Αβεβαιότητα για έργα οπτικής ίνας διά μέσου Μέσης Ανατολής

Αβεβαιότητα για έργα οπτικής ίνας διά μέσου Μέσης Ανατολής

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός, προχωρούν οι μελέτες, φόβοι για καθυστερήσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία υποθαλάσσιων οπτικών ινών που θα διασυνδέουν την Ελλάδα με την Αραβική χερσόνησο δεν έχει αλλάξει λόγω του πολέμου ΙσραήλΧαμάς, τα εμπλεκόμενα μέρη παρακολουθούν με σχετική ανησυχία τις εξελίξεις. Οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (date centers), που αποθηκεύουν τη συνεχώς αυξανόμενη πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου, έχουν ανάγκη από καλώδια οπτικών ινών. Τέτοιου είδους έργα προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ η ανάγκη για τη δημιουργία νέων διαδρομών των υποθαλάσσιων οπτικών ινών διαμέσου της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου ενίσχυσαν τον ρόλο της Ελλάδας, αλλά και χωρών όπως το Ισραήλ. Με τον πόλεμο όμως να μαίνεται στην περιοχή, παρότι τα έργα επιδιώκεται να προχωρήσουν με ρυθμούς εύθραυστης, έστω, κανονικότητας, παραμένει αβέβαιο πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα τους, μετά και την αναστολή των συνομιλιών για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ.

Πριν από μερικές εβδομάδες η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom και η ισραηλινή Tamares Telecom ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση του αρχικού σχεδιασμού, της δρομολόγησης και του επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία του καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών Andromeda. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ και την επέκταση του υποθαλάσσιου καλωδίου στην Αραβική χερσόνησο. Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο πόλεμος, με τα έως τώρα δεδομένα, δεν έχει αλλάξει τις προδιαγραφές του έργου, το οποίο εξάλλου βρίσκεται στη φάση των μελετών. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Andromeda είναι ότι εξασφαλίζει μια εναλλακτική όδευση για την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία προς τη θάλασσα, πέραν της διώρυγας του Σουέζ. Μένει όμως να φανεί εάν αυτό θα μπορούσε να ενώσει τη Σ. Αραβία με το Ισραήλ μόνο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Πριν από μερικές εβδομάδες η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom και η ισραηλινή Tamares Telecom ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση του αρχικού σχεδιασμού του δικτύου Andromeda.

Η Grid Telecom αποτελεί και τον εταίρο της Cinturion, που δρομολογεί την ανάπτυξη υποθαλάσσιας και επίγειας οπτικής ίνας μήκους 20.000 χλμ. που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη διά μέσου της Μέσης Ανατολής (TEAS). Το εν λόγω καλωδιακό σύστημα επιδιώκεται να προσφέρει μια ακόμη εναλλακτική διεθνή όδευση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μέσω της σύνδεσής του και με σταθμό προσαιγιάλωσης οπτικών ινών της Grid Telecom στην Κρήτη. Η Cinturion, που ελέγχεται κατά 25% από το ισραηλινό fund Keystone, υπέγραψε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο μνημόνιο συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή σταθμού προσαιγιάλωσης εκεί. Το συγκεκριμένο έργο επιτρέπει τη δημιουργία όδευσης που θα παρακάμπτει την Αίγυπτο και την κρατική Telecom Egypt, διαθέτοντας δύο διαδρομές, τη νότια και τη βόρεια, που σχεδιάζεται να διέλθει, μεταξύ άλλων χωρών, από την Παλαιστίνη και την Ιορδανία.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, παρότι για την ώρα δεν μοιάζει να ανατρέπει τα δεδομένα των έργων υποθαλάσσιας οπτικής ίνας που προβλέπεται να διέλθουν από τη Μέση Ανατολή, εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει την υλοποίησή τους. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσο η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται, κάθε είδους πρόβλεψη είναι αβέβαιη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT