Προχωράει το δίκτυο οπτικών ινών Andromeda

Προχωράει το δίκτυο οπτικών ινών Andromeda

Θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ και θα επεκτείνεται στην Αραβική Χερσόνησο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η κατασκευή του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών Andromeda που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ και θα επεκτείνεται στην Αραβική Χερσόνησο. Στα υποθαλάσσια και επίγεια καλώδια οπτικών ινών στηρίζεται η μεταφορά της πληροφορίας και των δεδομένων που διακινούνται μέσω Διαδικτύου, με το συγκεκριμένο έργο που αναπτύσσουν η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom και o διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής και διαχειριστής δικτύων οπτικών ινών Tamares Telecom να ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων.

Το καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών Andromeda εισέρχεται σε νέα φάση, αυτήν της ολοκλήρωσης του αρχικού σχεδιασμού, της δρομολόγησης και του επιχειρηματικού σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Grid Telecom και η Tamares Telecom έχουν προσκαλέσει άλλους στρατηγικούς εταίρους να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία Andromeda με στόχο την προσθήκη αξίας και τεχνογνωσίας.

Το διηπειρωτικό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών Andromeda θα παρέχει συνδέσεις τεχνολογίας αιχμής με διεθνή εμβέλεια σε πελάτες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μεσόγειο και την Αραβική Χερσόνησο, διασυνδέοντας για πρώτη φορά την Αθήνα με την Haql στη Σαουδική Αραβία, μέσω της ανάπτυξης μιας εναλλακτικής ψηφιακής λεωφόρου. Θα διασυνδέει δηλαδή την Ελλάδα με την Αραβική Χερσόνησο μέσω του Ισραήλ, δημιουργώντας μία κρίσιμη διέλευση μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής μεγάλης γεωστρατηγικής αξίας, που θα προεκτείνεται δυτικά μέσω δικτύων συνεργατών στα Βαλκάνια και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

To Andromeda είναι «μια υποδομή μεγάλης γεωπολιτικής αξίας που αυξάνεται ακόμα περισσότερο λόγω της σχεδιαζόμενης επέκτασής της προς την Αραβική Χερσόνησο», όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. «Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και του Ισραήλ δημιουργούν ισχυρές συνέργειες και αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές ευκαιρίες, προσφέροντας έναν νέο διεθνή διάδρομο υψηλής ζήτησης, μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, που θα δώσει περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του ομίλου ΑΔΜΗΕ και θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ουδέτερου κόμβου συνδεσιμότητας στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων – Μεσογείου», πρόσθεσε.

«Καλύπτουμε έτσι την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς για μεταφορά δεδομένων υψηλής αξίας, μέσω μιας τηλεπικοινωνιακής γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, στο πνεύμα του νέου οικονομικού διαδρόμου μεταξύ Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης», ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Aluma Infrastructure Fund, Ορι Γιόγκε.

Ενα από τα έργα οπτικών ινών του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες περιλαμβάνει τo υποβρύχιο καλώδιο Ionian που συνδέει την Πρέβεζα με την Κροτόνε της Καλαβρίας. Η Grid Telecom έχει υπογράψει με την Islalink, την εταιρεία που ανέπτυξε το Ionian, σύμβαση για την επέκταση του επίγειου δικτύου κορμού του υποβρύχιου καλωδίου. Η λίστα των έργων υποθαλάσσιας οπτικής ίνας περιλαμβάνει και το υπερσύγχρονο υποβρύχιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μετάδοσης δεδομένων EMC (East to Med data Corridor), προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή