Θετικές προοπτικές για την απασχόληση στο τέταρτο τρίμηνο

Θετικές προοπτικές για την απασχόληση στο τέταρτο τρίμηνο

Σε θετικό πρόσημο παραμένουν οι προσδοκίες για την απασχόληση στη χώρα μας, με τις επιχειρήσεις επικοινωνιακού εξοπλισμού IT και Software να παρουσιάζουν τις υψηλότερες προοπτικές για αύξηση των θέσεων εργασίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό πρόσημο παραμένουν οι προσδοκίες για την απασχόληση στη χώρα μας, με τις επιχειρήσεις επικοινωνιακού εξοπλισμού IT και Software να παρουσιάζουν τις υψηλότερες προοπτικές για αύξηση των θέσεων εργασίας, την ίδια στιγμή βέβαια που οκτώ στους 10 εργοδότες δηλώνουν αδυναμία εύρεσης ταλέντων. Η τριμηνιαία έρευνα της Manpower για το δ΄ τρίμηνο του έτους δείχνει μεν σταθεροποίηση στην πορεία της χώρας όσον αφορά το πεδίο της αγοράς εργασίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 8η θέση από το τέλος, επί συνόλου 41 χωρών που συμμετέχουν.

Αναλυτικά, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• Οι προοπτικές απασχόλησης για το δ΄ τρίμηνο του 2023 είναι στο +18%.

• Το 29% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των απασχολουμένων. Το 17% προβλέπει μείωση και το 51% δεν περιμένει κάποια αλλαγή.

Ο κλάδος της Πληροφορικής παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό προοπτικών απασχόλησης από όλους τους υπόλοιπους, στο +32%. Κι αυτό, όταν την ίδια στιγμή οκτώ στους 10 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο ΙΤ.

Ακολουθούν με +29% καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες (συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός), με +28% οι βιοεπιστήμες και η υγεία και με +24% η ενέργεια και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Ειδικά για τις βιοεπιστήμες διαπιστώνεται ότι το 84% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει τα κατάλληλα στελέχη. Στον τομέα της ενέργειας, το 96% όσων εργοδοτών συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκε ότι δυσκολεύεται να βρει ταλέντα.

Στο +9% είναι η εκτίμηση για τις προοπτικές απασχόλησης σε μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα και στο +3% για βιομηχανία και κατασκευές.

Στον αντίποδα, αρνητικές προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται για το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις υπηρεσίες επικοινωνίας (-6%) και τα χρηματοοικονομικά και κτηματομεσιτικά (-9%).

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαπιστώνεται ότι η πορεία στις προοπτικές απασχόλησης είναι οριακά ανοδική (+17% το γ΄ τρίμηνο, +18% το δ΄ τρίμηνο).

Σε επίπεδο περιφέρειας, η Βόρεια Ελλάδα (+21%) καταγράφει αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές προσλήψεων. Επεται η Αττική (+18%), ενώ οι επιχειρήσεις από την υπόλοιπη χώρα θεωρούν ότι δεν θα προκύψει καμία ουσιώδης αλλαγή.

Από τις 41 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση από το τέλος μαζί με τη Ρουμανία και ακολουθούν η Πολωνία (+17%), η Σλοβακία (+15%), η Ουγγαρία (+13%), ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις ισοβαθμούν η Αργεντινή, η Τσεχία και η Ιαπωνία (+11%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή