Διακοπές σε ιδιωτικά νησιά και για μικρότερα πορτοφόλια

Διακοπές σε ιδιωτικά νησιά και για μικρότερα πορτοφόλια

Προσφέρονται προς ενοικίαση έναντι 250-25.000 δολ. η διανυκτέρευση

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προνόμιο κάποτε των δισεκατομμυριούχων και των «κακών» στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, εκατοντάδες ιδιωτικά νησιά προσφέρονται πλέον προς ενοικίαση σε παραθεριστές που επιζητούν ιδιωτικότητα και πολυτέλεια. Αν κάποιος δυσφορεί με τις ορδές των τουριστών, μπορεί πλέον να νοικιάσει έναν ιδιωτικό «παράδεισο» από 250 μέχρι 25.000 δολάρια τη βραδιά, σε μία νέα τάση διακοπών που κερδίζει έδαφος μετά την πανδημία.

Στα ανοικτά των ακτών του Μπελίζ στην Καραϊβική, μόλις μισή ώρα με ελικόπτερο, βρίσκεται ένα νησί όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει στον δεύτερο μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο του κόσμου και στη συνέχεια να απολαύσει ένα βιολογικό γεύμα ή ένα πεντικιούρ, ολομόναχος ή με την παρέα του, στην τιμή των 5.000 δολαρίων τη βραδιά. Ακόμη και οι σεφ, οι μασέρ και οι καθαρίστριες που εργάζονται στο νησί Γκλάντεν μένουν σε ένα μικρότερο νησάκι, σε μικρή απόσταση.

Τα ιδιωτικά νησιά ανοίγουν τις «πύλες» τους τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν απόλυτη απομόνωση και ανέσεις για κάθε βαλάντιο. Με μόλις 250 δολάρια τη βραδιά, το μικροσκοπικό νησί Mπάτολμεν της Νορβηγίας –με δυνατότητα κράτησης και στην πλατφόρμα Airbnb– έχει μόνο μια ξύλινη καλύβα και ένα υπαίθριο τζάκι αερίου, αναπληρώνει όμως την έλλειψη ανέσεων, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες παρατήρησης των αστεριών. Στην άλλη άκρη του φάσματος, μια βραδιά στο θέρετρο Aerial στο νησί Μπακ στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους ξεκινάει από τα 25.000 δολάρια για μία παρέα 15 ατόμων. Στην τιμή περιλαμβάνονται: απεριόριστη πρόσβαση στο πλήρως εξοπλισμένο στούντιο ηχογράφησης και στο σπα του ξενοδοχείου, αλλά και σε σε ένα ράντσο με άλογα και ζέβρες.

Ως διευθυντής ταξιδιών της Private Islands, ο Ανταμ Μακάι επιβλέπει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 200 νησιά. Θέλετε επειγόντως να φορτίσετε τις μπαταρίες σας σε έναν παράδεισο στις Σεϋχέλλες ή σε ένα μεσαιωνικό φρούριο στη νότια Αγγλία; Τα έχει. Και το πελατολόγιό του δεν περιλαμβάνει μόνο διασημότητες. «Εχουμε πολλούς υδραυλικούς και εργολάβους που έχουν στήσει επιτυχημένες επιχειρήσεις και πολλούς σταθερούς πελάτες. Οταν οι επισκέπτες κολυμπήσουν δίπλα σε φαλαινοκαρχαρίες από τη δική τους παραλία με λευκή άμμο, μια εποχική διασκέδαση στο νησί Γκλάντεν, επιστρέφουν ξανά και ξανά». Η εταιρεία του λαμβάνει φυσικά υπ’ όψιν τα χειρότερα σενάρια εξηγεί, όπως είναι οι επιθέσεις καρχαρία, οι τραυματισμοί και οι φυσικές καταστροφές. «Κάθε νησί έχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, ακόμη και εκκένωσης αν προκύψει επείγον ιατρικό θέμα, τσουνάμι ή τυφώνας λόγου χάριν», τονίζει ο Μακάι.

Ολοένα και περισσότερες οικογένειες κάνουν κρατήσεις, λόγω έλλειψης κίνησης, ανύπαρκτης εγκληματικότητας, αλλά και απουσίας Διαδικτύου.

Ορισμένα γραφεία ενοικίασης, μάλιστα, αναφέρουν ότι ολοένα και περισσότερες οικογένειες κάνουν κρατήσεις για ιδιωτικά νησιά, λόγω της έλλειψης κίνησης, της ανύπαρκτης εγκληματικότηταςν αλλά και της απουσίας Διαδικτύου.

Ο Tόνι Χίντοου, συνιδιοκτήτης των κρεοπωλείων Parson’s Nose του Λονδίνου, έκλεισε διακοπές για ολόκληρη την οικογένειά του, ενώ αναζητούσε μια απόδραση εν μέσω πανδημίας, το καλοκαίρι του 2020. Για λιγότερο από 2.000 δολάρια την εβδομάδα νοίκιασε το νησί Ρόνι στις Εξωτερικές Εβρίδες της Σκωτίας, ένα εξοχικό σε 1.400 στρέμματα γης.

«Οταν αποχαιρετήσαμε τον βαρκάρη, αναστενάξαμε με ανακούφιση», λέει. Ο τότε ιδιοκτήτης του νησιού, ένας Ισπανός αριστοκράτης, είχε μαγειρέψει για τους καλεσμένους του πριν από την κράτηση και δεν υπήρχε κανείς άλλος εκεί. «Δεν υπήρχε καν τηλεφωνικό σήμα. Ο ιδιοκτήτης είχε φροντίσει να μας ενημερώσει ότι αν θέλουμε ανέσεις, ψηλοτάκουνα ή διαρκές chat με τους φίλους μας, το μέρος δεν είναι κατάλληλο για εμάς», λέει ο Χίντοου. Επόμενος προορισμός της οικογένειας πιθανότατα η Κροατία. Σε μια χώρα 1.200 νησιών, οι επιλογές αφθονούν και σε αντίθεση με μέρη όπως η Γαλλική Πολυνησία και οι Μαλδίβες, οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα «ησυχαστήριά» τους με ταχύπλοο από την ηπειρωτική χώρα.

Ο Χίντοου αναπολεί το ταξίδι του στη Σκωτία, τα μπάρμπεκιου στην ύπαιθρο, τις βόλτες στους αγρούς και το οικογενειακό δέσιμο, μακριά από τις οθόνες. Ο ίδιος ήθελε να κάνει το νησί μόνιμο καταφύγιο, το όνειρό του, ωστόσο, τερματίστηκε άδοξα όταν το νησί βγήκε στο σφυρί και δεν κατάφερε να κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά. Μέχρι να αποκτήσει το δικό του ορμητήριο, θα εξακολουθεί να νοικιάζει εξωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT