Χρειάζεται υπερδιπλασιασμός επενδύσεων σε δίκτυα ηλεκτρισμού

Χρειάζεται υπερδιπλασιασμός επενδύσεων σε δίκτυα ηλεκτρισμού

Η έλλειψη χωρητικότητας απειλεί την πράσινη μετάβαση, προειδοποιεί ο ΙΕΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ανά τον κόσμο πρέπει τουλάχιστον να υπερδιπλασιαστούν και να υπερβούν τα 600 δισ. δολ. ετησίως προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλισθεί η επάρκεια ενέργειας. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που τόνισε πως ένα τέτοιο ποσό θα καλύψει μέχρι το 2040 το κόστος της επέκτασης ή αποκατάστασης δικτύων μεταφοράς ενέργειας και γραμμών διανομής, καθώς αυτά πρέπει να φτάσουν στα 80 εκατ. χιλιόμετρα, ένα μήκος αντίστοιχο με περίπου 100 φορές την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη.

Πρόκειται για την πολλοστή φορά που απευθύνει αυτή την έκκληση η ΙΕΑ, καθώς ο κόσμος και οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση. Οπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, «μπορεί να τιναχθεί στον αέρα η πρόοδος που σημειώνεται τώρα σε ό,τι αφορά τη στροφή στην καθαρή ενέργεια αν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις δεν συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν πως τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι επαρκή και έτοιμα για τη νέα οικονομία, για την πράσινη ενέργεια».

Ο κόσμος χρειάζεται πράγματι τεράστια αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και των δικτύων για τη μεταφορά της και των εγκαταστάσεων για την αποθήκευσή της, καθώς επιταχύνεται η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και οι οικονομίες στρέφονται όλο και περισσότερο σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας για να ζεστάνουν τα σπίτια, να λειτουργήσουν τα εργοστάσια και να κινήσουν τα αυτοκίνητα. Το θέμα προσλαμβάνει, έτσι, όλο και περισσότερο πολιτική χροιά, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χαλαρώσουν τις σχετικές νομοθεσίες, ενώ ορισμένες τοπικές κοινότητες αντιδρούν στα σχέδιά τους.

Οι δαπάνες ανά τον κόσμο πρέπει να υπερβούν τα 600 δισ. δολ. ετησίως για να επιτευχθούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οπως τονίζει η ΙΕΑ, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση, ιδιαίτερη προσοχή και έχουν επενδυθεί μεγάλα κεφάλαια για τη στροφή στην καθαρή ενέργεια, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσον τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας είναι έτοιμα να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, περιμένουν έτοιμα να συνδεθούν με τα δίκτυα μεταφοράς τουλάχιστον 3.000 γιγαβάτ από σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για ποσό ενέργειας σχεδόν 30 φορές της παραγωγικής δυνατότητας της Βρετανίας.

Παράλληλα, όμως, η ΙΕΑ προειδοποιεί πως το κόστος γι’ αυτή τη μετάβαση δεν θα είναι μικρό, αλλά αντιθέτως κυβερνήσεις και επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν υψηλό κόστος δανεισμού για τη χρηματοδότηση τεράστιων έργων υποδομής. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις δαπάνες που έχει αφιερώσει η Ευρώπη στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπολείπονται σαφώς των επενδύσεών της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με τη Φελίτσια Αμίνοφ, αναλύτρια της Bloomberg NEF, θα πρέπει να διπλασιαστούν προκειμένου να επιτύχει η Γηραιά Ηπειρος τον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων το 2050. Στη σχετική έκθεσή της, η ΙΕΑ δεν παραλείπει, άλλωστε, να υπογραμμίσει πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το κατά πόσον θα μπορέσουν οι φτωχότερες χώρες να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις . Η μόνη χώρα που έχει αναπτύξει ραγδαία το δικό της δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει έτσι το 1/3 της επέκτασης δικτύου που έχει γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Αν εξαιρεθεί η Κίνα, ο ρυθμός ανάπτυξης των δικτύων στις αναδυόμενες οικονομίες έχει υποχωρήσει και εξακολουθεί να υποχωρεί κατά 7% μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή