Χιλιάδες δικαστικές «νάρκες» στο ασφαλιστικό

Χιλιάδες δικαστικές «νάρκες» στο ασφαλιστικό

Χιλιάδες υποθέσεις συνταξιούχων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία επιδεινώνουν το πρόβλημα των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις συνταξιούχων που διεκδικούν από το 2015 αναδρομικά ποσά για περικοπές που κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και άλλες που αφορούν την απόδοση των τόκων, καθώς οι επιστροφές των κύριων συντάξεων έγιναν άτοκες, ή τον επανυπολογισμό των συντάξεων, στοιβάζονται στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης όχι μονάχα για τους συνταξιούχους αλλά και για χιλιάδες πολίτες με μη ασφαλιστικές υποθέσεις.

Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών οι υποθέσεις κατά του ΕΦΚΑ για τέτοιες διεκδικήσεις ανέρχονται σε 4.000, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να εκτιμά πως αφορούν το 80% των πινακίων και προκαλούν συμφόρηση στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης. Ηδη τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, του υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη και του υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη, με τη συμμετοχή της προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών Μαρίνας – Αγγελικής Σούπου και του αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χαράλαμπου Μπρισκόλα, παρουσία και του διοικητή του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρου Βαρβέρη.

Εκεί αποφασίστηκε να εκπονηθεί ένα σχέδιο άμεσης απεμπλοκής των περισσότερων από 4.000 εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τον e-ΕΦΚΑ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης.

Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από τις δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις του e-ΕΦΚΑ που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους για τα αναδρομικά είναι πολύ σημαντικό θέμα, που μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε δικαστικά είτε με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Για το θέμα, άλλωστε, ο κ. Αποστολίδης έχει αποστείλει επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς.

Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών οι υποθέσεις για διεκδικήσεις αναδρομικών που αφορούν περικοπές ανέρχονται σε 4.000.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν περικοπές παροχών, κυρίως συντάξεων, από μνημονιακούς νόμους. Αυτές βέβαια που όλοι, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ, θεωρούν ότι πρέπει και θα δικαιωθούν, είναι οι προσφυγές 350.000 συνταξιούχων, ατομικές ή ομαδικές που έχουν υποβληθεί στα πρωτοδικεία της χώρας πριν από τον Ιούλιο του 2020 και αφορούν αναδρομικά ποσά επικουρικών και δώρων για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Ηδη, άλλωστε, με σημαντική καθυστέρηση εκδίδονται αποφάσεις που τους δικαιώνουν και μάλιστα ορίζουν πως πρέπει να λάβουν (εντόκως) ποσά τα οποία μπορεί να ξεκινούν από 800 και να φθάνουν έως και 3.500 ευρώ. Βέβαια, μέχρι να φθάσουν εκεί οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν πως υπάρχει τεράστια καθυστέρηση, με τον ΕΦΚΑ να μην υποβάλλει τους φακέλους, η υπόθεση να παίρνει συνεχείς αναβολές, ενώ ακόμη κι όταν η απόφαση εκδοθεί, ο ΕΦΚΑ προσφεύγει και στο εφετείο.

Το ίδιο συμβαίνει και σε περιπτώσεις που ο ΕΦΚΑ τελικά δεν καταβάλλει εντόκως τα δικαιούμενα ποσά, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να συνεχίζουν τις προσφυγές. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που θεωρούνται «χαμένες», όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν τη διεκδίκηση αναδρομικών ποσών για το διάστημα μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου ή ακόμη και αυτές που αφορούν αμφισβήτηση της νομιμότητας του επανυπολογισμού των συντάξεων. Σε καμία περίπτωση, εκτιμούν πηγές από τον ΕΦΚΑ, δεν υπάρχουν υποθέσεις που αφορούν λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων.

Oπως επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης οφείλουν νομικά, κοινωνικά και πολιτικά να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση της υπόθεσης, καθώς αν δεν δοθεί λύση οι δικαστικοί αγώνες θα συνεχιστούν για άλλα 3 ή 4 χρόνια. Μάλιστα, στην επιστολή ζητεί με σχετική εγκύκλιο να ενημερωθούν όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας για την επίσπευση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων προς κρίση σε συμβούλιο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια από τον μεγάλο αριθμό δικών και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι χιλιάδες δικαιούχοι από τους πολύχρονους δικαστικούς αγώνες.

Από την πλευρά του ο νομικός Δημήτρης Μπούρλος επισημαίνει πως στον βαθμό που νομικά το θέμα έχει λυθεί και έχει οριοθετηθεί νομοθετικά ο κύκλος των συνταξιούχων που θα δικαιωθούν για το 11μηνο, θα μπορούσε να προχωρήσει η εξόφληση των οφειλόμενων ποσών συντάξεων χωρίς να έχουν εκδικαστεί οι υποθέσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Κωδικοποίηση

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία «κωδικοποίησης» των υποθέσεων, προκειμένου σε πρώτη φάση να βγάλει τις απαιτούμενες αποφάσεις και στη συνέχεια να επανεξετάσει τη στάση της. Αν και από το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμούν πως η επίλυση του ζητήματος θα συμβάλει τα μέγιστα στην εύρυθμη και ταχεία απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης προς όφελος των χιλιάδων πολιτών που έχουν ασκήσει τις σχετικές προσφυγές, στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ θεωρούν πως πρόκειται για δύσκολο έργο που απαιτεί υπεύθυνη αντιμετώπιση και προχωρούν προσεκτικά το κάθε βήμα.

«Οχι» ΣτΕ σε βουλευτές

Της Ιωάννας Μάνδρου

Με ακόμη μία απόφασή της η Δικαιοσύνη απέρριψε αιτήσεις πρώην βουλευτών οι οποίοι ζητούσαν να αναπροσαρμοστεί η βουλευτική αποζημίωσή τους στο ύψος των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (μαζί με τα επιδόματά τους). Η Ολομέλεια του ΣτE έκρινε ότι οι αιτούντες πρώην βουλευτές δεν δικαιούνται αναδρομική αύξηση της βουλευτικής τους αποζημίωσης στο ύψος των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων για το χρονικό διάστημα από 20.2.2008 έως 30.9.2009, υιοθετώντας το σκεπτικό μιας σειράς προηγούμενων αποφάσεων του ανωτάτου δικαστηρίου που υπήρξαν επίσης απορριπτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή