Πρόστιμα σε τρεις αλυσίδες ηλεκτρονικών για πλασματικές εκπτώσεις

Πρόστιμα σε τρεις αλυσίδες ηλεκτρονικών για πλασματικές εκπτώσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,44 εκατ. ευρώ επέβαλε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,44 εκατ. ευρώ επέβαλε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καθώς σε ελέγχους της διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, όπως ισχύει, και σε εφαρμογή της Υ.Α. 35935/2023 «Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων». Με άλλα λόγια, κατηγορούνται για πλασματικές εκπτώσεις.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο, 560.000 ευρώ, επιβλήθηκε στην εταιρεία Πλαίσιο COMPUTERS AEBE, ενώ πρόστιμο 520.000 επιβλήθηκε στην αλυσίδα Public και 360.000 ευρώ στην Praktiker. «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: παραπλανητικές πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών δεν γίνονται ανεκτές. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα ενταθούν. Δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη πράξη που αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες και νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 21 Απριλίου 2023 και ενσωματώνει σχετική κοινοτική οδηγία, προβλέπεται ότι σε κάθε ανακοίνωση μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Πρόκειται για διάταξη η οποία έγινε με στόχο να μη διογκώνουν τεχνητά την τιμή αναφοράς οι εμπορικές επιχειρήσεις και να παραπλανούν στη συνέχεια τους καταναλωτές σχετικά με το ποσοστό της έκπτωσης.

«Δεν τίθεται θέμα εξαπάτησης των καταναλωτών», υποστήριξε μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Πλαίσιο» κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος, τονίζοντας ότι η εταιρεία θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης για το πρόστιμο.

Μεγάλη έκπληξη εκφράζει η αλυσίδα Public για την απόφαση της ΔΙΜΕΑ, τονίζοντας ότι θα προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματά της. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι πρώτη υλοποίησε την προσθήκη προτεινόμενης τιμής κατασκευαστή δίπλα στην τιμή προϊόντος για λόγους διαφάνειας και καλεί τις αρμόδιες αρχές σε ανοιχτό διάλογο με στόχο την πλήρη διαφάνεια στο θέμα των τιμών, προς όφελος εντέλει των καταναλωτών και του συνόλου της αγοράς του λιανεμπορίου.

Η έκπληξη των λιανεμπόρων έγκειται και σε ένα άλλο γεγονός: σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11 Ιουλίου οι επιχειρήσεις είχαν ενημερωθεί ότι λόγω των εκπτώσεων θα πρέπει να είναι προσεχτικές για τις νέες διατάξεις και ζήτησαν μια εβδομάδα περιθώριο για να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές στις τιμές, διάστημα το οποίο ατύπως φέρεται να συμφωνήθηκε. Ωστόσο, δύο ημέρες μετά δέχθηκαν έλεγχο της ΔΙΜΕΑ με τα γνωστά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή