Ανάπτυξη 2,4% «βλέπει» η EBRD για την Ελλάδα φέτος

Ανάπτυξη 2,4% «βλέπει» η EBRD για την Ελλάδα φέτος

Η τράπεζα επισημαίνει ότι η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον δείκτη ΡΜΙ να είναι ανοδικός από τον Δεκέμβριο 2022

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) στη χθεσινή έκθεσή της με τίτλο «Περιφερειακές οικονομικές προοπτικές», με τις προβλέψεις της για τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει στο 2,4%, μια μέτρια επιβράδυνση, όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία αντανακλά τις διεθνείς εξελίξεις. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για φέτος, με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας. Για το 2024, η ΕΒRD προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, έναντι 3% του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η χώρα βαδίζει προς ένα έτος-ρεκόρ στον τουρισμό. Επισημαίνει ότι η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον δείκτη ΡΜΙ να βρίσκεται σε ανοδική πορεία από τον Δεκέμβριο του 2022 και να φτάνει στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο και τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος να έχει φτάσει σε υψηλό 17 μηνών, στις 111,7 μονάδες τον ίδιο μήνα.

Η ανεργία συνεχίζει τη σταθερή καθοδική της πορεία, έχοντας φτάσει στο 10,8% τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ήταν 9,7% του ΑΕΠ το 2022, προκαλώντας κάποιες ανησυχίες, η τράπεζα σημειώνει ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο φέτος. Επίσης, επισημαίνει τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστού του ΑΕΠ, αλλά και τη διαθεσιμότητα σημαντικού ύψους ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη και στον πληθωρισμό, η τράπεζα διαπιστώνει θετικές εξελίξεις. Σημειώνει ότι υποχώρησε έντονα, αφού ξεπέρασε το 12% κάποια στιγμή το 2022, φτάνοντας το 2,5% τον Ιούλιο σε εναρμονισμένη βάση.

Αν και επισημαίνει, εξάλλου, το δημοσιονομικό κόστος που είχαν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση, τονίζει ότι η δημοσιονομική εικόνα έχει επανέλθει σε υγιή πλαίσια. «Η κυβέρνηση», αναφέρει, «αντέδρασε στην ενεργειακή κρίση με μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία είχαν ένα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, αλλά ο προϋπολογισμός κατέγραψε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και βαδίζει προς ένα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά υποχώρησε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, από πάνω από 200% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 σε περίπου 170% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ καθώς και περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή