Μικρότερη αύξηση στις συντάξεις το 2024

Μικρότερη αύξηση στις συντάξεις το 2024

Κατά 3% ή 2,95% αντί 3,1%, λόγω αναθεώρησης προς τα κάτω της ανάπτυξης του 2022

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρώς … ψαλιδισμένη θα είναι η αύξηση στις συντάξεις του 2024, καθώς σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ΑΕΠ αυξήθηκε τελικά το 2022 κατά 5,6% και όχι 5,9% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι αυξήσεις που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2023, της τάξης του 7,75%, στηρίχθηκαν σε υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου για υψηλότερη ανάπτυξη από αυτήν που τελικά «κλείδωσε».

Το 2023 η αύξηση ήταν 7,75%, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 ήταν 9,6%, ενώ η εκτίμηση για την ανάπτυξη ήταν 5,9%. Το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης ήταν 15,5% και σύμφωνα με τον νόμο το μισό του αθροίσματος δόθηκε ως αύξηση στις συντάξεις, ήτοι 7,75%. Με την ΕΛΣΤΑΤ να αναθεωρεί την ανάπτυξη στο 5,6%, θα έπρεπε να δοθεί μικρότερη αύξηση κατά 0,15%.

Και όπως ο νόμος ορίζει, αυτό το ποσό θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις που θα δοθούν το 2024. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι οι διαφορές μεταξύ των στοιχείων της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για αύξηση του ΑΕΠ και πληθωρισμό, θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση που αφορά το αμέσως επόμενο έτος.

Ηδη, στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τα σενάρια προκειμένου η επιστροφή αυτών των ποσών να γίνει με τον πλέον εύκολο και δίκαιο τρόπο. Το ποσό άλλωστε που πρόκειται να επιστραφεί δεν είναι μεγάλο. Σωρευτικά εκτιμάται ότι δεν ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ. Ομως ο νόμος είναι σαφής και ο συμψηφισμός πρέπει να γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιθανά σενάρια «τρέχει» τις τελευταίες ημέρες ο ανάδοχος του ΕΦΚΑ, προκειμένου πιθανότατα ακόμη και σήμερα να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί εδώ βέβαια ότι αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν με τις αυξήσεις του 2024 να δοθεί και ένα επιπλέον διορθωτικό ποσό, καθώς εκτιμούσαν ότι η απόκλιση στα οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιοποιούσε η ΕΛΣΤΑΤ θα ήταν υπέρ των συνταξιούχων. Να σημειωθεί επίσης ότι τυπικά αναμένεται η οριστική επικύρωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από τη Eurostat, όμως η μείωση έχει κλείσει. Αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι εάν θα είναι της τάξης του 0,15 ή 0,10%.

Με δεδομένο ότι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και περιγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι αυξήσεις στις συντάξεις του 2024 θα είναι της τάξης του 3,1%, στην τσέπη, οι δικαιούχοι θα λάβουν αύξηση 3% ή 2,95%.

Η αύξηση των συντάξεων, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024, θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της εθνικής σύνταξης όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης. Η γενική αύξηση, δηλαδή, θα συμπαρασύρει και τα δύο ποσά προς τα πάνω.

Μάλιστα, η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα επηρεάσει τις συντάξεις που πληρώνονται σήμερα και θα αυξηθούν από 1/1/2024 αλλά και αυτές που θα πληρωθούν στο μέλλον, καθώς η νέα εθνική σύνταξη θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του τελικού ποσού και των νέων συντάξεων. Ο συμψηφισμός που επεξεργάζεται ο ΕΦΚΑ, βέβαια, αφορά και τις δύο κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με την εθνική σύνταξη να διαμορφώνεται το 2024 σε 425,66 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση σε 426,17 ευρώ.

Καθώς βέβαια οι αυξήσεις στις συντάξεις δίνονται –σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά– για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο. Τα οριστικά ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους κανονικά, στο τέλος Δεκεμβρίου, με τις πληρωμές δηλαδή των συντάξεων Ιανουαρίου 2024. Να σημειωθεί ότι για το 2023 οι αυξήσεις δόθηκαν πρώτη φορά με τις συντάξεις Φεβρουαρίου και με τις επόμενες πληρωμές καταβλήθηκαν και τα αναδρομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή