«Παγώνουν» οι εξαγωγές ρυζιού

«Παγώνουν» οι εξαγωγές ρυζιού

Νέος κίνδυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων – Ποιες χώρες πλήττονται

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ρύζι, ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας, θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος «ευάλωτος κρίκος» στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση, μετά το σιτάρι και τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Με φόντο την κλιματική κρίση και τις λιγοστές βροχοπτώσεις, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, πρώτη και δεύτερη στη σειρά εξαγωγοί ρυζιού στον κόσμο, «πάγωσαν» τις εξαγωγές και την καλλιέργεια, πυροδοτώντας νέα απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό, με εκατομμύρια καταναλωτές στην Ασία και στην Αφρική να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού –εκτός από το μπασμάτι– στις 20 Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις αυξανόμενες εγχώριες τιμές των τροφίμων και «να εξασφαλίσει επαρκή εγχώρια διαθεσιμότητα σε λογικές τιμές». Το έθνος της νότιας Ασίας παλεύει επί του παρόντος με τις υψηλές τιμές λαχανικών, φρούτων και σιτηρών, ζήτημα που θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές επανεκλογής του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, με τον πληθωρισμό να αγγίζει τον Ιούνιο το 4,8%.

Η Ινδία εξήγαγε πέρυσι 22 εκατομμύρια τόνους ρυζιού σε 140 χώρες, με τη Μαλαισία να είναι η πιο ευάλωτη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Barclays, που τονίζει τη σοβαρή εξάρτηση της χώρας από το ινδικό ρύζι. Η Σιγκαπούρη είναι πιθανό να επηρεαστεί επίσης, με την έκθεση να δείχνει ότι η Ινδία αποτελεί περίπου το 30% των εισαγωγών ρυζιού της νησιωτικής χώρας, ενώ και οι Φιλιππίνες θα είναι από τις πιο εκτεθειμένες χώρες στην αύξηση των τιμών του ρυζιού παγκοσμίως. Η Ασία δεν είναι όμως η μόνη περιοχή που πλήττεται από την απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας, καθώς πολλά κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι επίσης ευάλωτα. Οι αγορές που αναμένεται να πληγούν σημαντικά από τους εξαγωγικούς περιορισμούς της Ινδίας είναι συγκεντρωμένες στην υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε η BMI, μια ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions, με το Τζιμπουτί, τη Λιβερία, το Κατάρ, την Γκάμπια και το Κουβέιτ να πλήττονται ιδιαίτερα.

Οι τιμές του ρυζιού κινούνται επί του παρόντος σε υψηλά δεκαετίας, με το Eλ Νίνιο να θέτει περαιτέρω κινδύνους στην παγκόσμια παραγωγή.

«Παγώνουν» οι εξαγωγές ρυζιού-1
Η Ταϊλάνδη κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους αγρότες να μειώσουν τις καλλιέργειες ρυζιού για να εξοικονομήσουν νερό. Οι βροχοπτώσεις που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στην περιοχή των καλλιεργειών είναι περίπου 40% κάτω από τα κανονικά επίπεδα. [REUTERS]

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ινδία επιβάλλει απαγόρευση στις εξαγωγές ρυζιού, αλλά ο αντίκτυπος αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι πιο εκτεταμένος από πριν, σημειώνουν αναλυτές. Οι τιμές του ρυζιού κινούνται επί του παρόντος σε υψηλά επίπεδα δεκαετίας, με το φαινόμενο Eλ Νίνιο να θέτει περαιτέρω κινδύνους στην παγκόσμια παραγωγή και σε άλλους μεγάλους παραγωγούς ρυζιού της Ασίας όπως το Πακιστάν, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, η οποία κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους αγρότες να μειώσουν τις καλλιέργειες ρυζιού για να εξοικονομήσουν νερό. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει πλέον τη μετάβαση σε άλλες καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Γραφείου Εθνικών Υδάτινων Πόρων, Σουράσρι Κιντιμόντον, καθώς η ασιατική χώρα προετοιμάζεται για πιθανή ξηρασία το επόμενο έτος με την έναρξη του Ελ Νίνιο. Οι βροχοπτώσεις που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στην περιοχή των καλλιεργειών είναι περίπου 40% κάτω από τα κανονικά επίπεδα και η κίνηση των Αρχών στοχεύει στην εξοικονόμηση νερού, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις στην οικιακή κατανάλωση.

Με φόντο τις νέες εξελίξεις, οι εξαγωγείς ρυζιού στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ επαναδιαπραγματεύονται τις τιμές στα συμβόλαια πώλησης για περίπου μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους για τις αποστολές του Αυγούστου, αφού η απαγόρευση της Ινδίας έχει μειώσει τις προμήθειες. Οι παγκόσμιες τιμές στις βασικές ποικιλίες ρυζιού που αποστέλλονται παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80 δολάρια ανά τόνο από τότε που η Ινδία επέβαλε την απαγόρευση, στο τέλος Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή