vip-υπηρεσίες-για-λίγους-562724119

VIP υπηρεσίες για λίγους

Θαλαμηγοί, βίλες, σεφ αλλά και prive εξυπηρέτηση σε μπουτίκ, στην ατέλειωτη λίστα υπερπολυτελών παροχών που προσφέρουν

Ηλίας Μπέλλος
Ακούστε το άρθρο

Το ζευγάρι των Αμερικανών είχε μόλις φτάσει στο αεροδρόμιο της Αθήνας και πριν καλά καλά βγει από το κτίριο, τους περίμενε ήδη στέλεχος εταιρείας παροχής VIP υπηρεσιών. Τον Ελληνα concierge τούς τον είχε συστήσει φίλος τους που είχε ταξιδέψει το προηγούμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα, ο οποίος με τη σειρά του είχε χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του. O concierge είχε αναλάβει τη μεταφορά τους με υπερπολυτελές αυτοκίνητο σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας αλλά και όλο το πρόγραμμα της παραμονής τους στην πρωτεύουσα πριν αναχωρήσουν με ναυλωμένη θαλαμηγό για τις Κυκλάδες. Εκεί θα τους αναλάμβανε συνεργάτης του που κάνει την ίδια δουλειά.

Κρατήσεις στα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, ραντεβού με ενδυματολόγο για επίσκεψη και ψώνια σε μερικές από τις καλύτερες μπουτίκ και, βέβαια, κρατήσεις σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Πρόκειται για τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο των VIP services που έχει ανατείλει εδώ και καιρό στις μεγάλες μητροπόλεις της Δύσης και τα τελευταία λίγα χρόνια έχει φτάσει στην Ελλάδα μαζί με τον υψηλού επιπέδου τουρισμό. Δεν έχει όμως περιοριστεί σε αυτόν καθώς ένας όχι αμελητέος αριθμός Ελλήνων που συχνά μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού προτιμά να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τις υπηρεσίες παρά να «κινείται» μόνος του.

Στον κλάδο απασχολούνται οι concierges, δηλαδή στελέχη που μπορούν να κανονίσουν τα πάντα μιας υπερπολυτελούς διαμονής, ενδυματολόγοι, ιδιωτικοί ξεναγοί ή και υπεύθυνοι προμηθειών κατοικίας.

Είναι μία αγορά στην οποία το marketing γίνεται από τις συστάσεις στόμα με στόμα και η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι cash market, λειτουργεί δηλαδή κυρίως με μετρητά. Οπως εξηγεί στην «Καθημερινή» άνθρωπος που λειτουργεί σε αυτόν τον χώρο, «η Αθήνα και ακόμα περισσότερο η Μύκονος δεν έχουν πια τίποτα να ζηλέψουν από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Απλώς η αγορά είναι μικρότερη. Αναπτύσσεται όμως ραγδαία».

VIP υπηρεσίες για λίγους-1
Πρόκειται για τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο των VIP services που έχει αναπτυχθεί εδώ και καιρό στις μεγάλες μητροπόλεις της Δύσης και τα τελευταία λίγα χρόνια έχει φτάσει στην Ελλάδα μαζί με τον υψηλού επιπέδου τουρισμό. [SHUTTERSTOCK]

Η λίστα των υπηρεσιών είναι πραγματικά εντυπωσιακή: ακόμα και με μια γρήγορη αναζήτηση στο Ιντερνετ μπορεί να βρει κανείς να προσφέρονται στην Αθήνα υπηρεσίες VIP υποδοχής αεροδρομίου, υπηρεσίες concierge δηλαδή ενός ανθρώπου που μπορεί να κανονίσει όλα τα υπόλοιπα και σχεδόν ό,τι του ζητηθεί, υπηρεσίες εξυπηρέτησης επιχειρηματιών, σέρβις ιδιωτικού σοφέρ, βραχυπρόθεσμες μισθώσεις υπερπολυτελών διαμερισμάτων και βιλών –που δεν διατίθενται βεβαίως μέσω Airbnb–, πεντάστερων ξενοδοχείων, ενοικιάσεις πολυτελών σπορ και άλλων αυτοκινήτων, υπηρεσίες ασφάλειας και σωματοφυλακής, διοργάνωσης ιδιωτικών εκδηλώσεων, υπηρεσίες ιδιωτικού σεφ, υπηρεσίες κρατήσεων τραπεζιών σε εστιατόρια και club, ναύλωσης ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος, και βέβαια θαλαμηγών. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δουλεύουν ως προσωπικοί ενδυματολόγοι, ιδιωτικοί ξεναγοί ή και υπεύθυνοι προμηθειών κατοικίας.

«Δεν είναι εύκολο να βρεις στην Ελλάδα το καλύτερο φουα-γκρά που υπάρχει διεθνώς, ούτε φρέσκο αυθεντικό χαβιάρι Κασπίας και πρώτης ποιότητας μαύρη τρούφα, αλλά αν ξέρεις τους κατάλληλους ανθρώπους και είσαι διατεθειμένος –και έχεις να πληρώσεις το τίμημα– μπορείς πλέον να τα προμηθευτείς αυτά και πολλά ακόμα στην Αθήνα», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο μετρ ενός εκ των καλύτερων club των βορείων προαστίων. Τι έγινε λοιπόν με το ζευγάρι των Αμερικανών που συναντήσαμε στην αρχή της ιστορίας μας; Μετά την τριήμερη παραμονή τους στο πεντάστερο παραλιακό ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων πέταξαν με ελικόπτερο, που τους παρέλαβε από το συγκρότημα, για τη Μύκονο όπου τους περίμενε σοφέρ με νοικιασμένο πολυτελές SUV το οποίο και τους μετέφερε στην παραλία της Ψαρρού. Αφού γευμάτισαν στο Nammos, επιβιβάστηκαν στην 30μετρη θαλαμηγό που είχαν ναυλώσει και τους περίμενε αρόδο, και ξεκίνησαν για τον επόμενο σταθμό τους, μια απομονωμένη παραλία της Μήλου. Ο concierge που τους είχαν συστήσει και χρησιμοποιούσαν, είχε φροντίσει να γεμίσει τα ψυγεία του σκάφους με αυτά που του είχαν ζητήσει αλλά και να προμηθευτεί τα δυσεύρετα πλέον παγκοσμίως κουβανέζικα πούρα που ήθελε ο άνδρας του ζευγαριού. Αλλά και τα τριαντάφυλλα μπακαρά που είχε ζητήσει για τη σύζυγό του. Αργότερα στις διακοπές τους, έχοντας περάσει πλέον στα Δωδεκάνησα και πριν επισκεφθούν το Μπόντρουμ (η Αλικαρνασσός), ο concierge είχε φροντίσει να ανεφοδιαστούν με εξαιρετικής ποιότητας φρέσκα ψάρια και αστακούς από τον προμηθευτή του στη Λέρο.

Ο παράλληλος αυτός λαμπερός αλλά ιδιωτικός κόσμος βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα, αναπτύσσεται αλματωδώς, όπως μαρτυρούν αυτοί που τον έχουν γνωρίσει, και πραγματοποιεί έναν αδιευκρίνιστο τζίρο τον οποίο ορισμένοι προσμετρούν ακόμα και σε δισεκατομμύρια.

Αμερικανοί, Αραβες αλλά και πολλοί Ελληνες

Ποια είναι, λοιπόν, αυτή η αγορά των VIP υπηρεσιών που απευθύνεται σε εύπορους ανθρώπους με υψηλές απαιτήσεις, οι οποίοι αναζητούν είτε την ιδιωτικότητα, είτε την ασφάλεια, είτε το καλύτερο που έχουν να προσφέρουν οι ελληνικοί προορισμοί και ακόμη συχνότερα όλα αυτά μαζί; «Στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι πλούσιοι Αμερικανοί, Αραβες, αλλά και Τούρκοι, χωρίς να λείπει πάντως και ο Ευρωπαίος επισκέπτης, όπως και ολοένα και περισσότεροι Ελληνες», εξηγεί η ίδια πηγή. Αλλοτε πρόκειται για οικογένειες, άλλοτε για ανδρικές παρέες και άλλοτε για κυρίες που αναζητούν υψηλοτάτου επιπέδου υπηρεσίες για ιδιωτικά γεύματα και δείπνα, πάρτι, αλλά και καθημερινές προμήθειες εισαγόμενων τροφίμων, από χαβιάρι και σολομό έως εξωτικά ασιατικά προϊόντα, συμπληρώνει. «Εξάλλου, VIP σημαίνει πολύ σημαντικό πρόσωπο και ακόμη κι αν κάποιος δεν είναι, σίγουρα θέλει να νιώσει ως τέτοιος άνθρωπος και αν το επιτρέπει η τσέπη του, γιατί όχι», σχολιάζει εξομολογούμενος, εμμέσως πλην σαφώς, πως σε αυτή την αγορά έχει παρεισφρήσει οψίμως και άρωμα νεοπλουτισμού.

VIP υπηρεσίες για λίγους-2
Δεκάδες ελικόπτερα από άλλες χώρες μετασταθμεύουν στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι. [SHUTTERSTOCK]

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των υπηρεσιών του οικοσυστήματος αυτού είναι ίσως αυτό που συνέβη ένα απόγευμα της προηγούμενης εβδομάδας στο κέντρο της Αθήνας: παρά το ότι η ώρα ήταν ακόμη επτάμισι, οι πόρτες της γνωστής μπουτίκ ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ ήταν κλειδωμένες. Τα φώτα, όμως, μέσα ήταν ανοιχτά και το προσωπικό έδειχνε να εξυπηρετεί δύο κύριες και μόνο. Αργότερα, όταν οι πόρτες ξεκλείδωσαν και οι εν λόγω κυρίες αποχώρησαν, έγινε γνωστό από έναν εκ των πωλητών πως το κατάστημα το είχε κλείσει για μία ολόκληρη ώρα μια κυρία που ζει στο Λονδίνο, αλλά και στην Αθήνα, για να κάνει τα ψώνια της μαζί με τη σύμβουλο – ενδυματολόγο της, η οποία παρέχει συμβουλές για το τι και από πού να ψωνίσει, έναντι διόλου ευκαταφρόνητης αμοιβής. «Είναι άλλωστε τόσο επιτυχημένη σε αυτό που κάνει, που είναι περιζήτητη και συχνά πρέπει να περιμένεις μερικές ημέρες μέχρι να βρει χρόνο να ασχοληθεί», έμαθαν.

Η Ελλάδα είναι Νο 1 προορισμός παγκοσμίως για μεγάλες θαλαμηγούς και οι επιβάτες θέλουν –και αγοράζουν– ανάλογη εξυπηρέτηση.

Την ίδια ώρα, υπηρεσίες in house dining και ιδιωτικών σεφ για prive κατ’ οίκον δείπνα γνωρίζουν μεγάλες στιγμές. Το κέτερινγκ για μικρές ιδιωτικές εκδηλώσεις δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, ωστόσο, μετά την πανδημία έχει αναπτυχθεί ως δραστηριότητα που προσομοιάζει σε υπερπολυτελές delivery. Και έτσι μπορεί όποιος έχει τον ανάλογο προϋπολογισμό να γευματίσει με τους καλεσμένους του στο σπίτι του, παραγγέλνοντας από το μενού κάποιων από τα καλύτερα εστιατόρια.

Για όσους όλα αυτά φαίνονται από απόμακρα έως απίστευτα, αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ιδίως το καλοκαίρι μετασταθμεύουν δεκάδες ελικόπτερα από άλλες χώρες –παρά το ότι παραβαίνουν κανόνες της εγχώριας αγοράς– επιχειρώντας να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για ιδιωτικές γρήγορες αεροπορικές μεταφορές. Οπως και ότι κατά την τελευταία χρονιά της πανδημίας σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων ιδιωτικών αεροσκαφών στα ελληνικά αεροδρόμια σε σημείο που κάποια εξ αυτών δεν είχαν χώρο για να τα εξυπηρετήσουν. Ή ότι η Ελλάδα παραμένει ο Νο 1 προορισμός παγκοσμίως για ναυλωμένες θαλαμηγούς μήκους 25 μέτρων και άνω. Ολόκληρο τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή