Εργα 387,24 εκατ. για ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης

Εργα 387,24 εκατ. για ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης

Μαρίνες, οργανισμοί διαχείρισης προορισμών και βιωσιμότητα στο επίκεντρο

εργα-38724-εκατ-για-ενίσχυση-της-τουριστικ-562731937

Τέσσερις δράσεις για την ενίσχυση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 387,24 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Οι τέσσερις αυτές δράσεις είναι η προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, η διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη τέσσερα βασικά έργα που αφορούν την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, την αναβάθμιση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών και ορειβατικών καταφυγίων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες. Οι δράσεις αυτές έχουν συνολικό προϋπολογισμό 222 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο έργο που «τρέχει» το υπουργείο αφορά πάντως τους τουριστικούς λιμένες και ειδικότερα την αναβάθμιση των υποδομών τους, με στόχο την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης της αγοράς και της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του σχετικού τουριστικού προϊόντος διεθνώς, με ιδιαίτερη έμφαση στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, στην προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενεργειακής αποδοτικότητας. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 159,2 εκατ. και μεταξύ των δικαιούχων περιλαμβάνονται τουριστικοί λιμένες σκαφών αναψυχής, ήτοι τουριστικές λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2160/93, διακρινόμενες σε μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια, ανεξαρτήτως χρόνου και καθεστώτος δημιουργίας τους (προ και μετά του ν. 2160/93). Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης είναι η 27η Δεκεμβρίου και το ανώτατο όριο ανά επενδυτικό σχέδιο για τις μαρίνες έχει προσδιοριστεί στα 10 εκατ., για τα καταφύγια στα 6 εκατ. και για τα αγκυροβόλια στα 3 εκατ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη τέσσερα βασικά έργα που αφορούν την αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, χιονοδρομικών και ορειβατικών καταφυγίων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες.

Αλλη σημαντική ομάδα έργων, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 53,7 εκατ., είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων. Οπως και έργα προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 17,1 εκατ. για τη βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες.

Οσον αφορά την τουριστική εκπαίδευση, έχουν εξασφαλιστεί δημόσιες δαπάνες 45,153 εκατ. ευρώ, ενώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων άλλα 10,13 εκατ. Επίσης προβλέπεται κονδύλι της τάξης των 10 εκατ. και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ.

Στα έργα του υπουργείου Τουρισμού, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, έχει επίσης ενταχθεί έργο που αφορά τη διαχείριση προορισμών. Συγκεκριμένα προβλέπεται προϋπολογισμός 16,2 εκατ. για τη «Βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών μέσω της σύστασης και λειτουργίας τοπικών και περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης». Στη συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπονται τρεις συμβάσεις. Η πρώτη αφορά τη συμφωνία-πλαίσιο για υπηρεσίες συμβούλου αξίας 11,16 εκατ., η δεύτερη τη δημιουργία πλατφόρμας Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης προϋπολογισμού 1,7 εκατ. και η τρίτη την προώθηση και προβολή των προορισμών. Αφορά ενέργειες προώθησης και προβολής των προορισμών στους οποίους συστήνονται Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs), μέσα από συνδιαφήμιση με φορείς του ιδιωτικού τομέα του τουριστικού κλάδου, προϋπολογισμού 3,2 εκατ.

Αλλα 28,3 εκατ. έχουν προϋπολογιστεί για έργα τουρισμού, υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών. Επιδιώκεται η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η παράταση της τουριστικής περιόδου. Στηρίζεται στην αξιοποίηση των ιαματικών πόρων της χώρας, με τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.

«Δημιουργούμε τις συνθήκες για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, με όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα και με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό περιβάλλον», σημείωσε η Ολγα Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας πως «με βάση αυτή τη στρατηγική προχωρούμε στην αξιοποίηση της μοναδικής ευκαιρίας που παρουσιάζεται με τους πόρους που διατίθενται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή