Εκτεταμένες επενδύσεις για την ανάπτυξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας σε πύλη της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων προς την Ιταλία και την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη προανήγγειλε ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, ο ισχυρός άνδρας του ομώνυμου ιταλικού ομίλου που απέκτησε το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έναντι τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα αναπτυχθεί τόσο το εμπορικό όσο και το επιβατικό λιμάνι, αλλά και οι τρεις μαρίνες που ανήκουν στη ζώνη ευθύνης του οργανισμού με τρόπο, δε, που θα καταστήσει την υποδομή σημείο αναφοράς βιωσιμότητας στην παγκόσμια λιμενική βιομηχανία. Οι σχετικές δεσμεύσεις έγιναν την Παρασκευή στην Ηγουμενίτσα κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον όμιλο Γκριμάλντι, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σημείωσε πως «η μεταβίβαση της διαχείρισης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό, όπως είναι o όμιλος Γκριμάλντι, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο και για την τοπική οικονομία. Είναι μια σημαντική επένδυση με σημαντικά έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ που ξεπερνούν τα 84 εκατ.».
Σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στην «K» ο Εμανουέλε Γκριμάλντι έχει ξεκαθαρίσει τους λόγους της επένδυσης: «Κατ’ αρχάς είμαστε ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμανιού. Είναι λογικό λοιπόν να θέλουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας. Δεύτερον, η Ηγουμενίτσα αποτελεί βασικό κόμβο για τη σύνδεση των Βαλκανίων, και του κομματιού της Τουρκίας που βρίσκεται γεωγραφικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη. Η αγορά την οποία μπορεί να εξυπηρετήσει δεν απαρτίζεται μόνο από τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις βουλγαρικές, τις ρουμανικές, τις τουρκικές κ.ο.κ. Τρίτον, με την παράλληλη ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας δημιουργείται ένας άξονας που μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά όλη αυτή την αγορά των δεκάδων εκατομμυρίων. Επομένως, βελτιώνοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες του λιμανιού και εστιάζοντας σε τρεις πυλώνες, και ειδικότερα στα logistics, στον τουρισμό και στο περιβάλλον, οι προοπτικές βελτίωσης των αποτελεσμάτων του λιμανιού είναι μεγάλες. Η Ηγουμενίτσα είναι ήδη ένα πολύ καλά διαχειριζόμενο λιμάνι και εφόσον γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές του. Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνω και την ενεργειακή αυτονόμηση του λιμανιού. Θα πρέπει να παράγουμε το ρεύμα που καταναλώνουμε και μάλιστα από ανανεώσιμες πηγές. Το ζήτημα της αειφορίας είναι για εμάς σημαντικό και θα το προωθήσουμε, όπως κάνουμε και σε άλλα λιμάνια όπου έχουμε παρουσία, όπως για παράδειγμα στην Αμβέρσα ή τη Βαλένθια».
Στην ομιλία του χθες, Παρασκευή, στην Ηγουμενίτσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το λιμάνι είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και των αγορών στη δυτική πύλη ουσιαστικά της χώρας προς την Ευρώπη. Μια γέφυρα για επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ιταλία, και ταυτόχρονα έναν κόμβο που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε συνεπώς για ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι το οποίο αναβαθμίζεται και θα δώσει σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής», εκτίμησε. Στην τελετή μίλησαν και οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ παρόντες ήταν και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.