Η τιμή του πετρελαίου καθορίζει το ποσό του επιδόματος θέρμανσης

Η τιμή του πετρελαίου καθορίζει το ποσό του επιδόματος θέρμανσης

Το πιθανότερο είναι ότι η οριζόντια επιδότηση της τιμής στην αντλία δεν θα ισχύσει φέτος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές των καυσίμων έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα, κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία των εισπράξεων του Δημοσίου. Από τον Μάιο μέχρι και τα τέλη Ιουλίου τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων (κυρίως βενζίνη και ντίζελ) καταγράφουν διαρκώς αύξηση, εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο το Δημόσιο έβαλε στα ταμεια του περί τα 396,93 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι εισπράξεις ήταν χαμηλότερες και συγκεκριμένα είχαν διαμορφωθεί στα 337,97 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17,44%. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι εισπράξεις ΕΦΚ από τη βενζίνη ανήλθαν τον Ιούλιο σε 207,29 εκατ. ευρώ έναντι 174,89 το 2022 και από το ντίζελ στα 161,20 εκατ. ευρώ έναντι 139 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022. Ανάλογη εξέλιξη αναμένουν από το οικονομικό επιτελείο και τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τις ενδείξεις να δείχνουν ότι το σκηνικό των υψηλών τιμών θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Υπό αυτές τις συνθήκες σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις τιμές να υπολογίζονται στα 1,45-1,50 ευρώ το λίτρο. Στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να αυξάνεται το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο είναι πιθανές ανακατανομές του ποσού.

Το ύψος του επιδόματος θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Σε ό,τι αφορά την οριζόντια κρατική επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία (εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το περυσινό έτος περιορίζοντας την τιμή σε επίπεδα 1,15-1,20 ευρώ το λίτρο), όπως όλα δείχνουν δεν θα ισχύσει φέτος.

Ωστόσο, προς κατάργηση είναι το κίνητρο του διπλού επιδόματος που είχε δοθεί πέρυσι για μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε τη χειμερινή περίοδο 2021-2022.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή