Ακίνητα: Ρεκόρ στις μεταβιβάσεις καταγράφεται το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου

Ακίνητα: Ρεκόρ στις μεταβιβάσεις καταγράφεται το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου

Εχουν υποβληθεί 113.080 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, με τα έσοδα του Δημοσίου να εκτοξεύονται

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φωτιά» πήραν το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου οι μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της ΑΑΔΕ για τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων. Συγκεκριμένα το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου οι εισπράξεις του Δημοσίου έφθασαν τα 117,85 εκατ. ευρώ έναντι 90,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση 30,6%. Μόνο τον Μάιο η αύξηση που καταγράφηκε ανήλθε στο 132,4%.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως των πωλήσεων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, ενώ αντίθετα οι πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων καταγράφουν στο προαναφερθέν διάστημα μικρή μείωση, κάτι που διαπιστώνεται και από τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουλίου οι πωλήσεις ακινήτων (πλην οικοπέδων και αγροτεμαχίων) καταγράφουν κάθε μήνα σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό, εξέλιξη που δείχνει και το μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους, αλλά και εγχώριους επενδυτές.

Μάλιστα, ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι η αγορά έχει περιθώρια σημαντικής ανόδου, κάτι που θα φανεί τα προσεχή χρόνια. Σημειώνουν δε, ότι η επενδυτική βαθμίδα θα ωθήσει περαιτέρω τις τιμές των ακινήτων, προσελκύοντας περισσότερους ξένους επενδυτές.

Συνολικά στο επτάμηνο του έτους το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε από τις πωλήσεις οικοδομών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων το ποσό των 328,29 εκατ. ευρώ έναντι 254,71 εκατ. ευρώ το 2022.

Η δυναμική στην αγορά ακινήτων φαίνεται και από τις γονικές παροχές – δωρεές. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου στα 41,23 εκατ. ευρώ έναντι 33,96 εκατ. ευρώ το 2022. Συνολικά από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουλίου εισπράχθηκαν από το Δημόσιο περί τα 144,48 εκατ. ευρώ έναντι 128,26 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Με τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές να καταγράφουν ανοδική τροχιά, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 370 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY είχαν υποβληθεί:

• 113.080 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης.

• 50.459 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, λόγω του υψηλού αφορολογήτου ορίου.

• 29.115 δηλώσεις δωρεών.

• 49.347 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς.

Η ζήτηση που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων εφαρμογών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τη διευκόλυνση αγοραστών και πωλητών. Μετά την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 –όπου στο πρώτο δίμηνο λειτουργίας της εφαρμογής με βάση τα στοιχεία που αντλούνται από την πλατφόρμα myPROPERTΥ έχουν συμπληρωθεί περισσότερες από 25.000 δηλώσεις Ε9–, σύντομα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα θέσει σε λειτουργία νέες εφαρμογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή