Περνάει στη Vivartia το 100% της «Δωδώνης»

Περνάει στη Vivartia το 100% της «Δωδώνης»

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξαγορά του εναπομείναντος 25% της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο «γάμος» της Vivartia με τη «Δωδώνη», καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξαγορά από την πρώτη του εναπομείναντος 25% της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας. «Γάμος» που θα σημάνει τη συνύπαρξη –αλλά όχι τη συγχώνευση σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα– κάτω από την «ομπρέλα» της Vivartia, της «Δωδώνης» και της «ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα» και κυρίως τη διεύρυνση του ομίλου στην κατηγορία του κορυφαίου ελληνικού τυριού από πλευράς πωλήσεων και εξαγωγικής προοπτικής, που δεν είναι άλλο από τη φέτα, κατηγορία στην οποία η «Δωδώνη» έχει ηγετική θέση. Υπενθυμίζεται δε ότι ισχυρός εξαγωγικός πυλώνας της «Δωδώνης» είναι και το χαλούμι με την εταιρεία να διαθέτει από το 2016 εργοστάσιο παραγωγής στην Κύπρο. Από την άλλη, η «Δωδώνη» ανήκοντας σε έναν επιχειρηματικό όμιλο με ισχυρή παρουσία στον κλάδο των τροφίμων και της εστίασης και με τα κεφάλαια του fund CVC μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τις πωλήσεις της εντός και εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», βρίσκεται στην τελική ευθεία και η έγκριση από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της σχετικής συμφωνίας εξαγοράς του 25%. Η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος προκαλεί ήδη αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της «Δωδώνης». Πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκαν από το διοικητικό της συμβούλιο ο Αλεξάντερ Ορλώφ και ο Ντμίτρι Ραζορένοφ, εκπρόσωποι της SI Foods που είχε εξαγοράσει τη «Δωδώνη» το 2012 και σήμερα είναι μέτοχος μειοψηφίας. Ετσι, πλέον, το διοικητικό συμβούλιο της «Δωδώνης» είναι πενταμελές, καθώς δεν αντικαταστάθηκαν τα παραιτηθέντα μέλη. Αυτές μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θα είναι οι μοναδικές διοικητικές αλλαγές στην εταιρεία, καθώς αναμένονται και άλλες στο πλαίσιο της αλλαγής ιδιοκτησίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια το fund CVC μέσω της εταιρείας Venetiko Holdings απέκτησε το 75% της «Δωδώνης», χωρίς ωστόσο να υπάρξουν μέχρι και σήμερα διοικητικές αλλαγές, αλλά ούτε και να έχουν αναπτυχθεί οι αναμενόμενες συνέργειες. Μέσα στο καλοκαίρι ωστόσο ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της Vivartia με τη Venetiko Holdings, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Το 2012 η «Δωδώνη» πέρασε στον έλεγχο του σχήματος SI Foods (κοινοπραξία της Strategic Initiatives και της Simos Foods) αποκτώντας το 67,77% της εταιρείας που ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα. Το 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Δωδώνης» διαμορφώθηκε σε 149,93 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2021, με την εταιρεία να εμφανίζει μειωμένα λειτουργικά κέρδη λόγω της αύξησης της τιμής του γάλακτος, αλλά και λόγω εξόδων που σχετίζονται με την αναδιοργάνωση της εταιρείας. Το 2023 η «Δωδώνη» διεύρυνε περαιτέρω τις δραστηριότητές της μέσω της εγκαινίασης δύο νέων μονάδων παραγωγής, μία για σκληρά τυριά και μία για plant-based προϊόντα.

Η Vivartia από την άλλη, μετά την εξαγορά της από το CVC, βρίσκεται σε φάση συνεχούς αναδιοργάνωσης, προκειμένου να γίνει ξανά ο μεγάλος, ισχυρός όμιλος του κλάδου των τροφίμων και της εστίασης. Μέσα στο 2022 έγινε το επαναλανσάρισμα των Everest, η επιστροφή των Goody’s στην Κύπρο, ενώ η ΔΕΛΤΑ από την πλευρά της προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά της Cold Sin με την οποία επιστρέφει στη δραστηριότητα –για την ώρα μόνο εμπορική– του παγωτού. Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκονται οι συζητήσεις για την εξαγορά από την «Μπάρμπα Στάθης» δύο ακόμη εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή