«Κλειδωμένες» δηλώσεις: Τέλος το «κρυφτό» των επαγγελματιών με την εφορία

«Κλειδωμένες» δηλώσεις: Τέλος το «κρυφτό» των επαγγελματιών με την εφορία

Προσυμπληρωμένες και «κλειδωμένες» με τα στοιχεία του myDATA θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η φοροδιαφυγή - Αρχικά θα «κλειδώσουν» οι κωδικοί των εσόδων και στη συνέχεια και οι κωδικοί των εξόδων.

Το «κλείδωμα» των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ αλλά και του εντύπου Ε3 τουλάχιστον ως προς το σκέλος των δηλωμένων εσόδων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών σχεδιάζουν οικονομικό επιτελείο και φορολογική διοίκηση σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η φοροδιαφυγή.

Σε δεύτερη φάση θα «κλειδωθούν» και οι κωδικοί των εξόδων, καθώς οι επιχειρήσεις και κυρίως οι επαγγελματίες διογκώνουν τις δαπάνες τους. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επεκτείνει σε όλη την οικονομική δραστηριότητα τα POS, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας θα υποχρεωθούν να έχουν τερματικά για την πληρωμή με κάρτες συναλλαγών που πραγματοποιούνται τόσο μεταξύ επιχειρήσεων όσο και στη λιανική. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις λιανικής θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα POS.

Οι συζητήσεις με τους φορείς της αγοράς έχουν ξεκινήσει και αμέσως μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού θα παρουσιασθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα οδηγήσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση στη χρηματοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για απτά αποτελέσματα εναντίον όσων εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, κάνοντας λόγο για «ύψιστη κοινωνική αδικία», το βάρος της οποίας επωμίζονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Στη μάχη αυτή η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να παρουσιάσει αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία και τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, αρχής γενομένης από τις διασταυρώσεις στα καταγεγραμμένα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οπως προαναφέρθηκε, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει την επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες μέσω μηχανημάτων POS σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες.

«Κλειδωμένες» δηλώσεις: Τέλος το «κρυφτό» των επαγγελματιών με την εφορία-1

Προσυμπληρωμένες

Ηδη για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5.12.2022 η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Ειδικά ως προς τις εισροές ΦΠΑ, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.). Βέβαια, συνήθως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν προσυμπληρώνονται.

Οι αλλαγές τις οποίες επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν το «κλείδωμα» των εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και προέρχονται από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Μάλιστα για όσους έχουν έσοδα από ενδοκοινοτικές αγορές θα προστεθεί ένας επιπλέον κωδικός ο οποίος θα είναι ανοιχτός. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και στο «κλείδωμα» των κωδικών του εντύπου Ε3.

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν θα μπορούν να αλλάξουν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και προέρχονται από το myDATA.

Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα «κλειδωθούν» και οι κωδικοί των εξόδων. Τα ποσά των εξόδων επίσης θα είναι προσυμπληρωμένα στη δήλωση ΦΠΑ και στο Ε3. Με τον τρόπο αυτό, οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ θα έχουν πλήρη εικόνα για τα προσδοκώμενα έσοδα από ΦΠΑ, αλλά κυρίως θα γνωρίζουν τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.

Ολες αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε άμεσες επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Για να «κλειδωθούν» οι κωδικοί των εξόδων, στις σκέψεις που υπάρχουν είναι πλέον όλες οι συναλλαγές να γίνονται με τιμολόγια. Ουσιαστικά για όλες τις συναλλαγές θα χρησιμοποιείται ο ΑΦΜ της εταιρείας.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και σχετίζεται ως επί το πλείστον με τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους αφορά τις δαπάνες που δηλώνουν. Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το φορολογητέο εισόδημα των 338.000 επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ, όταν τα ακαθάριστα έσοδα ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό δείχνει υπερδιόγκωση των δαπανών.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Στόχος, όπως σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η δημιουργία κουλτούρας πληρωμών αντίστοιχης με αυτή των χωρών της Ε.Ε., όπου σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες χρησιμοποιούν κάρτες σχεδόν για το σύνολο των συναλλαγών τους.

Την ίδια ώρα που παρέχονται κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να πληρώνουν με κάρτα, τα περισσότερα ταξί, για παράδειγμα, δεν διαθέτουν POS καθώς δεν είναι υποχρεωτικό. Στο πλαίσιο αυτό θα επανεξετασθούν όλοι οι κλάδοι που είναι εκτός του συστήματος POS και θα εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας. Σήμερα στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα συμπεριληφθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων. Σήμερα δεν έχουν υποχρέωση POS τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα και διάφορες άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Με βάση τον σχεδιασμό, τα POS θα επεκταθούν σε: πάρκινγκ, ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα και ταχυμεταφορείς για τις περιπτώσεις αντικαταβολής. Ως προς το τελευταίο, η φορολογική διοίκηση έχει στο στόχαστρο τις εταιρείες ταχυμεταφορών και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν εκδίδονται παραστατικά. Οι ταχυμεταφορείς θα υποχρεωθούν να έχουν μαζί τους για τις περιπτώσεις αντικαταβολής τερματικό POS, καθώς η αντικαταβολή μπορεί να πληρωθεί και με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή