Δύσκολη χρονιά και για τις ελληνικές startups το 2023

Δύσκολη χρονιά και για τις ελληνικές startups το 2023

Από τις αρχές του έτους έχουν αντλήσει 278 εκατ. δολ., έναντι περίπου 720 εκατ. δολ. το 2022

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των startups παγκοσμίως αποδεικνύεται το 2023, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι μερικοί παράγοντες που κατέστησαν ακόμη πιο ριψοκίνδυνη την επένδυση σε νεοφυείς εταιρείες κατά τη φετινή αλλά και την περυσινή χρονιά. Αυτή η «αποστροφή» στο ρίσκο εκδηλώθηκε από τους επενδυτές πιο έντονα σε νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και καταγράφουν συνήθως μηδενικούς τζίρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα έχουν αντλήσει από τις αρχές του έτους μέσω ΑΜΚ 278 εκατ. δολάρια σε 53 γύρους χρηματοδότησης από περίπου 53 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές. Αντίθετα, το 2022 οι εταιρείες είχαν αντλήσει κοντά στα 720 εκατ. δολ. Οπως αναφέρουν πηγές του venture capital, το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων από τις ελληνικές startups φέτος εμφανίζεται μειωμένο κατά περίπου 60% σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο, το 2022 σημειώθηκαν 3 μεγάλες επενδύσεις, σε αντίθεση με τη φετινή χρονιά που δεν καταγράφηκε κάτι αντίστοιχο. Ενδεικτικά, πέρυσι η ελληνικών συμφερόντων Mysten Labs, με παρουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, άντλησε από διεθνείς επενδυτές 300 εκατ. δολ., ενώ νέα κεφάλαια χορηγήθηκαν και στη Viva Wallet στο πλαίσιο του deal με την JP Morgan. Παράλληλα, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία τεχνολογίας Aisera άντλησε πέρυσι 90 εκατ. δολ.

Επειτα από μια εποχή έντονης «ευφορίας», ο κλάδος της τεχνολογίας διανύει φάση διόρθωσης, με τις αποτιμήσεις πολλών εταιρειών να μειώνονται ήδη από το 2022. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων crunchbase, το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς οι παγκόσμιες επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας ανήλθαν σε 73 δισ. δολ., μειωμένες κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη και ειδικότερα κλάδοι όπως το generative AI, στο οποίο επενδύουν κολοσσοί όπως η Microsoft και η Amazon. Ενδεικτικά, κατά το γ΄ τρίμηνο οι startups εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης άντλησαν συνολικά 10 δισ. δολ., ενώ ψηλά κινήθηκαν και εταιρείες του κλάδου των ημιαγωγών, εξασφαλίζοντας από τους επενδυτές 4,5 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή