Κόκκινη κάρτα σε πέντε έργα του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΡΑΑΕΥ

Κόκκινη κάρτα σε πέντε έργα του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΡΑΑΕΥ

«Κόφτη» στο σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου περιόδου 2022-2026 του ΔΕΔΔΗΕ έβαλε η ΡΑΑΕΥ αφήνοντας εκτός πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού περί τα 144 εκατ. ευρώ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κόφτη» στο σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου περιόδου 2022-2026 του ΔΕΔΔΗΕ έβαλε η ΡΑΑΕΥ αφήνοντας εκτός πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού περί τα 144 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αν και ενέκρινε την αυξημένη κατά 333,6 εκατ. ευρώ δαπάνη του πρότζεκτ εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών, δεν αναγνώρισε τον συνυπολογισμό της στην περιουσιακή βάση του Διαχειριστή, που σημαίνει ότι το κόστος αυτό δεν θα περάσει στους καταναλωτές ως χρέωση χρήσης δικτύου.

Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανάπτυξης δικτύου (ΣΑΔ) 2022-2026 που υπέβαλε προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ ο ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 3,308 δισ. ευρώ έναντι 2,449 δισ. ευρώ του ΣΑΔ 2021-2025, δηλαδή αυξημένος κατά 859 εκατ. ευρώ (35%), λόγω της προσθήκης νέων έργων και μεταβολών στον προϋπολογισμό εγκεκριμένων σε προηγούμενα ΣΑΔ. Σημαντική αύξηση κατά 44% συγκριτικά με το ΣΑΔ 2021-2025 εμφανίζουν οι δαπάνες για συνδέσεις χρηστών, η οποία σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ προκύπτει από τη σημαντική αύξηση αιτημάτων σύνδεσης χρηστών στο δίκτυο. Συνολικά στο νέο ΣΑΔ εντάσσονται 139 έργα έναντι 115 έργων του ΣΑΔ 2021-2025.

Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε το ΣΑΔ αφού διέγραψε πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού 143,9 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερο αυτό της ψηφιοποίησης του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΑΕΥ αφού ζήτησε μια σειρά από διευκρινίσεις από τον Διαχειριστή για τη σκοπιμότητα του έργου, δεν πείστηκε, αμφισβητώντας το μεγάλο κόστος τους και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση «για την ψηφιοποίηση αδιακρίτως του συνόλου έγχαρτου αρχείου του Διαχειριστή». Το έργο αναφέρεται στην ψηφιοποίηση ενός τεράστιου όγκου εγγράφων, 437 εκατ. σελίδων. Με την απόφασή της η ΡΑΑΕΥ διέγραψε επίσης τα έργα: Cyber Security, προϋπολογισμού 19,8 εκατ. ευρώ, Enterprise Architecture, προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ, Security and Privacy Project, προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ και Υλοποίηση Επιχειρηματικής Αναλυτικής και Δεδομένων, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

Ενστάσεις διατυπώνει η ΡΑΑΕΥ και ως προς την αύξηση του προϋπολογισμού του πρότζεκτ «έξυπνων» μετρητών από τα 830 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο ΣΑΔ σε 1,164 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, αυξάνεται κατά 333,6 εκατ. ευρώ, λόγω αναθεώρησης στον σχεδιασμό, στις επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις του έργου και λόγω μεταβολών στις συνθήκες της αγοράς (κόστος εξοπλισμού). Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τις αυξημένες αυτές δαπάνες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρούνται επιλέξιμες προς κεφαλαιοποίηση και συμπερίληψη στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ, την οποία λαμβάνει υπόψη της για τον προσδιορισμό της ανάκτησης κόστους των δαπανών από τους χρήστες του συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή