σε περίπου ενάμισι έτος, με την υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή