H φαρμακοβιομηχανία Rafarm αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

H φαρμακοβιομηχανία Rafarm αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή σε τεχνολογικές λύσεις που αξιοποιούν τις ατελείωτες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης αρχίζουν να κάνουν ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, την ώρα που startups του κλάδου της υγείας (medtech, healthtech, biotech) κεντρίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Rafarm έκλεισε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας Biovista των Άρη και Ανδρέα Περσίδη προκειμένου να αξιοποιήσει την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών στον κλάδο της οφθαλμολογίας. Η Biovista, εξειδικεύεται στο κλάδο της επαναστόχευσης φαρμάκων, επιτρέποντας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία να ανακαλύψει, μέσω της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, νέες ενδείξεις για υπάρχοντα φάρμακα ή για συνδυασμούς αυτών των φαρμάκων στην οφθαλμολογία. «Η επαναστόχευση φαρμάκων είναι η εφαρμογή υπαρχόντων φαρμάκων ή μορίων σε ασθένειες που μέχρι τώρα δεν εφαρμόζονταν» εξηγεί στην «Κ» ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Biovista, Ανδρέας Περσίδης, προσθέτοντας πως η πλατφόρμα της «είναι ένα εργαλείο που βοηθάει τον ερευνητή συγκεντρώνοντας την γνώση σε ένα σημείο». «Εάν υπάρχει σχέση αιτίου και αιτιατού μεταξύ φαρμάκου και ασθένειας, το σύστημά μας θα το εντοπίσει και θα το προτείνει στον ερευνητή» λέει χαρακτηριστικά. 

Δεδομένου ότι εκδίδονται εκατομμύρια επιστημονικές δημοσιεύσεις κάθε χρόνο, καθιστώντας χρονοβόρος διαδικασία την ανάλυση αλλά και την συσχέτιση των πληροφοριών από τους ερευνητές, η τεχνολογία της «διαβάζει» τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και άλλες βάσεις δεδομένων (βάσεις πατεντών, αντενδειξεων κλπ) και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την ανάπτυξη φαρμάκων. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι προφανώς ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος» τονίζει ο κ. Περσίδης, προσθέτοντας πως στο τέλος οι ειδικοί (βιολόγοι και γιατροί) αξιολογούν το αποτέλεσμα και λαμβάνουν αποφάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί ο κλάδος της επαναστόχευσης φαρμάκων διότι είναι στα.. «μέτρα» των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών. «Δηλαδή με σχετικά μικρή επένδυση μπορούν οι εταιρείες να αξιοποιήσουν ένα υπάρχον φάρμακο, να το επαναστοχεύσουν και με σχετικά μικρό κόστος να διαθέτουν ένα καινούργιο προϊόν στην αγορά». Η Biovista, ιδρύθηκε το 1993, έχει παρουσία στις ΗΠΑ καθώς και στην Ελλάδα ενώ η επιστημονική της ομάδα αποτελείται από 20 άτομα.

Την πόρτα των startup χτύπησε εκ νέου μέσα στο έτος η Rafarm ιδρύοντας με την ισραηλινή BNS την νέα ελληνική εταιρεία οφθαλμικών προϊόντων, BNS Ophthalmics. Μάλιστα, οι συνεργασίες με εταιρείες τεχνολογίας φαίνεται πως θα συνεχίσουν να κινούν το ενδιαφέρον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση και άλλων ευκαιριών. Τις προοπτικές του κλάδου της επανατοποθέτησης φαρμάκων στην Ελλάδα εντόπισε και η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία PharOS η οποία απέκτησε, μόλις πριν από λίγους μήνες μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής startup, Purposeful. Η υπολογιστική πλατφόρμα της νεοφυούς εταιρείας, στοχεύει στην ανακάλυψη επιπρόσθετων δράσεων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών. Σημειώνεται πάντως πως στην Ελλάδα έχει αρχίσει να δημιουργείται κρίσιμη μάζα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, με την χώρα μας να μετρά περισσότερες από 100 τέτοιες εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή