H υπέρβαση του στόχου των εσόδων του προϋπολογισμού συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα του 8μήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου να υπερβεί τις προβλέψεις κατά 3,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο δημοσιονομικός χώρος έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί εξαιτίας των δύο συμπληρωματικών προϋπολογισμών για να καλυφθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και οι αποζημιώσεις των πλημμυρών του «Daniel», καθώς και για τα μέτρα της ΔΕΘ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, συνολικού ύψους 1,7 δισ., που θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα.
Αναλυτικότερα, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που έχει ήδη ψηφιστεί προβλέπει επιπλέον δαπάνες 700 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για market pass, youth pass, δαπάνες υγείας, μισθολόγιο μελών ΔΕΠ, κόστος αυτοδιοικητικών εκλογών κ.λπ. Επίσης, 600 εκατ. ευρώ του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφορούν τις πρώτες αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών. Αλλα 400 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τα μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως η ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, market pass για τις πληγείσες περιοχές, επίδομα θέρμανσης, επιστροφή ΕΦΚ Diesel στους αγρότες κ.ά.
Τα υπόλοιπα υπερέσοδα, σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να αποδοθούν στον προϋπολογισμό του 2022, αφού αφορούν έσοδα από την παράταση της προθεσμίας τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (470 εκατ. ευρώ) και φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (367 εκατ. ευρώ). Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι επιστροφές εσόδων που μετρούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι αυξημένες κατά 772 εκατ. ευρώ από τον στόχο.
Στο επόμενο διάστημα, βεβαίως, μπορεί να προκύψει και νέα υπέρβαση εσόδων, αλλά το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να τηρήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023, οπότε θα κινηθεί προσεκτικά. Εξάλλου, οι καταστροφές στη Θεσσαλία ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, υπάρχει και η εκτίμηση ότι παρά τις πρόσθετες δαπάνες, ο προϋπολογισμός είναι σε τροχιά υπεραπόδοσης και θα κλείσει και πάλι ελαφρώς πάνω από τον στόχο του 0,7% του ΑΕΠ, στην περιοχή του 0,9% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 39,911 δισ. ευρώ το 8μηνο, αυξημένα κατά 3,416 δισ. ή 9,4% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.
Ειδικά τον Αύγουστο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,243 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,170 δισ. ευρώ ή 23,1% έναντι του στόχου, εξαιτίας κυρίως της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 43,105 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά μόλις 47 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, καθώς η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων αντισταθμίστηκε από την καθυστέρηση είσπραξης της 3ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης 1,7 δισ. ευρώ και του τιμήματος για την παραχώρηση εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Ομως, την παρτίδα σε ό,τι αφορά το συνολικό αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού έσωσαν οι δαπάνες που ήταν 43,2 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,276 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, λόγω του ετεροχρονισμού των επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 1,084 δισ. ευρώ.
Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε 5,842 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 789 εκατ. ευρώ, λόγω της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 1,381 δισ. ευρώ.