Η πορεία του «Μr WeWork» από τα κιμπούτς στη χρεοκοπία

Η πορεία του «Μr WeWork» από τα κιμπούτς στη χρεοκοπία

Η ιλιγγιώδης άνοδος και η πτώση της εταιρείας του Ανταμ Νιούμαν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O βίος και η πολιτεία του «Μr WeWork» Ανταμ Νιούμαν και η άνοδος και η πτώση της εταιρείας του μοιάζουν περισσότερο με παραβολή παρά με επιχειρηματική ιστορία. Και ο ψηλός, ευπαρουσίαστος λάτρης της τεκίλας, που φιλοδοξούσε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο και να επεκτείνει την εταιρεία του στον… Αρη, θυμίζει ηγέτη σέκτας. Σήμερα, το όραμά του απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα, καθώς ο μεγαλύτερος ενοικιαστής χώρων γραφείων σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο χρεοκόπησε.

Το 2010 o Νιούμαν ίδρυσε τη WeWork με μια ιδέα, άρτια για την εποχή της. Η ιδέα για έναν χώρο εργασίας για όσους ήθελαν κάτι περισσότερο από ένα καφέ-μπαρ, αλλά λιγότερο από ένα γραφείο, δεν ήταν καινούργια. Οταν όμως ιδρύθηκε η WeWork, οι συνθήκες ήταν τέλειες. Οι εμπορικοί χώροι είχαν αδειάσει, καθώς η οικονομική κρίση οδήγησε μεγάλες επιχειρήσεις να αναδιπλωθούν. Ενας στρατός απολυμένων προσπαθούσε να ξαναχτίσει την καριέρα του, τα χαμηλά επιτόκια ήταν ευνοϊκά και οι επενδυτές έτοιμοι να πληρώσουν.

Στην καρδιά του εγχειρήματος ήταν ο Νιούμαν, ένας νεαρός Αμερικανοεβραίος, που μετακόμισε το 2001 στη Νέα Υόρκη από ένα κιμπούτς στο Ισραήλ, με πολλές φρέσκες ιδέες. Το 2008, για να εξοικονομήσει έξοδα, νοίκιασε το μισό γραφείο του σε κάποιον και στη συνέχεια μαζί με έναν φίλο του έπεισαν τον ιδιοκτήτη να τους αφήσει να χωρίσουν μερικούς ορόφους ενός άδειου κτιρίου και να τους νοικιάσουν. Η Greendesk, που στη συνέχεια έγινε WeWork, σέρβιρε δωρεάν καφέ δίκαιου εμπορίου, γιόρταζε τη συλλογικότητα σε στυλ κιμπούτς και επεκτάθηκε γρήγορα με τη βοήθεια ενός φιλικού μεσίτη ακινήτων, που επένδυσε 15 εκατ. δολάρια για μερίδιο 33%.

Aκολούθησε ο κολοσσός Softbank, που επένδυσε στο εγχείρημα και η αξία της εταιρείας έφθασε τα 47 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια. Στις αιτίες κατάρρευσης αναφέρεται η πανδημία και η πρόσφατη άνοδος των επιτοκίων, η αρχή της πτώσης όμως είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Ο Nιούμαν επεκτάθηκε σε δεκάδες χώρες, αγόρασε ιδιωτικό τζετ και προσέλαβε τον «P Diddy» για τα πάρτι στο γραφείο, την εποχή εκείνη όμως η εταιρεία έχανε πάνω από 200.000 ευρώ την ώρα.

Η WeWork αξίζει επί του παρόντος περίπου 50 εκατ. δολ., το ένα χιλιοστό της μέγιστης αξίας της.

Η WeWork στην πραγματικότητα έπαιζε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Επένδυε τεράστια ποσά σε μακροχρόνιες μισθώσεις γραφείων, με την ελπίδα ότι θα έβρισκε βραχυπρόθεσμους ενοικιαστές, όχι μόνο για να καλύψει τα έξοδά της αλλά και να αποκομίσει κέρδος. Οι μάσκες έπεσαν όταν ο Nιούμαν αποφάσισε να πουλήσει μετοχές σε μια αρχική δημόσια προσφορά το 2019. Η δημόσια εγγραφή «βομβάρδισε» την αξία της WeWork, που μειώθηκε κατά 40 δισ. δολάρια μέσα σε λίγους μήνες, με τον Nιούμαν να παραιτείται από διευθύνων σύμβουλος.

Η WeWork αξίζει επί του παρόντος περίπου 50 εκατ. δολάρια –το ένα χιλιοστό της μέγιστης αξίας της–, ο ίδιος όμως έφυγε με πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτός ο «μάγος» που σαγήνευσε τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, προχώρησε. Εχει επενδύσεις σε δεκάδες εταιρείες και πρόσφατα εξασφάλισε υποστήριξη 350 εκατ. δολαρίων από ένα άλλο μεγάλο όνομα, την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz. Για να επιστρέψουμε στην παραβολή, πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο. Αλλά δεν ήταν το κερί στα φτερά του που έλιωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή