Ανοδικές τάσεις στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

Ανοδικές τάσεις στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

Η μέση χονδρεμπορική τιμή ενέργειας το επταήμερο 21-27 Αυγούστου αυξήθηκε κατά 45,51% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή τού αμέσως προηγούμενου επταημέρου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Στην πρώτη θέση των αγορών της Ευρώπης βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, με τιμή στα 147,10 ευρώ/MWh, ύστερα από μια υποχώρηση της τάξης του 5% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή των 154,63 ευρώ/MWh. Στα υψηλά των 145,58 ευρώ/MWh βρίσκονται οι διασυνδεδεμένες αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενώ οι τιμές στις περισσότερες αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης κινούνται μεταξύ 100 και 123 ευρώ/MWh. H υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής –πάνω από 42% χθες και σήμερα– και η περιορισμένη συμμετοχή των ΑΠΕ (21,56% χθες και 24,4% σήμερα) είναι οι παράγοντες που κρατάνε ψηλά τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα και οι οποίοι θα κρίνουν την πορεία της και το επόμενο διάστημα.

Τα μηνύματα από την αγορά του φυσικού αερίου πάντως είναι αρνητικά, καθώς η χθεσινή γνωστοποίηση των εργαζομένων στους σταθμούς LNG της Chevron στην Αυστραλία για απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 7 Σεπτεμβρίου επανέφερε τη νευρικότητα στην αγορά του και εκτόξευσε την τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο ΤΤF στα 37,57 ευρώ/MWh (αύξηση 8%) και την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων Δεκεμβρίου στα 54,3 ευρώ/ΜWh.

Oι ανοδικές τάσεις στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας και την άπνοια στην Κεντρική Ευρώπη, πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας από την περασμένη εβδομάδα. Η μέση χονδρεμπορική τιμή το επταήμερο 21-27 Αυγούστου αυξήθηκε κατά 45,51% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του αμέσως προηγούμενου επταημέρου, καταγράφοντας υψηλό 25 εβδομάδων στα 137,61 ευρώ/MWh. H μέγιστη τιμή μάλιστα έφτασε την περασμένη εβδομάδα στα 356,45 ευρώ/MWh, με την ελάχιστη να κινείται στα 44,79 ευρώ/MWh. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση του ΙΕΝΕ, διαμορφώθηκε στις 1.19 TWh, καταγράφοντας άνοδο 13%, ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 806 MW. Η ζήτηση κορυφώθηκε στις 179,763 MWh την περασμένη Πέμπτη (24.8), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (27.8) στις 155,248 MWh. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 7.087 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα 5.269 MW και 8.473 MW αντίστοιχα.

To 61% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε τη χαμηλή τάση (πάνω από τις 720 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 19% τη μέση τάση (περί τις 228 GWh), το 11% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση (περί τις 136 GWh), δηλ. στην ενεργοβόρα βιομηχανία, το 7% (περί τις 86 GWh) στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξης του 2%.

Το εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (45%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (43%), μεγάλα υδροηλεκτρικά (8%), καθαρές εισαγωγές (2%) και λιγνίτη (2%). Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στο μερίδιο του φυσικού αερίου (ήταν στο 36%), καταγράφηκε πτώση στα μερίδια του λιγνίτη (ήταν στο 6%) και των ΑΠΕ (ήταν στο 50%), το μερίδιο των μεγάλων υδροηλεκτρικών παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ η συνεισφορά των καθαρών εισαγωγών ήταν μηδενική. Το σύστημα της Ελλάδας είχε εισαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 22,067 ΜWh.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT