Στην τελική ευθεία τρία νέα έργα ΣΔΙΤ από Intrakat

Στην τελική ευθεία τρία νέα έργα ΣΔΙΤ από Intrakat

Αρχές του 2024 αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις με τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, αλλά και για το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία νέα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού που προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να προσθέσει στη «φαρέτρα» της, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών και συγκεκριμένα εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, η Intrakat. Εως τότε αναμένεται να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις για την έναρξη των εργασιών, που αφορούν τα δύο κτιριακά ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και το νέο κτιριακό έργο ΣΔΙΤ που έχει εξασφαλίσει η Intrakat σε κοινοπραξία με την εταιρεία REDEX του ομίλου Κοπελούζου και συμμετοχή 50%-50%.

Ο λόγος για την κατασκευή του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπ. Υποδομών. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), το οποίο αφορά την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείου σε ιδιόκτητη έκταση του υπουργείου, επιφάνειας 8,7 στρεμμάτων, κοντά στον σταθμό «Ρουφ» του προαστιακού.

Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 166 στο ύψος του Ταύρου. Στο νέο κτίριο θα ενοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες της Γεν. Γραμματείας Υποδομών που σήμερα στεγάζονται σε 13 διαφορετικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Οι συνέργειες θα είναι δεδομένες, όπως επίσης και η θετική επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του υπ. Υποδομών, όχι μόνο λόγω των περιβαλλοντικών προδιαγραφών του νέου κτιρίου, αλλά και εξαιτίας της μείωσης των μετακινήσεων, που θα προκύψει από τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα χώρο.

Οσον αφορά τις συμβάσεις ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές κατοικίες, πιο «ώριμη» προς υπογραφή σήμερα είναι εκείνη της Κρήτης, που αφορά την κατασκευή 3.000 νέων φοιτητικών κατοικιών σε Ηράκλειο (1.000 εστίες) και Ρέθυμνο (2.000 εστίες). Πρόκειται για έργο 250 εκατ. ευρώ, για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωράει η διαδικασία της οριστικοποίησης των εγγράφων και δικαιολογητικών, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Το έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ύψους 115 εκατ. ευρώ, χωροθετείται στη Λαμία και αφορά επίσης την κατασκευή φοιτητικών εστιών, αλλά και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών.

Εν τω μεταξύ, την 1η Νοεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει και η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με την υπόθεση της εξαγοράς της «Ακτωρ». Ηδη πάντως υπάρχει θετική εισήγηση της Επιτροπής, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, πηγές της Intrakat τη χαρακτήριζαν ιδιαίτερα θετική και εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την εξασφάλιση της πολυπόθητης έγκρισης. Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, εφόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανάψει το πράσινο φως, εκτιμάται ότι η εξαγορά της «Ακτωρ» θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να φέρει την Intrakat στη δεύτερη θέση του κατασκευαστικού κλάδου, με βάση το ύψος του ανεκτέλεστου υπολοίπου των συμβάσεων, που θα προσεγγίσουν τα 5 δισ. ευρώ, από περίπου 2,2 δισ. ευρώ σήμερα. Παράλληλα όμως θα «απογειώσει» τις προοπτικές της εταιρείας, η οποία θα αυξήσει κατακόρυφα τη δυναμικότητα του κατασκευαστικού της μηχανισμού, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε εξοπλισμό, γεγονός που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει το δικό της ανεκτέλεστο απροβλημάτιστα, αλλά και να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα έργα στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή