Επιπλέον έσοδα 300 εκατ. αναμένει φέτος η Lamda από το Ελληνικό

Επιπλέον έσοδα 300 εκατ. αναμένει φέτος η Lamda από το Ελληνικό

Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας καταγράφει ο όμιλος κατά το πρώτο εξάμηνο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην είσπραξη επιπλέον 300 εκατ. ευρώ εσόδων από την πρόοδο του έργου στο Ελληνικό προσδοκά φέτος η διοίκηση του ομίλου Lamda Development, μετουσιώνοντας τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί από τις προπωλήσεις και τις προκαταβολές, σε πραγματικά χρήματα στα ταμεία της εταιρείας. Οπως ανέφεραν στελέχη του ομίλου, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης για τα αποτελέσματα του φετινού πρώτου εξαμήνου, μόνο από τον πύργο κατοικιών Riviera Tower αναγνωρίστηκαν εισπράξεις 90 εκατ. ευρώ τον φετινό Μάιο, εξαιτίας του ότι το έργο προχώρησε στο πρώτο χρονικό «ορόσημο» ένα μήνα νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Με βάση τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους αγοραστές, σε κάθε τέτοιο «ορόσημο» που επιτυγχάνεται, η εταιρεία εξασφαλίζει και τις αντίστοιχες, συμφωνημένες εισπράξεις από την εκταμίευση των σχετικών κεφαλαίων. Το επόμενο τέτοιο «ορόσημο» αναμένεται να εξασφαλιστεί πριν από το τέλος του 2023, προσθέτοντας στη Lamda επιπλέον 90 εκατ. ευρώ αναγνωρισμένων εσόδων από το Ελληνικό. Συνολικά, από την έναρξη του έργου και μέχρι σήμερα, έχουν εισπραχθεί 366 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 184 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο.

Οσον αφορά τις δαπάνες που συνδέονται με την εκτέλεση των εργασιών, από την αρχή του έργου έχουν δαπανηθεί 239 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 79 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Συνολικά, για το σύνολο του 2023, η διοίκηση εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 αναμένονται επίσης δαπάνες της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 18,4 εκατ. ευρώ, από ζημία 22,2 εκατ. ευρώ, το περυσινό πρώτο εξάμηνο του έτους.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της Lamda Development (προ αποτιμήσεων και Ελληνικού) ανήλθαν σε 38 εκατ. ευρώ, έναντι 24,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αυξημένα κατά 53%. Αντίστοιχα, μετά τις αποτιμήσεις των ακινήτων στην εύλογη αξία και την επίδραση του Ελληνικού, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 90% σε 71,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 18,4 εκατ. ευρώ, από ζημία 22,2 εκατ. ευρώ το περυσινό πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα τέσσερα εμπορικά κέντρα του ομίλου εμφάνισαν ιστορικά υψηλή κερδοφορία κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, λόγω και της συμβολής του Designer Outlet Athens. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 41 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς την επίδραση του εκπτωτικού κέντρου διαμορφώνονται σε 35,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας πλέον και την αντίστοιχη επίδοση (32 εκατ. ευρώ) του πρώτου εξαμήνου του 2019. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις των καταστημάτων ανήλθαν σε 354 εκατ. ευρώ (ή 308 εκατ. ευρώ, χωρίς το Designer Outlet), σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 26% (27% χωρίς το Designer Outlet).

Οσον αφορά τα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό, η διαδικασία σύναψης προσυμφώνων προχωράει με γοργό ρυθμό. Οπως έγινε γνωστό, για το Vouliagmenis Mall των 90.000 τ.μ. (καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια) υφίστανται προσύμφωνα για το 57% των χώρων του, ενώ για το έτερο εμπορικό κέντρο Riviera Galleria, που θα κατασκευαστεί στο παραλιακό μέτωπο (19.000 τ.μ.), υπάρχουν αντίστοιχες συμφωνίες για το 36% της διαθέσιμης επιφάνειας. Στόχος της διοίκησης είναι τα αντίστοιχα ποσοστά να αυξηθούν έως το τέλος του 2023, σε 70% για το Vouliagmenis Mall και σε 50% για το Riviera Galleria. Μάλιστα, τότε αναμένεται να ξεκινήσουν και οι υπογραφές των οριστικών μισθωτηρίων συμβολαίων, σχεδόν τρία χρόνια πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της λειτουργίας των κέντρων, δείγμα της εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν οι εμπορικές αλυσίδες σε αμφότερα τα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή