Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές πώλησης εξοχικών

Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές πώλησης εξοχικών

Οι αξίες θα συνεχίσουν να καταγράφουν άνοδο στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων – Χορός εκατομμυρίων για πολυτελή ακίνητα

σε-υψηλό-10ετίας-οι-τιμές-πώλησης-εξοχικ-562524811

Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας βρίσκονται σήμερα οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, καθώς έχουν υπερκαλυφθεί οι απώλειες που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, η τάση είναι αυξητική και δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί το επόμενο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι οι αξίες θα συνεχίσουν να καταγράφουν άνοδο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το φετινό Παρατηρητήριο Τιμών Εξοχικής Κατοικίας, που επιμελείται η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, προσθέτοντας ότι το 2023 συνιστά την πέμπτη διαδοχική χρονιά, κατά την οποία καταγράφεται αύξηση των τιμών των εξοχικών κατοικιών σε δημοφιλή νησιά, με τη μέση αύξηση να δια-μορφώνεται σε 3,4%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα υπερπολυτελή ακίνητα μοναδικών χαρακτηριστικών και δη στη Μύκονο. Μια τέτοια κατασκευή μπορεί να πωληθεί έως και 35.850 ευρώ/τ.μ., τιμή που είναι περίπου 42% υψηλότερη σε σχέση με τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόκλιση αυτή δεν οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερη πτώση εκείνη την περίοδο, καθώς τα ακίνητα αυτά δεν κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, παρά την οικονομική κρίση που μεσολάβησε. Αντιθέτως, η σημαντική αύξηση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη διαθεσιμότητα τέτοιων κατοικιών και στη διάθεση του αγοραστικού κοινού να τις αποκτήσει.

Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στις αγοραπωλησίες που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, ιδίως στον τομέα των πολυτελών κατοικιών, που αποτελούν περίπου το 5%-15% της αγοράς ακινήτων σε κάθε νησί και συνιστούν μια υποαγορά με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και ασφαλώς και αγοραστικό κοινό. Σύμφωνα με πηγές της μεσιτικής αγοράς, πριν από μερικούς μήνες ένα ζευγάρι Γάλλων αγόρασε μονοκατοικία 400 τ.μ. στη Σάντα Μαρία της Πάρου, αντί ποσού 2,2 εκατ. ευρώ. Στη Νάξο, ένα σπίτι 450 τ.μ. αποκτήθηκε από μια οικογένεια Γάλλων, εβραϊκής καταγωγής αντί ποσού 1,5 εκατ. ευρώ. Στο Αγράρι της Μυκόνου, βίλα των 350 τ.μ. πωλήθηκε σε Κύπριο επιχειρηματία αντί 1,85 εκατ. ευρώ.

Κατοικίες στις Κυκλάδες αγοράζουν κυρίως οικογένειες με παιδιά από χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, το Ισραήλ και η Αυστρία.

Ασφαλώς, δεν λείπουν και περιπτώσεις όπου επιχειρείται να κεφαλαιοποιηθούν υπεραξίες, ωστόσο στελέχη του κλάδου κάνουν λόγο και για κερδοσκοπικά παιχνίδια ορισμένων, φωτογραφίζοντας ίσως περιπτώσεις, όπως η πρόσφατη είδηση της διάθεσης προς πώληση της βίλας που ανήκε στον επιχειρηματία κ. Πέτρο Κωστόπουλο στη Μύκονο. Το ακίνητο αποκτήθηκε από τους τωρινούς του ιδιοκτήτες αντί ποσού της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ, μέσω πλειστηριασμού. Αγοραστές φέρονται ο Βρετανός κομμωτής Τσαρλς Γουόρθινγκτον και ο σύντροφός του Aλαν Πίτερς. Σήμερα, το ίδιο ακίνητο βρίσκεται προς πώληση αντί 10πλάσιας τιμής, ήτοι περί τα 50 εκατ. ευρώ, μέσω της Beauchamp Estates. Μάλιστα, ο κ. Γουόρθινγκτον έχει προχωρήσει και σε δηλώσεις στο πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι προσδοκά στην πώληση του ακινήτου σε κάποιον πλούσιο «fashionista» από το εξωτερικό, ενώ σχεδιάζει την αγορά ενός νέου οικοπέδου στο νησί των Ανέμων με στόχο την ανέγερση νέας κατοικίας.

«Εξοχικές κατοικίες στις Κυκλάδες» αγοράζουν κυρίως οικογένειες με παιδιά, από χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, το Ισραήλ και η Αυστρία. Η διαδικασία της αναζήτησης ξεκινάει από την άνοιξη και απαιτεί κάποιους μήνες έως ότου ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να ολοκληρώνονται τελικά το φθινόπωρο, οπότε κι έχουμε μια καλύτερη εικόνα του πώς πήγε η αγορά», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Revithis Real Estate.

Στελέχη της αλυσίδας μεσιτικών γραφείων Engel & Volkers ανέφεραν στην «Κ» πως το νησί που καταγράφει σημαντική αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος κατά τη φετινή χρονιά είναι η Πάρος, κάτι που αποτυπώνεται και στις τιμές πώλησης. Σημειώνουν ότι η Πάρος δεν είχε μέχρι σήμερα ακολουθήσει την άνοδο των τιμών και της ζήτησης που είχε παρατηρηθεί σε Μύκονο και Σαντορίνη τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πλέον αυτό αλλάζει. Ηδη, στο νησί έχει σημειωθεί μια αγοραπωλησία πολυτελούς βίλας αντί ποσού έξι εκατ. ευρώ.

Με βάση την ανάλυση της Geoaxis, η μέση τιμή πώλησης πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο ανέρχεται σε 13.360 ευρώ/τ.μ., στη Σαντορίνη σε 11.270 ευρώ/τ.μ., στην Πάρο σε 8.000 ευρώ/τ.μ. και στην Τζια σε 5.460 ευρώ/τ.μ. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Ετσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στη Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή